Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Шта да радим након крштења? (2. део): Испуни завет који си дао Јехови

Шта да радим након крштења? (2. део): Испуни завет који си дао Јехови

 Библија каже да „Јехова неће ускратити ниједно добро онима који живе беспрекорно“ (Псалам 84:11). Шта значи „живети беспрекорно“? То значи да својим животом покажемо Јехови да се држимо обећања које смо му дали кад смо му предали живот (Проповедник 5:4, 5). Како можеш живети у складу с тим заветом који си дао Јехови?

У овом чланку

 Немој одустати кад наиђу проблеми

 Библијско начело: „Морамо проћи кроз многе невоље пре него што уђемо у Божје Краљевство“ (Дела апостолска 14:22).

 Шта то значи: Пре или касније, све Јеховине слуге ће се суочити с неким проблемима. Неке од њих ћеш имати баш зато што служиш Јехови. На пример, други те могу исмевати или ти се противити. А могу те снаћи и други проблеми, као што су финансијски и здравствени, који погађају све људе.

 Шта се може десити: Околности у животу се неминовно мењају и можда ћеш се наћи у некој тешкој ситуацији. У Библији пише да невоље сналазе све људе – и оне који служе Јехови и оне који му не служе (Проповедник 9:11).

 Шта можеш урадити: Буди спреман на то да ћеш се суочити с неким проблемима. Гледај на њих као на прилику да ојачаш своју веру и да се још више ослањаш на Јехову (Јаковљева 1:2, 3). С временом ћеш и ти попут апостола Павла из личног искуства моћи да кажеш: „Све могу уз помоћ онога који ми даје снагу“ (Филипљанима 4:13).

 ШТА СУ НЕКИ МЛАДИ ДОЖИВЕЛИ: „Убрзо након што сам се крстила, моја браћа су престала да служе Јехови, родитељи су ми се разболели, а онда сам се и ја разболела. Лако сам могла да одустанем од свега – да заборавим на обећање које сам дала Богу да ће ми служење њему бити најважније у животу. Али управо то што сам дала завет Јехови мотивисало ме је да се не предам“ (Карен).

 Савет: Размишљај о Јосифовом примеру. О његовом животу можеш читати у Постанку, у поглављима 37 и од 39 до 41. Запази који су га проблеми изненада снашли, како је реаговао на њих и како му је Јехова помогао.

 Додатна помоћ

 Одупири се искушењима

 Библијско начело: „Свакога искушава његова жеља тако што га вуче и мами“ (Јаковљева 1:14).

 Шта то значи: Сви имамо неке жеље које би нас могле навести да урадимо нешто погрешно ако их не бисмо држали под контролом.

 Шта се може десити: И након крштења ћеш се борити са „телесним жељама“ (2. Петрова 2:18). На пример, можда ћеш бити у искушењу да се упустиш у секс пре брака.

 Шта можеш урадити: Пре него што се нађеш у искушењу да учиниш нешто лоше, донеси одлуку да нећеш дозволити жељама да овладају тобом. Сети се да је Исус рекао: „Нико не може робовати двојици господара“ (Матеј 6:24). Ти бираш свог господара. Нека то буде Јехова. Ти можеш одбацити неисправне жеље колико год да су оне јаке (Галатима 5:16).

 Савет: Препознај своје јаче и слабије стране. Бирај пријатеље који ће извући оно најбоље из тебе. Избегавај људе, места и ситуације у којима ће ти бити тешко да поступаш исправно (Псалам 26:4, 5).

 Додатна помоћ

 Сачувај ревност

 Библијско начело: Нека „свако од вас остане тако марљив све до краја [...] Не желимо да постанете лењи“ (Јеврејима 6:11, 12).

 Шта то значи: Неко ко није посвећен ономе што ради, с временом ће изгубити одушевљење и улењиће се.

 Шта се може десити: Кад си се крстио, био си одушевљен и реван. Свим срцем си волео Јехову. Али сада када је прошло неко време, можда ти није увек лако да му у свему будеш послушан. Због тога си можда обесхрабрен и не служиш му с истом ревношћу (Галатима 5:7).

 Шта можеш урадити: Настави да радиш оно што знаш да је исправно, чак и ако ти некад није до тога (1. Коринћанима 9:27). Да би поново распламсао ревност, зближи се са својим небеским Оцем тако што ћеш га боље упознати и често му се молити. Такође се дружи са онима који уживају у служењу Јехови.

 Савет: Не заборави да те Јехова много воли и да је спреман да ти помогне. Немој мислити да је љут на тебе ако си тренутно изгубио одушевљење за службу. У Библији пише: „Он уморном враћа снагу, нејаком даје велику снагу“ (Исаија 40:29). Ако се трудиш да поново будеш реван, видећеш да ће ти Јехова помоћи.

 Додатна помоћ

 Закључак: Ако се трудиш да испуниш завет који си дао Јехови, много ћеш га обрадовати (Пословице 27:11). Он ће бити срећан што си стао на његову страну и даће ти све што ти је потребно да се одупреш Сатаниним нападима.