Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како могу задобити поверење својих родитеља?

Како могу задобити поверење својих родитеља?

 Шта треба да знаш

 Колико ће ти поверења бити указано зависи од тога колико си поверења заслужио. Послушност правилима које родитељи постављају може се упоредити са отплатом дуга. Својим родитељима дугујеш послушност и што редовније ’плаћаш‘ своје ’рате‘, то ће ти они одобрити већи ’кредит‘ (даће ти више слободе). С друге стране, ако си непоуздан, немој се изненадити ако ти родитељи смање ’кредит‘.

 Поверење се стиче временом. Мораш да се понашаш одговорно пре него што ти родитељи дају више слободе.

 ИСТИНИТА ПРИЧА: „Као тинејџер сам тачно знао шта родитељи очекују од мене и претварао сам се да то радим, иако сам потајно радио шта сам хтео. Зато родитељи нису могли да ми верују. Након неког времена сам научио да не можеш на превару добити више слободе. Мораш да будеш вредан поверења да би ти веровали“ (Крејг).

 Шта можеш учинити

 Говори истину – чак и кад то није лако. Сви праве грешке, али ако лажеш да би их сакрио (или прећутиш неке чињенице да би прикрио истину) нарушићеш поверење које родитељи имају у тебе. С друге стране, када си увек потпуно искрен, твоји родитељи ће увидети да си довољно зрео да признаш да си погрешио. А таквим се људима може веровати.

 „Нећеш увек изгубити нечије поверење зато што си погрешио, али ћеш увек изгубити њихово поверење ако покушаш да то сакријеш“ (Ана).

 Библија каже: „У свему желимо да поштено поступамо“ (Јеврејима 13:18).

  •   За размишљање: Када те родитељи питају где идеш или шта ћеш радити, да ли им кажеш истину? Или када те питају где си био и шта си радио, да ли прећутиш неке појединости које би они требало да знају?

 Буди одговоран. Држи се свих кућних правила. Заврши своје кућне обавезе на време. Буди тачан. Одговорно ради домаћи. Увек се врати кући у договорено време.

 „Ако те родитељи пусте да изађеш с друштвом, али ти кажу да се вратиш до девет, немој се ушуњати у кућу у пола једанаест и очекивати да ће те и следећи пут пустити да изађеш“ (Рајан).

 Библија каже: „Свако ће носити свој терет“ (Галатима 6:5).

  •   За размишљање: Какав си када су у питању тачност, обављање кућних послова и послушност правилима – чак и оних која ти се не свиђају?

 Буди стрпљив. Ако си изгубио поверење својих родитеља, биће потребно време да га поново стекнеш. Стрпљиво чекај.

 „Била сам страшно разочарана јер родитељи нису хтели да ми укажу више поверења када сам напунила одређене године. Тада нисам разумела да године не значе зрелост. Питала сам родитеље да ми дозволе да покажем да сам одговорна. Било је потребно време, али је упалило. Научила сам да ти поверење неће бити указано због тога колико имаш година, већ због онога што радиш“ (Рејчел).

 Библија каже: „Сами себе проверавајте“ (2. Коринћанима 13:5).

  •   За размишљање: Да би стекао (или повратио) поверење својих родитеља, шта би могао да урадиш да би показао какав си?

 САВЕТ: Постави себи циљ, било да је у питању тачност, извршавање кућних обавеза, долазак кући на време или нешто друго. Кажи родитељима шта си одлучио и питај их шта очекују од тебе како би ти указали више поверења. Онда се потруди да послушаш библијски савет: „Треба да скинете стару личност обликовану вашим ранијим начином живота“ (Ефешанима 4:22). С временом, твоји родитељи ће сигурно увидети колико си напредовао.