Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли треба да се крстим? | 3. део: Зашто оклевам?

Да ли треба да се крстим? | 3. део: Зашто оклевам?

 Да ли те помисао да предаш свој живот Јехови и да се крстиш помало плаши? Ако је тако, овај чланак ће ти помоћи да савладаш своје страхове.

У овом чланку

 Плашим се да ћу после крштења починити неки озбиљан грех

 Зашто те то брине: Можда знаш некога ко је починио озбиљан грех и морао је да буде искључен из скупштине (1. Коринћанима 5:11-13). Можда се плашиш да ће се и теби то десити.

 „Кад сам почела да размишљам о крштењу, плашила ме је помисао на то шта ће се десити ако нешто забрљам. Могу замислити колико бих повредила и осрамотила своје родитеље.“ (Ребека)

 Кључни стих: „Нека зли остави свој пут […] Нека се врати Јехови, који ће му се смиловати, нашем Богу, јер ће му великодушно опростити“ (Исаија 55:7).

 Размисли о следећем: Премда они који почине озбиљан грех и не кају се због тога морају бити искључени из скупштине, Јехова показује милост према онима који се понизно кају за своје поступке и прихватају укор (Псалам 103:13, 14; 2. Коринћанима 7:11).

 Осим тога, чињеница је и следеће: Иако си несавршен, уз Божју помоћ можеш се одупрети сваком искушењу (1. Коринћанима 10:13). На крају крајева, ко одлучује о томе како ћеш у некој ситуацији поступити? Ти или неко други?

 „Плашила сам се да ћу после крштења направити неку озбиљну грешку, али сам онда схватила да би озбиљна грешка била ако се не бих крстила. Схватила сам да не смем дозволити да ме страх од будућности спречава да већ данас нешто предузмем.“ (Карен)

 Закључак: Ако чврсто решиш да останеш веран Јехови, нећеш чинити озбиљне грехе, као што их не чини ни већина његових слугу (Филипљанима 2:12).

 Ако ти треба додатна помоћ: Погледај чланак „Како да одолим искушењу?

 Плашим се одговорности које крштење са собом носи

 Зашто те то брине: Можда познајеш неке младе који су се одселили далеко од своје породице и пријатеља како би учинили нешто више у служби за Јехову. Плашиш се да ће се исто очекивати и од тебе.

 „Када се крстиш, пружају ти се могућности да на разне начине више служиш Јехови, али неки једноставно нису спремни на то или им околности то не дозвољавају.“ (Мари)

 Кључни стих: „Нека свако испита своје поступке, па ће разлог за задовољство наћи у самом себи, а не у упоређивању с другима“ (Галатима 6:4).

 Размисли о следећем: Немој да се упоређујеш са другима већ се усредсреди на речи из Марка 12:30: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем.“

 Запази да Јехови треба да служиш свим својим срцем, а не туђим. Ако заиста волиш Јехову, наћи ћеш начина да му дајеш своје најбоље.

 „Крштење јесте озбиљан корак, али свакако није нешто што ће ти отежати живот. Ако нађеш добро друштво, имаћеш пријатеље који ће бити уз тебе. Како постепено будеш преузимао одговорности, бићеш срећнији. Ако одуговлачиш са крштењем, сигурно себи не чиниш услугу.“ (Џулија)

 Закључак: Развијај захвалност за љубав коју је Јехова показао према теби. То ће те подстаћи да му заузврат даш своје најбоље (1. Јованова 4:19).

 Ако ти треба додатна помоћ: Погледај чланак „Колико сам одговорна особа?

 Осећам да нисам достојан да служим Јехови

 Зашто те то брине: Јехова је Врховни Владар свега што постоји. У поређењу с њим, људи су безначајни. Можда се питаш да ли Јехова уопште зна да постојиш.

 „Пошто су ми родитељи Јеховини сведоци, имала сам осећај да сам пријатељство с Јеховом једноставно ’наследила‘ од њих, и да ме Јехова није лично привукао себи.“ (Натали)

 Кључни стих: „Нико не може да дође к мени ако га не привуче Отац“ (Јован 6:44).

 Размисли о следећем: Чињеница да размишљаш о крштењу указује на то да те Јехова привлачи себи и да жели да будете још ближи. Да ли ћеш се одазвати том позиву?

 Немој заборавити ни то да Јехова, а не ти или неко други, одлучује кога ће привући себи. Божја Реч јасно каже: „Приближите се Богу и он ће се приближити вама“ (Јаковљева 4:8).

 „Чињеница да си упознао Јехову и да те је он привукао себи доказ је да те он воли. Зато кад помислиш да ниси достојан да му служиш, сети се да се Јехова не слаже с тим. А Јехова је увек у праву.“ (Селина)

 Закључак: Ако испуњаваш библијске захтеве за крштење, онда сигурно можеш служити Јехови. Што је још важније, он то и заслужује (Откривење 4:11).

 Ако ти треба додатна помоћ: Погледај чланак „Зашто треба да се молим?