Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли је окултизам само безазлена забава?

Да ли је окултизам само безазлена забава?

 Шта ти мислиш о томе?

  •   Има ли ичег лошег у астрологији, призивању духова или одласку код видовњака?

  •   Да ли се у окултним причама само описује измишљена борба између добра и зла или се иза тога крије и нека опасност?

 У овом чланку ћемо размотрити зашто окултизам привлачи неке људе и зашто треба да будеш на опрезу.

 Зашто привлачи људе?

 Индустрија забаве згрће огроман новац преко окултизма ког све више популарише у филмовима, телевизијским емисијама и серијама, видео-игрицама и књигама. Због тога многе младе све више занимају астрологија, демони, вампири, магија и слично. Зашто их то толико привлачи? Ево неких разлога:

  •   Из радозналости желе да сазнају да ли духови заиста постоје

  •   Забринути су за будућност

  •   Недостају им драге особе које су умрле

 Ови разлози сами по себи не морају бити погрешни. На пример, сасвим је нормално што желимо да сазнамо шта нас чека у будућности или што нам недостају драге особе које су умрле. Али постоје неке опасности којих треба да будемо свесни.

 Зашто бити на опрезу?

 Библија нас јасно упозорава да се не смемо уплитати у било шта што има везе са окултизмом. На пример, она каже:

 „Нека се код тебе не нађе нико ко [...] гата, ни који се бави магијом, ни који прориче по знамењу, ни врачар, ни који баца чини, ни који призива духове, ни који прориче будућност, ни који пита мртве. Јер ко год тако нешто чини одвратан је Јехови.“ (Поновљени закони 18:10-12)

 Зашто Библија оштро осуђује окултизам?

  •   Путем окултизма ступамо у контакт с демонима, чиме стајемо на њихову страну. Библија каже да су се неки анђели побунили против Бога и тако постали његови непријатељи (Постанак 6:2; Јудина 6). Ти зли анђели, који се зову демони, заводе људе преко оних који призивају духове, оних који проричу судбину, оних који гатају или оних који се баве астрологијом. Ако се бавимо тиме и сами постајемо Божји непријатељи.

  •   Путем окултизма се шири лаж да неки људи имају моћ да предскажу будућност. Међутим, само Бог може рећи: „Ја од почетка јављам шта ће на крају бити, од давнина јављам оно што још није било“ (Исаија 46:10; Јаковљева 4:13, 14).

  •   Путем окултизма се шири лаж да живи могу разговарати с мртвима. Међутим, Библија каже: „Мртви нису свесни ничега [...] Нема ни рада, ни размишљања, ни знања, ни мудрости у гробу“ (Проповедник 9:5, 10).

 Узевши у обзир те разлоге, Јеховини сведоци не желе да имају икаквог додира са окултизмом. Они такође не желе да гледају нити читају било шта што има везе са зомбијима, вампирима и натприродним појавама. Девојка по имену Марија каже: „Ако у филму има окултизма, онда нећу да имам ништа с тим.“ a

Баш као што криминалац покушава да те превари претварајући се да је неко други, тако се и демони претварају да су наши вољени који су умрли

 Шта можеш учинити

  •   Дај све од себе да сачуваш чисту савест пред Јеховом тако што се нећеш уплитати у било шта што је повезано са окултизмом (Дела апостолска 24:16).

  •   Баци све што је у било каквој вези са окултизмом. Прочитај Дела апостолска 19:19, 20 и запази добар пример који су нам оставили хришћани у првом веку.

 Запамти следеће: Тиме што си послушан савету да се клониш било чега што има везе са окултизмом, показујеш да си на Јеховиној страни. Тако га чиниш срећним! (Пословице 27:11).

a То не значи да су све измишљене приче повезане са окултизмом. Да би установили да ли је нешто добро или не, хришћани се ослањају на своју савест обликовану на темељу Библије (2. Коринћанима 6:17; Јеврејима 5:14).