Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли је орални секс стварно секс?

Да ли је орални секс стварно секс?

 Резултати једног извештаја америчких Центара за контролу и превенцију болести показали су да се отприлике половина интервјуисаних младих особа између 15 и 19 година упушта у орални секс. „Ако с тинејџерима разговарате о томе [оралном сексу], они ће вам рећи да то није ништа“, каже Шарлин Ејзам, ауторка књиге Oral Sex Is the New Goodnight Kiss. „Они га и не сматрају сексом.“

 Шта ти мислиш?

 На следећа питања одговори са да или не.

 1.   Може ли девојка затруднети путем оралног секса?

  1.   Да

  2.   Не

 2.   Да ли орални секс носи неке здравствене ризике?

  1.   Да

  2.   Не

 3.   Да ли је орални секс стварно секс?

  1.   Да

  2.   Не

 Шта је права истина?

 Упореди своје одговоре са следећим.

 1.   Може ли девојка затруднети путем оралног секса?

   Одговор: Не. То је један од разлога због ког многи погрешно закључују да је орални секс безопасан.

 2.   Да ли орални секс носи неке здравствене ризике?

   Одговор: Да. Они који се упуштају у орални секс могу добити хепатитис (А или Б), полне брадавице, гонореју, херпес, ХИВ и сифилис.

 3.   Да ли је орални секс стварно секс?

   Одговор: Да. Сексуалним односом сматра се сваки поступак који укључује полне органе друге особе. То може бити полни однос, орални секс, анални секс, као и додиривање полних органа друге особе ради постизања сексуалног ужитка.

 Зашто је то важно знати?

 Погледај неколико библијских стихова који се могу применити на тему овог чланка.

 Библија каже: „Јер је Божја воља [...] да се уздржавате од блуда“ (1. Солуњанима 4:3).

 Изворна реч преведена са „блуд“ односи се на све облике интимности ван брака, укључујући и полне односе, орални секс, анални секс, као и додиривање полних органа друге особе ради постизања сексуалног ужитка. Они који чине блуд могу доживети озбиљне последице, а најтужнија од свих је нарушено пријатељство с Богом (1. Петрова 3:12).

 Библија каже: „Ко чини блуд, греши свом телу“ (1. Коринћанима 6:18).

 Орални секс може нарушити нечије здравље и удаљити га од Бога. Такође се може неповољно одразити и на његово емотивно стање. „Кајање, осећај да си искоришћен и повређен не јављају се само након вагиналног секса“, каже се у књизи Talking Sex With Your Kids. „Сва горка осећања која настају када се у погрешној ситуацији ступи у полни однос својствена су и за сваки други облик секса у погрешној ситуацији. Секс је секс.“

 Библија каже: „Ја, Јехова, ја сам твој Бог, који те учи за твоје добро“ (Исаија 48:17).

 Да ли сматраш да су Божје заповести у вези с полним односима за твоје добро? Или мислиш да те ограничавају? Да би одговорио на та питања, замисли на тренутак прометан пут. На њему постоје семафори, знакови за ограничење брзине и знак „стоп“. Да ли то сматраш ограничењем или заштитом? Шта би се десило ако бисте их ти и други возачи игнорисали?

Правила у саобраћају ограничавају твоју слободу, али те и штите. Слично томе, Божји закони те ограничавају, али те и чувају

 Слично је и с Божјим мерилима. Ако их занемариш, сигурно ћеш осетити последице (Галатима 6:7). „Што више игноришеш своја веровања и вредности и радиш нешто за шта знаш да није добро, све мање ћеш поштовати себе“, каже се у књизи Sex Smart. С друге стране, ако живиш у складу с Божјим мерилима, показаћеш да си морална особа и да имаш чврст карактер. Штавише, имаћеш чисту савест (1. Петрова 3:16).