Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Шта треба да знам о сексуалном насиљу? (2. део): Опоравак

Шта треба да знам о сексуалном насиљу? (2. део): Опоравак

 Изборити се са осећањем кривице

 Многе жртве сексуалног насиља стиде се онога што се десило. Можда чак сматрају да су оне криве за то. Карен, која сада има 19 година, сексуално је злостављана између 6. и 13. године. Она каже: „Најтеже ми је да се изборим са осећањем кривице. Често се питам: ’Како сам могла да дозволим да злостављање траје толико дуго?‘“

 Ако се слично осећаш, размисли о следећем:

  •   Деца нису ни физички ни емоционално спремна за сексуалне односе. Она не знају шта ти односи подразумевају и зато нису у стању да свесно пристану на њих. То значи да дете није криво што је злостављано.

  •   Деца обично верују одраслима и наивно наседају на тактике покварених људи, због чега су лак плен. „Напасници су веома вешти ’манипулатори‘ и деца не могу да прозру њихове лукаве сплетке“, каже се у књизи The Right to Innocence.

  •   Дете може да доживи сексуално узбуђење током злостављања. Ако се то и теби десило, знај да је то аутоматска физичка реакција тела на додиривање. То не значи да си пристао на сексуални однос нити да сносиш било какву кривицу за оно што се догодило.

 Предлог: Помисли на дете које сада има онолико година колико си ти имао када си био злостављан. Питај се: ’Да ли би било у реду сматрати да је дете криво ако би било злостављано?‘

 Карен је размишљала о томе док је чувала троје деце, од којих је једно имало скоро шест година. Толико година је она имала када је почело њено злостављање. Карен каже: „Схватила сам колико је дете у том узрасту беспомоћно и колико сам ја била беспомоћна у тим годинама.“

 Чињеница: Напасници су одговорни за злостављање. Библија каже: „На зликовцу ће бити његова злоћа“ (Језекиљ 18:20).

 Важно је поверити се некоме

 Разговор с поверљивом одраслом особом може ти помоћи да се опоравиш. Библија каже: „Прави пријатељ воли у свако доба, и у невољи брат постаје“ (Пословице 17:17).

 Разумљиво је да можеш осећати извесну меру сигурности ако не причаш о ономе што се догодило. Можда је ћутање постало попут зида који си подигао да не би био поново повређен. Ипак, не заборави да зид ћутања који те штити да не будеш повређен такође може бити препрека да добијеш неопходну помоћ.

Зид ћутања који те штити да не будеш повређен такође може бити препрека да добијеш неопходну помоћ

 Девојка по имену Џанет је увидела да јој је разговор о злостављању био од велике помоћи. Она каже: „Злостављана сам у детињству и то је учинио неко кога сам знала и коме сам веровала. Година сам то држала у себи. Али када сам смогла снаге да о томе причам с мамом, осећала сам се као да ми је велики терет пао с леђа.“

 Џанет из свог искуства разуме зашто жртва злостављања може оклевати да се повери некоме. „Веома је непријатно причати о злостављању“, каже она. „Уопште није било добро што сам тај бол држала у себи. Било би боље да сам се раније суочила с тим.“

 „Време кад се лечи“

 Као жртва сексуалног насиља можеш имати погрешну слику о себи – на пример, да си безвредан, да постојиш само за сексуално задовољење других и да никад нећеш имати нормалан живот. Сада имаш прилику да се ослободиш тих лажи јер Библија каже да постоји „време кад се лечи“ (Проповедник 3:3). Шта ти може помоћи у томе?

 Проучавање Библије. У Библији се налазе Божје мисли, које имају „велику снагу [...] за рушење онога што је снажно утврђено“, што може бити и погрешна слика о томе колико вредиш (2. Коринћанима 10:4, 5). На пример, прочитај и размисли о следећим библијским стиховима: Исаија 41:10; Јеремија 31:3; Малахија 3:16, 17; Лука 12:6, 7; 1. Јованова 3:19, 20.

 Молитва. Када те савладају осећања безвредности или кривице, у молитви „баци на Јехову бреме своје“ (Псалам 55:22). Он је увек уз тебе!

 Скупштинске старешине. Они су „заклон од ветра и уточиште од олује“ (Исаија 32:2). Они ти могу помоћи да стекнеш уравнотежено гледиште о себи и да наставиш с нормалним животом.

 Добро друштво. Посматрај мушкарце и жене који су узорни хришћани. Запази како се опходе једни према другима. С временом ћеш схватити да нису сви такви да злостављају оне које наводно воле.

 Тања је научила ову важну поуку. Од раног детињства, неколико мушкараца ју је сексуално искоришћавало. „Повредили су ме сви мушкарци који су ми били блиски“, каже она. Међутим, касније је схватила да постоје и мушкарци који искрено воле. Како је то увидела?

 Док се дружила с брачним паром узорних хришћана, Тања је променила мишљење. „Посматрајући понашање тог човека схватила сам да нису сви мушкарци насилни“, каже она. „Он је штитио своју жену и то је управо оно што Бог жели да мужеви раде“ a (Ефешанима 5:28, 29).

a Ако се суочаваш с проблемима, као што су хронична депресија, поремећаји у исхрани, самоповређивање, злоупотреба опојних средстава, поремећаји сна или самоубилачке мисли, било би добро да потражиш стручну помоћ.