Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како могу објаснити своје гледиште о сексу?

Како могу објаснити своје гледиште о сексу?

„Шта, још увек си невин(а)?“

Ако хоћеш да одговориш на ово питање и твој одговор је потврдан, да ли би желео да то кажеш са самопоуздањем? Овај чланак ће ти помоћи у томе.

 Шта је невиност?

 Невиност значи да особа никада није имала сексуалне односе.

 Али постоје разни облици сексуалних односа. Неки могу рећи за себе да су „технички невини“ зато што нису спавали с неким, иако су пробали све друго.

 Израз „секс“ може се односити и на орални секс, анални секс и надраживање полног органа друге особе.

 Закључак: Неко ко се упустио у било који облик секса – између осталог орални и анални секс и надраживање полног органа друге особе – не може рећи да је невин.

 Шта Библија каже о сексу?

 Библија каже да су прихватљиви само полни односи између мушкарца и жене који су у браку (Пословице 5:18). Стога, особа која жели Божје одобравање неће имати сексуалне односе пре брака (1. Солуњанима 4:3-5).

 Неки кажу да је библијско гледиште потпуно застарело и да не иде у корак са савременим добом. Ипак, не заборави да је савремено доба пуно развода, нежељених трудноћа и сексуално преносивих болести. Заиста, савремени свет није у позицији да дели савете о моралу (1. Јованова 2:15-17).

 Када боље размислиш, библијска морална мерила имају смисла. Примера ради, замисли да ти је неко поклонио 1000 евра. Да ли би бацио тај новац с крова да би га узео било који пролазник?

 Сличну одлуку треба донети и када је реч о сексу. „Не желим да изгубим невиност с неким чијег се имена можда нећу ни сећати за коју годину“, каже 14-годишња Сијера. Тами, која има 17 година, мисли нешто слично. Она каже: „Секс је превише посебан дар да би се делио с било ким.“

 Закључак: Према Библији, од оних који нису у браку очекује се да сачувају невиност и честито понашање (1. Коринћанима 6:18; 7:8, 9).

 Које је твоје гледиште?

  •   Да ли сматраш да је библијско гледиште о сексу разумно или престрого?

  •   Да ли сматраш да је секс океј ако двоје невенчаних људи кажу да се заиста воле?

 Након што су пажљиво размислили, многи млади су закључили да су невиност и честито понашање најбољи избор. Они не жале због такве одлуке нити осећају да нешто пропуштају. Ево шта су неки од њих рекли:

  •  „Драго ми је што сам невина. Није ништа чудно ако неко жели да избегне душевни, физички и емоционални бол који је последица секса пре брака“ (Емили).

  •  „Срећна сам што немам списак бивших момака с којима сам спавала и добар је осећај када знам да не постоји ни најмања шанса да имам неку сексуално преносиву болест“ (Елејн).

  •  „Чула сам да су неке девојке мојих година и старије рекле да су зажалиле што су имале секс и да је требало да сачекају, а ја не желим да направим исту грешку“ (Вера).

  •  „Знам толико њих којима су остали емоционални ожиљци зато што су изгубили невиност или су имали више партнера. По мом мишљењу, то није срећан начин живота“ (Дин).

 Закључак: Мораш бити сигуран у своје гледиште пре него што будеш под притиском или у искушењу да имаш полне односе (Јаковљева 1:14, 15).

 Како другима можеш објаснити своје гледиште?

 Шта можеш да кажеш ако те неко пита које је твоје гледиште о сексу? Све зависи од ситуације.

 „Ако неко само хоће да ме задиркује, нећу мирно стајати и трпети то. Обично кажем: ’То није твоја ствар‘ и одем“ (Корин).

 „Нажалост, неки из школе воле да провоцирају друге само из забаве. На таква запиткивања углавном ништа не одговарам“ (Дејвид).

 Да ли си знао? Исус је понекад ћутањем „одговарао“ онима који су му се ругали (Матеј 26:62, 63).

 Али шта ако ти неко постави питање из искрених мотива? Ако процениш да та особа цени Свето писмо, можеш указати на стих као што је 1. Коринћанима 6:18, где пише да особа која има полне односе пре брака греши против свог тела.

 Без обзира на то да ли ћеш одмах прочитати неки библијски стих или не, важно је да говориш са уверењем. Не заборави, имаш потпуно право да будеш поносан на своју одлуку да останеш морално чист (1. Петрова 3:16).

 „Ако одговориш са самопоуздањем, то значи да си сигуран у своје гледиште и да имаш такав став зато што је то исправно, а не зато што ти је неко рекао да тако треба“ (Џил).

 Закључак: Ако си уверен у своје гледиште о сексу, онда ћеш моћи да га објасниш и другима. Можда ће те изненадити њихова реакција. „Моје колеге су ме заправо похвалиле што сам још увек невина“, каже 21-годишња Мелинда. „Не мисле да је то чудно. За њих је то врлина и показатељ самосавладавања.“

 Савет плус: Ако ти је потребна помоћ да учврстиш своје гледиште о сексу, преузми радни лист „Како можеш објаснити своје гледиште о сексу“. Такође можеш погледати књигу Млади питају – практични одговори на њихова питања.

  •    „Да ли ће секс ојачати нашу везу?“, 24. поглавље, 1. том

  •    „Зашто је мудро сачувати невиност?“, 5. поглавље, 2. том

 „Свиђају ми се поређења из књиге ’Млади питају‘. На пример, у 1. тому на 187. страни се описује да је упуштање у предбрачне односе исто као када би неко бесплатно дао скупу огрлицу. Тиме умањујеш своју вредност. На 177. страни се каже да је упуштање у предбрачни секс као кад би се прелепа слика користила као отирач. Највише ми се свиђа поређење на 54. страни у 2. тому. Тамо стоји: ’Имати предбрачне полне односе је као отворити неки поклон пре него што ти је уручен.‘ То је као да си украо нешто што припада неком другом – твом будућем брачном другу“ (Викторија).