Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

На кога бих могао да се угледам?

На кога бих могао да се угледам?

 „Када сам имала проблема у школи, значило ми је да размишљам о неком коме сам се дивила, а ко је већ прошао кроз нешто слично. Затим сам се трудила да следим пример те особе. Лакше ти је да прођеш кроз тешке ситуације када постоји неко на кога можеш да се угледаш“ (Хејли).

 Узор ти може помоћи да не упаднеш у проблеме и да оствариш циљеве. Зато је веома важно да изабереш узор вредан опонашања.

 Зашто бирати пажљиво?

 •   Они на које се будеш угледао утицаће на твоје понашање.

   Библија каже хришћанима да запажају оне који су добри примери. У њој стоји: „Посматрајући исход њиховог начина живота, опонашајте њихову веру“ (Јеврејима 13:7).

   Савет: Пошто ће узор који изабереш утицати на тебе или добро или лоше, изабери некога зато што има добре особине, а не само зато што је популаран или је твој вршњак.

   „Много сам научио од једног свог суверника који се зове Адам. Значио ми је и његов став и целокупно његово понашање. Невероватно је како се и даље сећам одређених ствари које је рекао и урадио. Он и не зна колико је утицао на мене“ (Колин).

 •   Они на које се будеш угледао утицаће на твоје размишљање и твоја осећања.

   Библија каже: „Не заваравајте се! Лоше друштво квари добре навике“ (1. Коринћанима 15:33).

   Савет: Изабери неког ко има добре особине, а не неког ко само добро изгледа. У супротном, могао би да се разочараш.

   „Када се стално упоређујеш с гламурозним људима, сматраш да си небитна и ружна. Због тога можеш постати опседнута својим изгледом“ (Тамара).

   За размишљање: Које се замке крију у томе да ти узор буде нека позната личност?

 •   Они на које се будеш угледао могу утицати на то хоћеш ли остварити своје циљеве.

   Библија каже: „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар“ (Пословице 13:20).

   Савет: Угледај се на оне који имају добре особине које и ти желиш да развијеш. Док будеш посматрао те особе, научићеш које конкретне кораке би могао да предузмеш како би остварио свој циљ.

   „Боље је да не постављаш неки неодређен циљ као: ’Желим да будем одговорнија‘, него да кажеш: ’Желим да будем одговорна као Џејн. Она никад не касни и савесно извршава своје обавезе‘“ (Миријам).

   Закључак: Када изабереш узор вредан опонашања, утичеш на то каква ћеш особа постати.

Добри узори ти могу помоћи да брже оствариш своје циљеве!

 Како изабрати

 Постоје два начина на која можеш изабрати на кога желиш да се угледаш.

 1.   Можеш изабрати особину коју желиш да развијеш, а онда пронаћи некога коме се дивиш, а ко има ту особину.

 2.   Можеш изабрати некога коме се дивиш, а онда изабрати особину коју он или она има, а коју би и ти желео да развијеш.

 Радни лист уз овај чланак помоћи ће ти у томе.

 Твоји узори би могли бити:

 •  Вршњаци. „Желела бих да будем као моја најбоља другарица. Никада није превише заузета да би стала и показала занимање за некога. Она је млађа од мене, али код ње примећујем особине које мени недостају и због тога желим да се угледам на њу“ (Миријам).

 •  Одрасли. То могу бити твоји родитељи или твоји суверници. „Нема сумње да су моји родитељи моји узори. Они имају предивне особине. Свесна сам њихових мана, али свесна сам и да они упркос тим манама и даље имају јаку веру. Надам се да ће то исто моћи да се каже за мене када будем дошла у њихове године“ (Анет).

 •  Библијске личности. „Изабрала сам неколико узора из Библије: Тимотеја, Руту, Јова, Петра, малу Израелку, сваког из другог разлога. Што више учим о библијским личностима, то ми оне постају стварније. Стварно сам уживала у проучавању књиге Примери вере, као и дела „Узори вредни опонашања“ на унутрашњој страни задњих корица оба дела књиге Млади питају  практични одговори на њихова питања“ (Мелинда).

 Савет: Немој изабрати само једну особу да ти буде узор. Апостол Павле је сухришћанима рекао: „Посматрајте оне који живе по примеру који смо вам дали“ (Филипљанима 3:17).

 Да ли си знао? И ти можеш бити нечији узор. Библија каже: „Буди узор вернима у говору, у понашању, у љубави, у вери, у чистоћи“ (1. Тимотеју 4:12).

 „Иако можда и даље радиш на себи, ипак можеш помагати другима да напредују. Никада не знаш ко те посматра и не знаш како нешто што кажеш може променити нечији живот“ (Кијана).