Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да победим негативне мисли?

Како да победим негативне мисли?

 Како бих описао себе?

 •   Оптимиста

   „Трудим се да будем срећна и да не дозволим ничему да ме поремети. Желим да сваки дан имам осмех на лицу.“ (Валери)

 •   Песимиста

   „Када се деси нешто лепо, моја прва реакција је да ту сигурно нешто није у реду – да је превише добро да би било истинито.“ (Ребека)

 •   Реалиста

   „Ако бих била оптимиста, знам да бих се врло брзо разочарала, а ако бих била песимиста, стално бих била несрећна. То што сам реалиста помаже ми да ствари видим онаквима какве јесу.“ (Ана)

 Зашто је то важно?

 Библија каже да је онај „ко је веселог срца, на гозби без престанка“ (Пословице 15:15). Чињеница је да су они који се труде да буду ведри и да на живот гледају позитивно обично срећнији и да имају више пријатеља. Уосталом, ко још воли да проводи време с неким ко стално „мрачи“ и све му је црно?

 С друге стране, стварно постоје ситуације у животу с којима се и највећи оптимиста не би лако изборио. На пример:

 •   У медијима се стално говори о ратовима, терористичким нападима или криминалу.

 •   Можда мораш да се избориш с неким породичним проблемима.

 •   Сигурно имаш неке мане с којима се бориш.

 •   Можда те је неки пријатељ повредио.

 С чим год да се суочаваш, није добро ићи у крајности и игнорисати проблем или стално размишљати о њему. Пробај да нађеш неку средину. Ако реално сагледаш своју ситуацију, то ће ти помоћи да останеш позитиван и да лакше прихватиш оно што ти се дешава у животу, уместо да дозволиш томе да те сломи.

Не заборави да после сваке кише сине сунце – шта год да те мучи, сигурно ће проћи

 Шта можеш учинити

 •   Помири се с тим да ниси савршен.

   Библија каже: „Нема на земљи праведног човека који чини само добро и никад не греши“ (Проповедник 7:20). То што понекад погрешиш не значи да си промашај, већ да си и ти само човек.

   Како задржати реалан поглед на ствари: Ради на својим манама, али не очекуј од себе савршенство. „Покушавам да се не оптерећујем превише својим грешкама“, каже Кејлеб. „Трудим се да научим нешто из њих и побољшам се.“

 •   Немој се упоређивати с другима.

   Библија каже: „Не будимо сујетни, не надмећимо се једни с другима, не завидимо једни другима“ (Галатима 5:26). Ако на друштвеним мрежама стално гледаш слике с догађаја на које ниси био позван, веома лоше ћеш се осећати и твоји најбољи пријатељи ће ти изгледати као најгори непријатељи.

   Како задржати реалан поглед на ствари: Помири се с тим да не можеш бити позван на свако дружење. Осим тога, оно што видиш на друштвеним мрежама није увек цела прича. „На друштвеним мрежама се обично виде само најзанимљивије ствари из нечијег живота“, каже тинејџерка по имену Алексис. „Људи обично изоставе оно што није занимљиво.“

 •   Буди миротворац – нарочито у својој породици.

   Библија каже: „Ако је могуће, колико од вас зависи, будите у миру са свим људима“ (Римљанима 12:18). Чињеница је да не можеш много утицати на туђе поступке, али како ћеш ти поступати зависи искључиво од тебе. На теби је одлука да ли ћеш бити миротворац.

   Како задржати реалан поглед на ствари: Обећај себи да нећеш постојећу тензију у породици додатно појачавати. Покушај да смириш „страсти“ и према својој породици буди онакав какав би био према својим пријатељима. „Нико није савршен и свако од нас ће кад-тад стати неком на жуљ“, каже тинејџерка по имену Мелинда. „Зато морамо унапред одлучити како ћемо реаговати – да ли ћемо смиривати тензију или ћемо је појачавати.“

 •   Буди захвалан за добре ствари које имаш.

   Библија каже: „Будите захвални“ (Колошанима 3:15). Ако смо такви, лакше ће нам бити да се усредсредимо на добре ствари које нам се дешавају, уместо да стално размишљамо о свему што не функционише како смо замислили.

   Како задржати реалан поглед на ствари: Буди свестан својих проблема, али немој заборавити и добре ствари које ти се догађају у животу. „Сваки дан забележим у свој дневник нешто позитивно“, каже млада жена по имену Ребека. „Хоћу да увек будем свесна тога да има толико много позитивних ствари о којима могу да размишљам.“

 •   Анализирај своја пријатељства.

   Библија каже: „Лоше друштво квари добре навике“ (1. Коринћанима 15:33). Ако су они с којима проводиш време критички настројени, цинични, ако се из онога што говоре види да су огорчени на друге, то ће се одразити на тебе.

   Како задржати реалан поглед на ствари: Твоји пријатељи ће се можда у животу суочити с озбиљним проблемима, због чега могу постати тужни и пасти у „бедак“. Буди уз њих, али немој се преоптеретити њиховим проблемима. Девојка по имену Мишел каже: „Није добро за нас да се дружимо само с онима који су негативни. У математици, кад сабираш негативне бројеве, добијеш још већи минус.“

 Читај о тој теми

 Библија каже да живимо у нарочито тешким временима (2. Тимотеју 3:1). Ако ти је тешко да задржиш позитиван став у овом свету у којем се толико лоших ствари дешава, прочитај „Зашто Бог допушта патњу?