Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Шта треба да знаш о постављању слика на друштвене мреже?

Шта треба да знаш о постављању слика на друштвене мреже?

 Одлично се проводиш на одмору и желиш све да испричаш својим пријатељима. Али како? Хоћеш ли

 1.  (А) свакоме послати разгледницу?

 2.  (Б) свима написати мејл?

 3.  (В) поставити слике на неку друштвену мрежу?

 Када су твоји бака и дека били твојих година, опција под (А) била је вероватно једина могућа.

 Када су твоји родитељи били твојих година, можда је опција под (Б) била могућа.

 Данас, многи млади којима је дозвољено да постављају слике на друштвене мреже, најрадије бирају опцију под (В). А ти? Ако си и ти међу њима, овај чланак ће ти помоћи да избегнеш неке замке.

 Које су предности?

 Брзо је. „Кад сам на неком супер путовању или се одлично проводим с пријатељима, могу да поставим слике док сам још под утиском“ (Мелани).

 Практично је. „Много је лакше прегледати нове слике које су моји пријатељи поставили, него писати мејл да би сазнао шта им се дешава“ (Џордан).

 Помаже ти да останеш у контакту с пријатељима. „Неки од мојих пријатеља и неки чланови породице живе далеко. Ако они често постављају слике и ја често проверавам друштвене мреже, то је као да их виђам сваког дана“ (Карен).

 Које су опасности?

 Можеш угрозити своју безбедност. Ако твој фото-апарат има опцију да забележи локацију на којој је фотографија снимљена, слике које постављаш могу открити више него што би желео. „Постављање на интернет слика или других мултимедијалних садржаја с тачном локацијом омогућава онима с лошом намером да уз одговарајући програм за праћење пронађе нечију тачну локацију“, стоји на веб-сајту Digital Trends.

 Наравно, неке криминалце више занима где ниси. У једном случају о коме је известио Digital Trends, тројица провалника обили су 18 домова док никог није било у њима. Како су знали да нико неће бити код куће? Повезали су се на интернет и пратили кретање станара и затим украли предмете у вредности од око 100000 евра.

 Можеш наићи на непристојан садржај. Неки људи се не устежу да на интернет поставе свакакве слике. Тинејџерка по имену Сара, каже: „Проблем настаје када прегледаш профиле људи које не познајеш. То је попут шетње кроз непознати град и то без мапе. Скоро је сигурно да ћеш се наћи на месту на које уопште ниси хтео да одеш.“

 Можеш изгубити доста времена. „Врло је лако заокупити се прегледањем најновијих објава и читањем коментара“, каже девојка која се зове Јоланда. „Можеш доћи дотле да нон-стоп вадиш телефон само да би видео шта је ново.“

Мораш бити самодисциплинован ако желиш да постављаш слике на друштвене мреже

 Тинејџерка по имену Саманта слаже се с тим. „Морам да ограничим време које проводим на таквим сајтовима“, каже она. „Заиста мораш бити самодисциплинован ако желиш да постављаш слике на друштвене мреже.“

 Шта можеш учинити

 •   Клони се неприкладног садржаја. Библија каже: „Пред очи своје нећу стављати ништа што је зло“ (Псалам 101:3).

   „Редовно прегледам објаве оних које пратим и ако сматрам да нешто од тога није пристојно престанем да их пратим“ (Стивен).

 •   Немој бити у контакту с људима који немају исти систем вредности јер они могу утицати на тебе да снизиш своје критерије. Библија каже: „Не заваравајте се! Лоше друштво квари добре навике“ (1. Коринћанима 15:33).

   „Немој пратити трендове у сликању само зато што то сви раде. Често ћеш међу таквим трендовима наићи на вулгарности, голотињу и друге непристојне садржаје“ (Џесика).

 •   Ограничи колико ћеш времена провести у прегледању слика и колико ћеш слика поставити на друштвене мреже. Библија каже: „Зато добро пазите како живите – не као немудри, него као мудри. Искупљујте време“ (Ефешанима 5:15, 16).

   „Престала сам да пратим оне који постављају превише слика. На пример, неко оде на плажу и постави 20 слика једне шкољке. Шалиш се? Изгубим превише времена док излистам све те слике“ (Ребека).

 •   Води рачуна да сликама које постављаш не оставиш утисак да се све врти око тебе. Библија каже: „Кажем свакоме међу вама да не мисли о себи више него што треба да мисли“ (Римљанима 12:3). Немој мислити да ће сви твоји пријатељи бити одушевљени сликама тебе и онога што радиш.

   „Неки људи нон-стоп постављају селфије. Ако смо пријатељи, знам како изгледаш, не треба да ме стално подсећаш“ (Алисон).