Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да одолим искушењу?

Како да одолим искушењу?

 Апостол Павле је написао: „Кад желим да чиним добро, у мени је зло“ (Римљанима 7:21). Да ли си се икада тако осећао? Ако јеси, овај чланак ће ти помоћи да се одупреш искушењу да урадиш нешто лоше.

 Шта треба да знаш

 Искушење и притисак вршњака често иду руку под руку. Заправо, Библија каже да „лоше друштво квари добре навике“ (1. Коринћанима 15:33). Притисак других или утицај интернета и телевизије могу у теби пробудити жеље због којих би се могао наћи у искушавајућој ситуацији и могу те чак навести да се поведеш за „мноштвом да чиниш зло“ (Излазак 23:2).

 За размишљање: Зашто ти може бити теже да одолиш искушењу ако ти је превише стало до тога шта други мисле о теби? (Пословице 29:25).

 „Због жеље да се допаднеш другима и будеш у њиховом друштву, можеш почети да радиш исто што и они, само да би био прихваћен. (Џереми)

 Закључак: Немој дозволити да због притиска вршњака погазиш своја мерила.

 Шта можеш учинити

 Изгради своја уверења. Ако немаш свој став, можеш постати попут марионете којом други управљају. Много је боље да следиш библијски савет: „Све проверавајте да бисте се у то уверили, држите се онога што је добро“ (1. Солуњанима 5:21). Што си сигурнији да је оно у шта верујеш за твоје добро, биће ти лакше да се чврсто држиш својих уверења и да се одупреш искушењу да их погазиш.

 За размишљање: Зашто сматраш да су Божја морална мерила за твоје добро?

 „Приметила сам да ме други више цене када се држим својих уверења и одолевам искушењу. (Кимберли)

 Узор из Библије: Данило. Док је по свему судећи још био тинејџер, Данило је „у свом срцу одлучио“ да ће поштовати Божје законе (Данило 1:8).

Ако немаш свој став, можеш постати попут марионете којом други управљају

 Откриј где си слаб. Библија говори о младалачким жељама – жудњама које су нарочито снажне када си млад (2. Тимотеју 2:22). То се не односи само на сексуалне жеље већ и на жељу да се уклопиш у друштво, као и на жељу да самостално доносиш одлуке иако још ниси спреман за то.

 За размишљање: Библија каже да „свакога искушава његова жеља тако што га вуче и мами“ (Јаковљева 1:14). Шта тебе највише мами?

 „Буди искрен према себи и покушај да дефинишеш које су твоје слабе тачке. Истражи како се можеш борити против онога што те мами и запиши неке корисне савете. Тако ћеш, следећи пут кад се будеш нашао пред искушењем, знати како да га савладаш. (Силвија)

 Узор из Библије: Давид. Он је у неколико ситуација подлегао притиску других и дозволио својим жељама да га надвладају. Али Давид је учио на својим грешкама и трудио се да се поправи. „Створи у мени, Боже, чисто срце“, молио се Јехови, „и стави у мене дух нов, дух постојан“ (Псалам 51:10).

 Преузми ствари у своје руке. Библија каже: „Не дај да те зло надвлада“ (Римљанима 12:21). Дакле, жеље не морају управљати тобом. Ти си тај који одлучује како ће поступити.

 За размишљање: Када си у искушењу да учиниш нешто лоше, како можеш преузети контролу над својим жељама и постарати се да „прича има срећан крај“?

 „Размишљам о томе како ћу се осећати ако подлегнем искушењу. Хоћу ли се осећати боље? Можда, али то ће трајати кратко. Да ли ћу се тако осећати и на дуге стазе? Нећу, биће само горе. Да ли се то исплати? Не!“ (Софија)

 Узор из Библије: Павле. Он је признао да има нека грешна нагињања, али је преузео ствари у своје руке. Написао је: „Бијем своје тело и држим га у покорности као роба“ (1. Коринћанима 9:27).

 Закључак: Ситуација је у твојим рукама и ти одлучујеш да ли ћеш се изборити са искушењима.

 Не заборави, искушења не трају вечно. „Многе ствари које сам сматрала великим искушењима у средњој школи, сада ми ништа не значе“, каже 20-годишња Мелиса. „То ме уверава да ће и тренутна искушења проћи и да ћу једног дана, када се осврнем на њих, бити срећна што сам успела да им одолим.“