Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да одагнам мисли о сексу?

Како да одагнам мисли о сексу?

 „Мисли о сексу дођу ниоткуда и потпуно ме обузму – као да је нечији туђи мозак у мојој глави.“ (Вера)

 „Чини ми се да је готово немогуће контролисати мисли о сексу. То је као када бих махао рукама и надао се да ћу да полетим.“ (Џон)

 Да ли се и ти осећаш попут Вере и Џона? Ако је тако, овај чланак ти може бити од помоћи.

 Зашто је то важно?

 „Ујак ми је рекао да ме Бог не би створио са сексуалним потребама да није желео да их задовољим“, каже младић по имену Алекс.

 Алексов ујак је делимично у праву – Бог нас је заиста створио са сексуалним потребама, а имао је и добар разлог за то. Људи данас постоје захваљујући рађању. Зашто онда треба да се трудиш да што мање размишљаш о сексу? Два добра разлога за то су:

  •   Библија каже да је Бог намеравао да полни односи постоје само између мушкарца и жене који су у браку (Постанак 1:28; 2:24).

     Ако желиш то да поштујеш, а још увек ниси ступио у брак, стално размишљање о сексу само ће ти отежати борбу да угодиш Богу. То те чак може навести да посустанеш у тој борби и имаш сексуалне односе с неким. Многи који су себи то допустили, касније су зажалили због тога.

  •   Ако научиш да контролишеш своје мисли када је секс у питању, изградићеш самосавладавање, а та особина ће ти користити и на другим животним пољима (1. Коринћанима 9:25).

 Самосавладавање ће ти помоћи да будеш срећан, како сада тако и у будућности. Једно истраживање је показало да ће деца која умеју да се контролишу касније у животу имати мање здравствених и финансијских проблема, као и проблема са законом. a

 Зашто је толико тешко?

 Хормоналне промене које се дешавају у твом телу, као и чињеница да живимо у свету који је опседнут сексом, могу ти у великој мери отежавати да контролишеш своје мисли.

 „Готово све што се приказује на ТВ-у, слободан секс приказује као нешто позитивно и безазлено. А када поверујеш да такво понашање са собом не носи последице, лакше се препушташ неморалним мислима.“ (Рут)

 „На послу често чујем како други свашта причају о сексу и морам признати да ми убаце буву па се питам како то изгледа. Полни неморал је толико уобичајен да је постало тешко сматрати га лошим.“ (Никол)

 „Лако је спустити гард док гледаш слике на некој друштвеној мрежи. Довољно је да налетиш само на једну непристојну слику и да ти се толико уреже у мисли да не можеш да је избациш из главе.“ (Марија)

 Због свега тога, можда се осећаш као апостол Павле. Он је написао: „Кад желим да чиним добро, у мени је зло“ (Римљанима 7:21).

Немој дозволити неморалним мислима да ти се угнезде

 Шта можеш учинити

 Размишљај о нечему другом. Пробај да одагнаш мисли о сексу тако што ћеш се усредсредити на нешто друго. Активности у којима уживаш, као што су неки хоби, вежбање или бављење спортом, могу ти помоћи у томе. „Читање Библије помаже“, каже девојка по имену Валери. „У њој се налазе мисли о Богу, а када размишљаш о тако узвишеним мислима, онда ти више и није до других ствари.“

 Нормално је да ти се јављају мисли о сексу и ту не можеш ништа. Али имаш моћ над тим да ли ћеш се задржати на њима или ћеш их одбацити. Све зависи од тебе.

 „Када ми навру мисли о сексу, натерам себе да размишљам о нечем другом. Поред тога, покушам да утврдим шта је допринело томе да се те мисли појаве – да ли су у питању нека песма или слика које би требало да избришем.“ (Хелена)

 Библијско начело: „Што је год праведно, што је год чисто [...] о томе размишљајте“ (Филипљанима 4:8).

 Пази с ким се дружиш. Ако су ти пријатељи такви да увек причају о сексу, биће ти тешко да сачуваш мисли чистим.

 „Док сам била тинејџерка, водила сам праву битку са својим мислима, а друштво ми је у великој мери отежавало ту борбу. Када се дружиш с онима који не виде ништа лоше у неморалу, препушташ се својим осећањима – и тако само додајеш уље на ватру.“ (Сара)

 Библијско начело: „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар, а ко има посла с безумнима, лоше ће проћи“ (Пословице 13:20).

 Избегавај неприкладну забаву. Готово у свакој врсти забаве данас има неморала или алудирања на секс. „На мене највише утиче музика“, каже Никол. „Понекад ми распламса жељу до те мере да помислим како више не могу да издржим.“

 „Почела сам да гледам филмове и серије у којима се све врти око секса. Веома брзо сам осетила да су ме мисли о сексу потпуно обузеле. Није ми било тешко да утврдим шта је узрок томе. Кад сам престала да гледам те филмове и серије, такве мисли ми се нису јављале толико често. Много је лакше изборити се са неморалним мислима када водиш рачуна о томе шта гледаш и слушаш.“ (Џоана)

 Библијско начело: „Нека се блуд и свака нечистоћа или похлепа и не спомињу међу вама“ (Ефешанима 5:3).

 Закључак: Неки људи сматрају да сексуалне жеље не треба сузбијати и да је то на крају крајева, и немогуће. Али Библија тврди супротно. Она нам даје достојанство тиме што каже да можемо контролисати своје мисли.

 Библијско начело: „Треба да [...] се обнављате у сили која покреће ваш ум“ (Ефешанима 4:22, 23).

a И они који су у браку некада морају да савладавају своје сексуалне жеље, а то је још један разлог зашто је добро да већ сада, док си још сам, развијаш самосавладавање.