Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да се изборим са губитком драге особе?

Како да се изборим са губитком драге особе?

 Да ли си у скорије време изгубио пријатеља или члана породице? Овај чланак ће ти помоћи да се избориш са болом.

У овом чланку

 Да ли је нормално што се овако осећам?

 Многи тешко подносе губитак драге особе и дуго не могу да се опораве од тога.

 „Не прође ни дан а да не помислим на свог деду. Иако је умро пре две године, расплачем се кад год почнем да причам о њему“ (Оливија).

 „Бака ме је увек подстицала да постављам циљеве, али умрла је пре него што сам стигла да остварим иједан од њих. Сваки пут кад нешто постигнем, растужим се јер она није ту да то види“ (Алисон).

 Губитак драге особе може изазвати читав спектар осећања. На пример:

 „Кад ми је теча умро, то је за мене био огроман шок и дуго нисам могла да дођем себи. Било је то први пут да ми је умро неко тако близак и то ме је потпуно сломило“ (Надин).

 „Био сам љут на свог деду када је умро јер није довољно бринуо о свом здрављу, иако смо га стално подсећали на то“ (Карлос).

 „Када је деда умро, од целе породице само моја сестра и ја нисмо биле поред њега. Након тога сам осећала кривицу јер нисам стигла да се опростим од њега“ (Адријана).

 „Један брачни пар с којим је моја породица била врло блиска погинуо је у саобраћајној незгоди. После тога, кад год би неки члан моје породице изашао из куће, плашио сам се да се неће вратити“ (Џаред).

 „Када ми је бака пре три године умрла, било ми је криво што нисам проводила више времена с њом док је била жива“ (Џулијана).

 Кад изгубиш неку драгу особу, сасвим је нормално ако си у шоку, ако си љут, осећаш кривицу, страх или се због нечега кајеш. Ако те муче таква осећања, знај да с временом она неће више бити тако снажна. Али шта ти сада може помоћи да се избориш с тим болним осећањима?

 Шта ти може помоћи?

 Повери се некоме. Библија каже да прави пријатељ „у невољи постаје брат“ (Пословице 17:17). Разговор с неким добрим пријатељем помоћи ће ти да се боље осећаш.

 „Нормално је бити тужан. Понекад ти можда прија да будеш сам, али тада је лакше да те обузму црне мисли. Зато је добро разговарати с неким о томе како се осећаш“ (Ивет).

 Чувај успомене на своје вољене. Библија нас подстиче да у свом срцу чувамо оно што је добро (Лука 6:45). Могао би да запишеш у дневник неке лепе заједничке тренутке или да направиш фото-албум са заједничким сликама.

 „Одлучио сам да напишем све оно што сам научио од свог пријатеља пре него што је преминуо, јер тако имам утисак да је он још увек поред мене. Захваљујући томе ми је лакше да поднесем што га више нема“ (Џефри).

 Води рачуна о свом здрављу. Библија каже да је добро бити физички активан (1. Тимотеју 4:8). Зато се потруди да вежбаш, да се здраво храниш и довољно одмараш.

 „Неко ко је у жалости обично заборави да брине о себи и свом здрављу. Зато немој прескакати оброке и довољно спавај“ (Марија).

 Помажи другима. Библија каже: „Више усрећује давање него примање“ (Дела апостолска 20:35).

 „Ради нешто за друге, нарочито за оне који су исто изгубили некога. Тако ћеш увек бити свестан тога да је и другима тешко“ (Карлос).

 Реци Јехови како се осећаш. Библија каже да Јехова Бог слуша молитве (Псалам 65:2). Она такође каже да Јехова „лечи оне који су сломљеног срца и превија њихове ране“ (Псалам 147:3).

 „Моли Јехову да ти помогне и да ти да снагу. Неких дана ће ти бити посебно тешко, али Јехова ће и тада бити уз тебе“ (Џанет).

 Буди реалан у својим очекивањима. Имај на уму да свако тугује на свој начин. У Библији пише да је Јаков, кад је мислио да је његов син умро, дуго туговао за њим, иако су други покушавали да га утеше (Постанак 37:35). Зато немој да се изненадиш ако време пролази, а туга не престаје.

 „Често ме нешто подсети на мамину тетку, иако је она умрла пре 15 година“ (Тејлор).

 Замисли да си сломио ногу или руку. То би сигурно било јако болно и требало би времена да зарасте. Поред тога, лекар би ти вероватно дао неке савете како да се брже опоравиш.

 Слично томе, када изгубиш вољену особу, то је једна болна рана која не може одмах да зацели. Потребно је време за то и зато буди стрпљив. Такође, размисли који предлог из овог чланка би могао да ти помогне да се лакше избориш са својим осећањима.