Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли би било паметно да прекинем школовање?

Да ли би било паметно да прекинем школовање?

 „Мрзим школу!“ Ако се и ти тако осећаш, можда размишљаш да напустиш школу. Овај чланак ће ти помоћи да сагледаш неке боље опције.

 Зашто неки напуштају школу

 Према мишљењу педагога, најчешћи разлози због којих ученици напуштају школу су следећи:

 •   Проблеми са учењем. „Оцене су ми све горе.“

 •   Незаинтересованост. „Не видим никакву корист од онога што учим.“

 •   Финансијски проблеми. „Морам да радим да бих финансијски помагао родитељима.“

 Размисли о последицама

 Библија каже: „Паметан пази на сваки свој корак“ (Пословице 14:15). Шта то значи? Ако озбиљно помишљаш на то да напустиш школу, добро размисли о последицама те одлуке.

 Питај се:

 •   Да ли ћу због тога касније имати проблем да нађем посао?

   „Имај на уму да ћеш једног дана морати да се запослиш да би могао да издржаваш породицу. Како ћеш наћи посао ако већина послодаваца тражи некога ко је завршио барем средњу школу?“ (Џулија)

 •   Ако напустим школу, да ли ћу научити да излазим на крај са животним проблемима?

   „Школа те припрема за живот. У будућности ћеш се суочавати са сличним стварима с којима се суочаваш у школи, као што је сарадња с другима, решавање проблема и напоран рад.“ (Данијел)

 •   Ако напустим школу, да ли ћу успети да развијем вештине потребне за живот?

   „Можда ти се чини да у школи не учиш ништа што ће ти касније требати у животу, али када са 23 године дођеш у ситуацију да располажеш новцем, помислиш: ’Добро је што сам пазила на часовима математике.‘ “ (Ана)

 Бољи приступ

 •   Потражи помоћ. Библија каже: „Успех је у мноштву саветника“ (Пословице 11:14). Ако су ти оцене све горе и не знаш како да их поправиш, затражи помоћ од родитеља, професора, педагога или неке друге поуздане особе.

   „Ако имаш проблем, разговарај с професором. Понекад ти се чини да је професор узрок твојих проблема, али ситуација се често може поправити ако једноставно затражиш помоћ.“ (Едвард)

 •   Сагледај ширу слику. Библија каже: „Бољи је крај ствари него почетак“ (Проповедник 7:8). Када завршиш школу, имаћеш не само знање, већ и вештине које су ти потребне за живот.

   „Можда као одрасла особа нећеш морати да пишеш саставе и учиш за контролни, али ако у школи научиш да се избориш са стресом, знаћеш да се избориш са изазовима и када изађеш из школске клупе.“ (Вера)

  Напуштање школе се може упоредити са изласком из чамца пре него што стигне до пристаништа. Можда ћеш зажалити што ниси остао у њему

 •   Узми у обзир друге опције. Библија каже: „Ко је брзоплет сигурно срља у оскудицу“ (Пословице 21:5). Немој пребрзо закључити да је прекид школовања једино решење. Можда би могао ванредно да завршиш школу или неки курс.

   „У школи учиш да вредно радиш, решаваш проблеме и сарађујеш с другима. То ће ти користити читав живот. Свакако се исплати завршити школу.“ (Бенџамин)

 Закључак: Ако завршиш школу, бићеш спремнији за одговорности које те чекају у животу.