Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да се наспавам?

Како да се наспавам?

 Ако не добијеш добру оцену из математике, можда мислиш да треба да више учиш. Ако ниси добар у спорту, можда мислиш да треба више да вежбаш. Али можда је само ствар у томе да ти треба више сна. Погледајмо зашто.

 Зашто је важно да довољно спаваш?

 Стручњаци кажу да је тинејџерима потребно између осам и десет сати сна дневно. Зашто ти је сан неопходан?

 •   Мозак боље функционише кад се наспаваш. Сан се назива храном за мозак. Ако довољно спаваш, веће су шансе да ћеш бити бољи у школи, у спорту и да ћеш боље решавати проблеме.

 •   Сан добро утиче на расположење. Ако си хронично неиспаван већа је вероватноћа да ћеш имати промене расположења, бити тужан или депресиван и долазити у сукоб с другима.

 •   Пажљивије ћеш возити ако довољно спаваш. Једно истраживање у Сједињеним Државама показало је да је код возача који имају између 16 и 24 године два пута већа вероватноћа да у време саобраћајне незгоде буду поспани него код возача између 40 и 59 година.

 •   Сан позитивно утиче на здравље. Када спаваш, твоје ћелије, ткива и крвни судови се обнављају. Квалитетан сан смањује ризик од гојазности, дијабетеса и можданог удара.

Као што мобилни телефон мора да се напуни да би радио и ти мораш довољно да спаваш да би нормално функционисао

  Зашто касно лежеш?

 Иако је опште познато колико је сан важан, многи тинејџери не спавају колико би требало. На пример, шеснаестогодишња Елејн каже:

 „Професорка нас је питала када лежемо. Већина је рекла око два ујутру. Други су рекли око пет ујутру. Само је један рекао у пола десет.“

 Шта те може спречавати да лежеш на време?

 Друштвени живот. „Често ми се деси да ми време увече оде не знам ни ја где и да касно легнем, нарочито када изађем с друштвом“ (Памела).

 Обавезе. „Волим да спавам, али није лако наспавати се поред толико обавеза“ (Ана).

 Технологија. „Углавном због телефона заглавим до касно. Просто ме мами да га узмем кад сам у кревету“ (Аниса).

 Како се можеш наспавати?

 •   Преиспитај свој став према спавању. Библија каже: „Боља је једна шака починка него две шаке труда и трчања за ветром“ (Проповедник 4:6). Сан је потреба, а не луксуз. Ако се не наспаваш, не само да нећеш имати снаге за обавезе него ни за забаву.

 •   Установи због чега касно лежеш. Примера ради, остајеш ли до касно с друштвом? Да ли имаш превише за домаћи или мораш да помажеш у кући? Да ли због телефона легнеш касније или се дешава да те пробуди?

 За размишљање: Можда ти неће бити лако да промениш код себе оно што те спречава да лежеш на време, али се вреди потрудити. „Замисли марљивог човека сигурно доносе корист“ (Пословице 21:5).

 Наравно, нисмо сви исти. На пример, неки ноћу боље спавају ако су дремнули у току дана. Али некима управо то поремети ноћни сан. На теби је да откријеш шта теби највише одговара. Можда ће ти значити неки од следећих предлога:

 •   Опусти се пре него што легнеш. Ако успориш темпо пре него што одеш у кревет, вероватно ћеш брже заспати.

   „Боље је да што пре завршиш све што имаш од кућних послова и обавеза, јер онда имаш бригу мање пред спавање.“ (Марија)

 •   Планирај. Буди господар свог времена. Ти одреди кад ћеш шта да радиш да би могао да легнеш на време.

   „Треба ми барем осам сати сна да бих нормално функционисао. Ако треба да устанем раније него обично, израчунам кад треба да легнем да бих спавао осам сати.“ (Винсент)

 •   Одржавај устаљени ритам. Сви ми имамо унутрашњи сат, само га треба „наштеловати“. Стручњаци кажу да ћеш се сваког дана будити у исто време ако лежеш у исто време. Покушај да тако радиш месец дана и видећеш да ћеш се боље осећати.

   „Ако сваке вечери идеш на спавање у исто време, сутрадан ће ти мозак боље функционисати. Тако ћеш бити ефикаснији у свему што будеш радио.“ (Џаред)

 •   Не претеруј са забавом. Библија нас саветује да у свему будемо умерени, а то се односи и на оно што радимо у слободно време (1. Тимотеју 3:2, 11).

   „Морала сам да научим да се обуздавам када је реч о изласцима. Ако не ограничим време за забаву, нешто ће сигурно трпети, а обично то буде сан.“ (Ребека)

 •   Пусти телефон да се и он одмори. Пробај да барем сат времена пре спавања не сурфујеш по интернету или се дописујеш. Неки стручњаци кажу да осветљење на телефону, ТВ-у или таблету нарушава сан.

   „Данас се очекује да си нон-стоп доступан. Али ако хоћеш да се одмориш како треба, мораш да оставиш телефон.“ (Џулиса)