Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Пријатељство или нешто више? (2. део): Да ли шаљем погрешне сигнале?

Пријатељство или нешто више? (2. део): Да ли шаљем погрешне сигнале?

 Волиш да се нађеш својим пријатељима кад им треба неко за разговор. А у задње време с једним од њих баш често разговараш. Има само један мали проблем: у питању је особа супротног пола. „Али ми смо само пријатељи“, кажеш себи, сматрајући да и та особа исто мисли. Има ли ту нечег спорног?

 Шта се може десити

 Нема ничег лошег у томе што имаш пријатеље супротног пола. Али шта се може десити ако с једним од њих развијеш посебно пријатељство? У том случају, та особа може закључити да желиш нешто више од пријатељства.

 Можда ниси желео да пошаљеш такве сигнале, али се то ипак десило. Да видимо чиме си можда створио такав утисак.

 •   Некоме поклањаш превише пажње.

   „Иако не можеш контролисати нечија осећања, не би требало да доливаш уље на ватру тако што некога стално зивкаш, а онда кажеш да сте само пријатељи“ (Сијера).

 •   Некоме узвраћаш пажњу.

   „Никада јој нисам први послао поруку, али сам увек одговарао на све њене поруке. После тога нисам могао да јој објасним да је сматрам само другарицом“ (Ричард).

 •   Намерно привлачиш нечију пажњу.

   „Неки стварно мисле да је флертовање само игра. Играју се туђим осећањима и немају намеру да започну везу. То често виђам и неко увек буде повређен“ (Тамара).

 Закључак: Кад с неким често разговараш и поклањаш му пажњу то је знак да желиш нешто више.

 Зашто није свеједно како се понашаш

 •   Неког можеш повредити.

   Библија каже: „Од предугог ишчекивања разболи се срце“ (Пословице 13:12). Шта би ти очекивао од некога ко ти шаље сигнале да му се свиђаш?

   „Има једна изрека која каже да неко некога може вући за нос, што значи да га изиграва и завлачи. Тако нешто се стварно може десити. Ако не желиш да се с неким забављаш, већ га ’вучеш за нос‘, нанећеш му велики бол“ (Џесика).

 •   Квариш слику о себи.

   Библија каже: „Не гледајте само на своју корист него и на корист других“ (Филипљанима 2:4). Шта би рекао за некога ко мисли само на себе? Шта би други мислили о њему?

   „Нимало ме не привлаче момци који флертују са девојкама. То може да значи да ни у браку неће бити верни. Тиме само хране свој его, а то је заиста себично“ (Џулија).

 Закључак: Они који другима шаљу погрешне сигнале, на крају ће повредити и себе и друге.

 Шта можеш учинити

 •   Библија каже да „млађе мушкарце“ треба гледати „као браћу“, а „млађе жене као сестре – са свом честитошћу“ (1. Тимотеју 5:1, 2). Ако се будеш држао тог мерила, сачуваћеш пријатељство са особама супротног пола.

   „Да сам удата, сигурно не бих флертовала са туђим мужевима. Зато се сада трудим, док сам сама, да будем уравнотежена у дружењу са момцима“ (Леа).

 •   Библија каже: „Много речи не бива без греха“ (Пословице 10:19). Ово начело се односи не само на разговор већ и на писање порука – и на њихов број и на њихов садржај.

   „Стварно нема разлога да некој девојци сваки дан шаљеш поруке ако не намераваш да се с њом забављаш“ (Брајан).

 •   Библија каже: „Мудрост одозго је најпре чиста“ (Јаковљева 3:17). Један загрљај може бити чисто пријатељски, а може се схватити и као нешто више.

   „Трудим се да будем фина и љубазна, али на одстојању – дословно и фигуративно“ (Марија).

 Закључак: Добро размисли о томе како се понашаш према особама супротног пола. „Добре пријатеље је тешко наћи“, каже тинејџерка Џенифер, „зашто да их онда изгубиш шаљући им погрешне сигнале.“

 Савети

 •   Обрати пажњу на оно што други говоре. Ако те неко пита да ли се ти и та и та забављате, то може бити знак да си већ отишао предалеко.

 •   Понашај се исто према свим пријатељима супротног пола. Немој никога издвајати и поклањати му посебну пажњу.

 •   Немој претеривати са порукама. Води рачуна колико често их пишеш, каквог су садржаја и када их шаљеш. „Нема потребе да у поноћ пишеш поруке некој особи супротног пола“, каже Алиса.