Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Забављање (2. део): Шта да очекујем током забављања?

Забављање (2. део): Шта да очекујем током забављања?

 Упознао си некога ко ти се допада и с временом сте вас двоје одлучили да започнете везу да бисте видели да ли сте једно за друго и да ли да ступите у брак. Док се све боље упознајете, шта можете очекивати?

У овом чланку

 Очекуј отворене разговоре

 Док особа с којом си у вези и ти проводите време заједно, боље ћете се упознати. Пуно тога ћеш сазнати о њој кад видиш како реагује у разним ситуацијама.

 Међутим, постоје неке ствари о којима ћете вас двоје морати отворено да разговарате. Труди се притом да останеш објективан колико год је то могуће и не дозволи да те емоције заслепе.

 Теме о којима би требало да разговарате:

  •   Финансије. Да ли си у дуговима? Да ли ти је тешко да паметно трошиш новац? Ако ступиш у брак, како ћете се ти и твој брачни друг договарати око располагања новцем?

  •   Здравље. Да ли си доброг здравља? Да ли си раније имао неки озбиљан здравствени проблем?

  •   Циљеви. Шта би желео да постигнеш у животу? Да ли ти и особа с којом си у вези имате исте циљеве? Да ли ћеш бити срећан и ако због неких околности не будеш могао да оствариш своје циљеве након што се венчате?

  •   Породица. Да ли сада имаш неке породичне обавезе или ћеш их можда имати у будућности? Желиш ли да имаш децу? Колико деце би волео?

 Док разговарате о таквим темама, буди потпуно искрен. Немој прећутати или ублажити неке чињенице само да би оставио добар утисак (Јеврејима 13:18).

 За размишљање: Шта треба да знаш о особи с којом се забављаш? Шта би требало да она зна о теби? Како ће вам то што сте сада искрени једно према другом користити касније ако ступите у брак?

 Библијско начело: „Говорите истину један другом“ (Ефешанима 4:25).

 „Девојка можда мисли: ’За шест месеци ћемо се верити‘, али дечко то можда планира за годину дана. Зато би се могло десити да девојка буде повређена и збуњена, јер је очекивала да ће се то десити раније. Важно је знати како друга страна размишља о томе“ (Аријана, годину дана у браку).

 Очекуј да се нећете слагати у свему

 Не постоје две исте особе. Зато немој претпоставити да ћете се ти и твој дечко или твоја девојка сложити око свега и да ћете исто размишљати о свему. Култура из које потичеш и начин на који си васпитаван могу утицати на то како гледаш на неке ствари.

 За размишљање: Када се не слажете око неке мање важне ствари, да ли сте обоје спремни да попустите зарад мира све док се не крши неко библијско начело?

 Библијско начело: „Нека ваша разумност буде позната свим људима“ (Филипљанима 4:5).

 „Иако можда мислите да сте створени једно за друго, нећете се у свему слагати. Важно је да одговарате једно другом као личности, али још је важније какве ћете особине испољавати када дође до несугласица“ (Метју, пет година у браку).

 Очекуј да ће бити стресно

 Ако се забављаш с неким, нема сумње да ћеш бити окупиран тиме и можда ћеш донекле бити под стресом. Шта ти може помоћи?

 Постави неке границе. Немој бити толико заокупљен својом везом да запостављаш своје обавезе, па и своје пријатеље. Алана, која је у браку пет година, каже: „Пријатељи ће ти бити потребни и након што се удаш или ожениш, а и ти ћеш бити потребан њима. Зато их немој сада запостављати.“

 Не заборави да ћеш, када будеш у браку, морати да балансираш између свих обавеза и активности. Зашто не би на томе радио већ сада, док се забављаш?

 За размишљање: Да ли захтеваш претерано много времена и пажње од особе с којом си у вези? Или можда осећаш да она тражи превише од тебе? Како можете имати равнотежу да не бисте били исцрпљени и да веза не би почела да вас гуши?

 Библијско начело: „Све има своје време, све што се чини [...] има своје време“ (Проповедник 3:1).

 „Ако пар стално проводи време само у рекреацији, може им тешко пасти кад се након венчања суоче с реалношћу. Зато је добро да заједно обављају свакодневне активности као што су куповина, кућни послови и служење Богу. То им може помоћи да поставе добар темељ за брак“ (Данијел, две године у браку).

 Имај на уму да је забављање само један период који ће ти помоћи да донесеш одлуку – да ступиш у брак или да прекинеш везу. У трећем делу ове серије биће речи о томе шта све треба да сагледаш како би донео ту одлуку.