Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да престанем да водим двоструки живот?

Како да престанем да водим двоструки живот?

 Понекад неки који служе Богу почну да сумњају у то да је живот по библијским мерилима заиста најбољи начин живота (Псалам 73:2, 3). Неки се чак упусте у поступке који нису у складу с Јеховиним законима и затим то покушају да сакрију од својих суверника.

 Овај чланак је намењен онима који су кренули тим путем, али не желе више да живе двоструким животом.

На овој страници

 Шта је двоструки живот?

 Водити двоструки живот значи да када си с вршњацима који не слушају Јехову радиш оно што знаш да је погрешно, а када си са онима који верно служе Јехови понашаш се као да и ти то желиш. То је као да водиш два живота и ни у једном не показујеш своје право лице.

 „Када водиш двоструки живот, кријеш нешто од обе стране, тако да те нико стварно не познаје. Двоструки живот је заправо двострука превара“ (Ерин).

 Да ли си знао? У двоструки живот спада и то да радиш нешто погрешно када си сам.

 „Са 14 година сам почео да гледам неморалне ствари на интернету. Пред другима сам се правио да мрзим порнографију, али дубоко у себи сам знао да то није истина“ (Нолан).

 Библијско начело: „Нико не може робовати двојици господара, јер или ће једног мрзети, а другог волети, или ће једном бити привржен, а другог презирати“ (Матеј 6:24).

 Да ли то што водим двоструки живот значи да сам лоша особа?

 Не мора да значи. Иако има оних који су свесно одлучили да не живе по библијским начелима, можда је код тебе посреди нешто друго. На пример:

 •   Непријатно ти је да будеш другачији од својих вршњака.

 •   Чини ти се да имаш више тога заједничког са школским друговима него са браћом и сестрама из скупштине.

 •   Сматраш да немаш довољно снаге и да не би успео да се држиш свих Божјих заповести.

 „Неки млади воде двоструки живот јер имају изражену потребу да се уклопе у друштво, а лакше им је са онима који се не држе хришћанских мерила“ (Дејвид).

 Наравно, ништа од тога није оправдање да водимо двоструки живот, али нам ипак помаже да разумемо како и добри људи могу упасти у ту замку. Ако се то дешава управо теби, шта можеш урадити?

 Како да престанем да водим двоструки живот?

 1.  1. Размисли о свом животу. Питај се: „Да ли заиста желим да будем овакав какав сам сада? Ако наставим овако, куда ће ме то одвести?“

   Библијско начело: „Паметан човек види опасност [...] а неискусни иду даље и трпе последице“ (Пословице 27:12).

 2.  2. Буди искрен. Родитељима или зрелом пријатељу који се држи Јеховиних начела реци како стоје ствари. Нема сумње да ће им бити драго што си им се обратио за помоћ. И сигурно ће бити поносни на тебе што желиш да урадиш праву ствар!

  Ако си упао у дубоку јаму двоструког живота, зови у помоћ

   „Једна од најтежих ствари у животу ми је била да признам шта сам радио. Али након тога сам осетио да ми је огроман терет пао са срца“ (Нолан).

   Библијско начело: „Ко крије своје преступе, неће имати успеха, а ко их признаје и оставља, указаће му се милосрђе“ (Пословице 28:13).

 3.  3. Прихвати последице. Имај на уму да, ако ниси био искрен с родитељима или браћом у скупштини, можда им неће бити лако да ти поново верују. Можда ћеш зато од родитеља или скупштинских старешина добити неки вид дисциплине. Прихвати то и буди одлучан да од сад па надаље „у свему поштено [поступаш]“ (Јеврејима 13:18).

   Библијско начело: „Послушај савет и прихвати укор, да би с временом постао мудар“ (Пословице 19:20).

 4.  4. Увери се да те Бог воли. Пошто нас Јехова воли, он и те како запажа све што радимо. Зато ако водиш двоструки живот, он то зна и жао му је због тога. Али пошто „брине за [тебе]“ он једва чека да ти помогне да се вратиш на прави пут (1. Петрова 5:7).

   Библијско начело: „Јехова својим очима претражује сву земљу да би показао своју снагу и заштитио оне који су му одани целим срцем“ (2. Летописа 16:9).