Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли је флертовање само безазлена забава?

Да ли је флертовање само безазлена забава?

 Шта је флертовање?

 Неки мисле да је флертовање начин да речима или делима особи супротног пола ставиш до знања да ти се свиђа. Да ли је погрешно показати некоме да ти се свиђа? Не мора да значи. „Уколико си спреман за забављање и неко ти се свиђа“, каже девојка по имену Ана, „како другачије можеш да сазнаш да ли су осећања обострана?“

 Међутим, у овом чланку ћемо говорити о ситуацији када неко показује занимање за особу супротног пола, али у ствари нема озбиљне намере.

 „Једна ствар је поклањати некоме посебну пажњу јер желиш да започнеш везу. Сасвим је друга ствар навести некога да мисли да ти се свиђа, а онда се одједном правити као да се ништа није десило, јер никада ниси ни мислила нешто озбиљно“ (Дина).

 Зашто неки то раде?

 Неки флертују само да би хранили свој его. „Кад схватиш да можеш да привучеш ту врсту пажње, пожелећеш да је добијаш још више“, каже девојка по имену Хејли.

 Ако намерно остављаш утисак да ти се неко свиђа иако то није тако, показујеш да си безобзиран и да те уопште не занима како се неко други осећа. То такође доводи у питање твоју зрелост. Библија каже: „Лудост је радост неразумноме“ (Пословице 15:21).

 Хејли је у праву када каже: „Флертовање у почетку може бити само безазлена забава, али се често не заврши лепо.“

 Које опасности крије?

 •   Флертовање те доводи на лош глас.

   „Особа која флертује делује несигурно и незрело. Имаш осећај да није искрена с тобом, већ само хоће да те искористи“ (Џереми).

   Библија каже: „Љубав [...] не гледа своју корист“ (1. Коринћанима 13:4, 5).

   За размишљање: Због којих речи или поступака би могао да постанеш познат као неко ко флертује?

 •   Флертовање повређује другу страну.

   „Кад упознам некога ко флертује не желим да будем у његовој близини. Имам осећај да разговара са мном само зато што сам женско. Онима који флертују није стало до мене, њима је само стало до тога да се они добро осећају“ (Жаклин).

   Библија каже: „Нека нико не гледа своју корист, него корист другога“ (1. Коринћанима 10:24).

   За размишљање: Да ли ти се десило да те је неко навео да мислиш да му се свиђаш, а после си схватио да није тако? Ако јесте, како си се осећао после тога? Како можеш избећи да ти неког повредиш на сличан начин?

 •   Флертовање је препрека озбиљној вези.

   „Нико не би желео да се венча, па чак ни да се забавља с неким ко флертује. Како бих могла да упознам некога или да му верујем ако се он само претвара?“ (Оливија).

   Псалмиста Давид је у Библији написао: „Не одлазим к онима који прикривају какви су“ (Псалам 26:4).

   За размишљање: Каквим се особама свиђа неко ко флертује? Да ли би ти желео да се допаднеш таквим особама?