Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како ми Библија може помоћи? (3. део): Извуци максимум из читања Библије

Како ми Библија може помоћи? (3. део): Извуци максимум из читања Библије

 Кад отвориш Библију, видећеш да у њој има много текста. Не дај да те то одврати од читања! Библија је као шведски сто – не можеш појести све што је на том столу, али можеш изабрати оно што ти одговара и фино се најести.

 Да би ти читање Библије максимално користило, треба да се концентришеш на оно што читаш. Овај чланак ће ти помоћи у томе.

У овом чланку

 Зашто треба да се удубиш у оно што читаш?

 Што се више удубиш у читање Библије, то ће ти оно више користити. То ти је исто као кад правиш чај – можеш га направити тако што само кратко умочиш кесицу у врелу воду, али чај ће бити много бољи ако је оставиш да мало дуже стоји у води.

 Исто је са читањем Библије. Није довољно да само прелетимо преко текста, већ треба мало дуже да се задржимо на њему. Управо то је радио и писац 119. псалма. Он је о Божјем закону рекао: „По цео дан размишљам о њему“ (Псалам 119:97).

 Наравно, то не значи да треба да читаш Библију и размишљаш о њој буквално по цео дан. Поента је у томе да је псалмиста издвајао време да размишља о Божјој Речи. То му је помогло да доноси боље одлуке (Псалам 119:98-100).

 „Мама ми је једном рекла: ’Имаш седам дана у недељи и сваког дана радиш много тога за себе. Зашто не би одвојила нешто времена и за Јехову? То би било фер‘“ (Мелани).

 Када размишљаш о библијским начелима, веће су шансе да ћеш доносити добре одлуке – на пример, с ким да се дружиш или како да одолиш искушењу.

 Како да ти читање Библије максимално користи?

 •   Направи план. „Важно је да имаш устаљен распоред за читање Библије“, каже тинејџерка по имену Џулија. „Одреди шта, када и где ћеш читати.“

 •   Потруди се да имаш мир. „Нађи неко мирно место“, каже девојка по имену Ђана. „Реци и укућанима у које време читаш Библију да те тада не би прекидали.“

   Ако читаш са електронског уређаја, угаси све нотификације. А можда би могао да читаш и из штампане Библије. Нека истраживања показују да људи лакше разумеју текст када читају с папира. С друге стране, када се чита са екрана, теже је концентрисати се на материјал.

   „Кад читам са екрана, увек ме нешто омета. Или добијам поруке, или ми је батерија на измаку, или ми пуца интернет. А када читам из књиге, једина брига ми је да имам довољно светлости“ (Елена).

 •   Прво се помоли. Замоли Јехову да ти помогне да разумеш, запамтиш и примениш део Библије који читаш (Јаковљева 1:5).

   Поступај у складу с молитвом тако што ћеш дубље истражити оно што си прочитао. Како то можеш радити? Ако читаш Библију из апликације JW Library или са интернета, можеш кликнути на неки стих да би га додатно истражио и нашао неки чланак који га објашњава.

 •   Постављај питања. На пример: Шта ми ово говори о Јехови? Да ли ту препознајем неку његову особину коју ја могу да развијам? (Ефешанима 5:1). Коју поуку налазим за свој живот? (Псалам 119:105). Да ли бих ово могао да искористим да помогнем некоме? (Римљанима 1:11).

   Такође се питај: Како је ово што сам прочитао повезано са главном темом Библије? То питање је посебно важно јер је сваки део Библије, од Постанка до Откривења, на неки начин повезан са овом главном темом: како ће Јехова посветити своје име путем небеског Краљевства и доказати да има право да влада и да је његов начин владања најбољи.