Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли су кућна правила заиста неопходна?

Да ли су кућна правила заиста неопходна?

 Да ли ти неко кућно правило тешко пада? Овај чланак и пропратни радни лист помоћи ће ти да о томе разговараш са својим родитељима.

 Исправно гледиште

 Заблуда: Када одеш од родитеља, за свагда ћеш се решити свих правила.

 Чињеница: Чак и када одеш од родитеља, мораћеш да се повинујеш неким правилима. И даље ћеш морати некоме да полажеш рачуне – можда шефу, станодавцу или чак властима. „Мислим да ће млади који нису научили да се повинују кућним правилима бити у великом шоку када почну да живе сами“, каже 19-годишња Данијела.

 Библија каже: „Подсећај их да буду [...] покорни властима и владарима“ (Титу 3:1). Ако научиш да се носиш са правилима која ти постављају родитељи, биће ти лакше да се касније као одрасла особа суочиш са разним животним проблемима.

 Шта можеш учинити: Покушај да схватиш зашто је ипак добро имати правила. „Захваљујући кућним правилима које су постављали моји родитељи научио сам да бирам пријатеље и да добро искористим време које имам на располагању“, каже младић по имену Џереми. „Поред тога, захваљујући правилима нисам много гледао ТВ и играо видео-игрице, због чега сам имао више времена за неке смисаоније активности – од којих у некима и дан-данас уживам“.

 Прави приступ

 Али шта ако ти се чини да неко правило нема никаквог смисла? На пример, девојка по имену Тамара каже: „Родитељи су ме раније пустили да идем у иностранство, а сада када сам код куће не дозвољавају ми чак ни да одем до града, што је свега двадесетак минута вожње.“

 Ако се и ти налазиш у сличној ситуацији, да ли би било погрешно да разговараш са својим родитељима о томе? Наравно да не би. Само треба да знаш када и како.

 Када. „Тек када си код својих родитеља изградио поверење тиме што си био одговоран, можеш разговарати о томе да се неко правило измени“, каже тинејџерка по имену Аманда.

 Девојка по имену Дарија слаже се с том изјавом. Она каже: „Тек након што је моја мама увидела да сам једно дуже време била заиста послушна, узела је у обзир мој предлог да се једно правило измени.“ Имај на уму да је поверење нешто што се заслужује, а не нешто што се захтева.

Живети у кући у којој се не поштују правила која су поставили родитељи било би исто као да покушаваш да слетиш на аеродром на ком се не поштују правила у ваздушном саобраћају

 Библија каже: „Држи се заповести оца свога, и не остављај савете мајке своје“ (Пословице 6:20). Ако примењујеш овај савет, изградићеш поверење код родитеља и биће ти лакше да разговараш с њима.

 Како. „Док разговараш с родитељима, увек је боље да показујеш поштовање и да си сталожен уместо да приговараш и вичеш“, каже младић по имену Стивен.

 Раније цитирана Дарија се слаже с тим. Она каже: „Када год сам се расправљала с мамом, ништа нисам успела да променим. У ствари, она је баш због тога понекад била још ригорознија.“

 Библија каже: „Безуман човек излива сав свој гнев, а ко је мудар остаје миран до краја“ (Пословице 29:11). Ако научиш да се савладаваш, то би могло да ти користи не само код куће већ и у школи, на послу и у другим ситуацијама.

 Шта можеш учинити: Размисли пре него што нешто кажеш. Један једини излив гнева може да упропасти сав труд који си уложио у то да стекнеш поверење родитеља. Библија с добрим разлогом каже: „Ко је спор на гнев, веома је разборит“ (Пословице 14:29).

 Савет: На основу пропратног радног листа размисли о правилима и ако треба, разговарај о томе с родитељима.