Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Шта ако имам лоше здравље? (2. део)

Шта ако имам лоше здравље? (2. део)

 Постоје разни здравствени проблеми.

  •   Код неких је очигледно да имају озбиљан здравствени проблем, док се код других то споља не примећује.

  •   Неки су само привремени, док су други стални и узрок су свакодневне борбе.

  •   Неки се могу излечити или бар држати под контролом, док други константно напредују, а могу бити и кобни.

 Млади се суочавају са свим овим здравственим проблемима. У овом чланку, упознаћемо четворо таквих младих. Ако и ти имаш лоше здравље, може ти значити оно што су рекли.

 ГЕНАЕЛ

 Најтеже ми је да прихватим да не могу све. Толико тога бих желела, али сваког дана се морам прилагодити свом тренутном здравственом стању.

 Имам неуромускуларно обољење због чега мој мозак не може да проследи одговарајуће информације телу. Разни делови тела, од главе до пете, понекад ми се тресу или остану укочени. Тешко ми је да обављам једноставне радње, на пример да се крећем, говорим, читам, пишем и разумем друге. Када ми је посебно тешко, старешине из моје скупштине се моле са мном. Тада ми одмах буде лакше.

 У свему томе осећам да је Јехова Бог увек уз мене. Не желим да ме моја болест спречи да му служим целом душом. Једна од најважнијих ствари ми је да помажем другима да сазнају да је Јехова Бог у Библији обећао да ће ускоро претворити земљу у рај и да патње неће више бити (Откривење 21:1-4).

За размишљање: Како попут Генаел можеш саосећати с другима? (1. Коринћанима 10:24).

 ЗАКАРИ

 Кад сам имао 16 година, откривено је да имам агресиван облик рака на мозгу. Лекари су ми рекли да ћу живети још само осам месеци. Од тада, живот ми је свакодневна борба.

 Због места на којима се тумори налазе, десна страна тела ми је парализована. Пошто не могу да ходам, неко увек мора да буде код куће да би ми помагао.

 Болест је узнапредовала и отежава ми да се разговетно изражавам. Некада сам био веома активан и волео сам да скијам на води и да играм кошарку и одбојку. Као Јеховин сведок, редовно сам разговарао с другима о Светом писму. Мислим да ретко ко може разумети шта значи кад више ниси способан да радиш нешто што много волиш.

 Веома ми значе речи из Исаије 57:15 јер ме уверавају да је Јехова Бог са онима који су ’сломљеног духа‘ и да брине о мени. Такође, у Исаији 35:6 Јехова је обећао да ћу поново ходати и служити му савршено здрав.

 Иако ми је понекад веома тешко да се борим с болешћу, сигуран сам да имам Јеховину подршку. Када сам лоше или страхујем за живот, знам да увек могу да причам с њим у молитви. Ништа ме не може раздвојити од његове љубави (Римљанима 8:39).

 Закари је преминуо у 18. години, два месеца након што је интервјуисан. До самог краја је имао јаку веру у Божје обећање о ускрсењу у рају на земљи.

За размишљање: Како ти молитва, као и Закарију, може помоћи да се одржиш у Божјој љубави?

 АНАИС

 Само неколико дана након што сам се родила, имала сам излив крви у мозгу. То је оставило последице на цело моје тело, а посебно на ноге.

 Сада могу мало да се крећем помоћу ходалице, али обично користим колица. Имам грчеве, због којих ми је тешко да обављам радње за које је потребна прецизност, као што је писање.

 Осим мог здравственог стања, тешко ми пада и лечење. Откад знам за себе, неколико пута недељно идем на физиотерапију. Прву већу операцију имала сам са пет година, а касније сам их имала још три. Последња два пута ми је било посебно тешко јер сам се три месеца опорављала и нисам могла кући.

 Породица ми пружа велику подршку. Заједно се смејемо и то ми заиста помаже кад сам нерасположена. Мама и сестре се брину о мом изгледу, пошто сама не могу. Жао ми је што не могу да носим штикле. Ипак, једном сам као дете успела тако што сам пузала с ципелама на рукама. Сви смо се слатко смејали!

 Не дозвољавам да ми се цео живот врти око здравственог стања. Учим стране језике. Уживам у пливању јер, на жалост, не могу да се бавим сурфовањем и сноубордингом. Пошто сам Јеховин сведок, волим да разговарам с другима о Богу. Чини ми се да ме људи тада пажљиво слушају.

 Родитељи су ме давно поучили да је моје стање само привремено. С временом сам развила веру у Јехову. Знам да ће испунити обећање да ће окончати сву патњу, па и моју. То ми даје снагу да наставим (Откривење 21:3, 4).

За размишљање: На које начине, попут Анаис, нећеш дозволити да ти се цео живот врти око здравственог стања?

 ЖУЛИЈАНА

 Имам болан аутоимуни поремећај који може утицати на срце, плућа и крв. Већ ми је оштетио бубреге.

 Имала сам 10 година када ми је откривен системски лупус, због ког имам болове, несвестицу и промене расположења. Понекад се осећам безвредно.

 Када сам имала 13 година, код нас је дошла једна Јеховина сведокиња. Прочитала ми је Исаију 41:10, где Јехова Бог каже: „Не бој се, јер сам ја с тобом [...] Подржаћу те својом праведном десницом.“ Тада сам почела да проучавам Библију с Јеховиним сведоцима. Прошло је осам година и још увек служим Богу целим срцем, одлучна да не дозволим да ми болест постане главна ствар у животу. Видим да ми Јехова даје ’изузетну снагу‘ и то ми помаже да имам позитиван став (2. Коринћанима 4:7).

За размишљање: Како ти Исаија 41:10, као и Жулијани, може помоћи да имаш позитиван став?