Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Шта да радим ако ми родитељи не дозвољавају да користим друштвене мреже?

Шта да радим ако ми родитељи не дозвољавају да користим друштвене мреже?

 Можда ти се чини да сви твоји пријатељи имају друштвене мреже и да нон-стоп причају само о томе. А можда ти се чак и смеју због тога што их ти не користиш. Ако си се нашао у таквој ситуацији, шта би било добро да знаш и шта би могао да урадиш?

Шта треба да знаш

 Ниси једини. Многи родитељи не дозвољавају својој деци да користе друштвене мреже, вероватно зато што су свесни опасности које се крију иза њих. Навешћемо само неке од њих:

  •   депресија и други ментални проблеми

  •   порнографија, секстинг и сајбер-булинг

  •   неспоразуми и повређена осећања

 Многи тинејџери су одлучили да више не користе друштвене мреже. Они су сами схватили да од њих имају више штете него користи. Ево до којих закључака су неки од њих дошли:

  •   Присила је схватила да јој одузимају драгоцено време које би могла паметније да искористи

  •   Џеремију се не свиђа то што не може да спречи појављивање неприкладног садржаја

  •   Бетани је схватила да је била превише окупирана тиме шта се дешава у животу других људи

 „Обрисала сам апликацију и престала да користим ту друштвену мрежу. Драго ми је што сам то урадила. Уопште ми не недостаје и уживам у томе што сада имам више времена за оно што ми је стварно важно“ (Сијера).

 „Није ми се свидело што сам постала зависна од друштвене мреже и што сам била оптерећена тиме како ће људи реаговати на моје постове. Није ми било лако да обришем налог, али чим сам то урадила осетила сам огромно олакшање. Више нисам толико напета“ (Кејт).

Шта можеш урадити

 Поштуј правила која ти родитељи поставе. Покажи да си достигао тај ниво зрелости да поштујеш њихова правила без љутње и гунђања.

 Библијско начело: „Безуман човек излива сав свој гнев, а ко је мудар влада собом и остаје миран“ (Пословице 29:11).

 Могло би се десити да ти неко предложи да користиш друштвене мреже без знања својих родитеља или да направиш тајни налог. Али то не би било паметно. Само би осећао грижу савести и био би напет. А ако те открију, тек онда ћеш се увалити у проблеме и свакако ћеш изгубити њихово поверење.

 Библијско начело: „Желимо да у свему поштено поступамо“ (Јеврејима 13:18).

 Нека то буде твоја одлука. Можда си и ти, као и млади које смо споменули, свестан тога да постоје многи добри разлози да се не користе друштвене мреже. А ако још приметиш да оне лоше утичу на тебе, онда их немој користити, али не зато што ти родитељи то бране, него зато што ти тако желиш. Онда ти неће бити непријатно када те вршњаци питају зашто си то урадио јер ћеш имати своје разлоге и мања је вероватноћа да ће они збијати шале на твој рачун.

 Закључак: Поштуј одлуку својих родитеља, покушај да разумеш њихове разлоге и пронађеш неке са којима се и ти слажеш. Тако ти неће бити тешко да прихватиш њихову одлуку, јер ће на неки начин њихова одлука уједно бити и твоја. И на крају крајева, моћи ћеш да живиш без друштвених мрежа барем неко време.