Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да се изборим с депресијом?

Како да се изборим с депресијом?

 Шта би ти урадио?

 Размисли о следећим сценаријима:

 Џенифер се више ничему не радује. Неконтролисано плаче сваког дана, без неког нарочитог разлога. Избегава људе и једва да ишта једе. Не може да спава нити да се концентрише. Пита се: „Шта ми се то дешава? Хоћу ли икада више бити она стара?“

 Марк је био узоран ученик. Али сада мрзи школу и оцене су му све горе. Нема снаге да се бави спортовима које је некада волео. Његови пријатељи су збуњени, а родитељи забринути. Да ли је у питању само пролазна фаза или нешто озбиљније?

 Да ли се често осећаш попут Џенифер и Марка? Ако је то случај, шта можеш урадити? Могао би да пробаш једну од ове две могућности:

  1.  А. Покушај да се сам избориш с тим

  2.  Б. Разговарај с неким одраслим у кога имаш поверења

 Можда ти се чини да је прва могућност (А) лакша, посебно када не желиш да разговараш ни са ким. Али да ли је то најпаметнији избор? Библија каже: „Боље је двојици него једноме, јер [...] ако један падне, други ће подићи друга свог. А како ли је ономе ко је сам кад падне, а нема другог да га подигне?“ (Проповедник 4:9, 10).

 Погледајмо један пример. Замисли да си се изгубио у једном прилично опасном крају. Мрак је и сумњиви људи вребају иза сваког ћошка. Шта би урадио? Могао би да покушаш да се сам снађеш у тој ситуацији. Али зар не би било мудрије да тражиш помоћ од некога у кога имаш поверења?

 Депресивно расположење носи са собом сличне опасности. Истина, повремени пад расположења може проћи сам од себе. Али уколико таква осећања потрају, најбоље је потражити помоћ.

 БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Онај ко се осамљује [...] супротставља се свакој мудрости“ (Пословице 18:1).

 Предност друге могућности (Б), а то је да разговараш с родитељем или неком другом одраслом особом од поверења, лежи у томе што ти искуство некога ко је успео да се избори с тешким осећањима може помоћи.

 Можеш рећи: „Али моји родитељи немају представу шта значи осећати се овако!“ Па ипак, да ли си сто посто сигуран у то? Чак и ако се оно кроз шта су они пролазили у младости разликује од онога кроз шта ти пролазиш, могуће је да су се осећали исто. А можда знају и шта може помоћи.

 БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Зар нема мудрости међу старцима, и зар дуг живот не доноси разборитост?“ (Јов 12:12).

 Закључак: Уколико се повериш родитељу или некој другој одраслој особи од поверења, вероватно ћеш добити корисне савете.

Депресивно расположење је попут лутања опасним крајем. Да би поново био на сигурном, мораш потражити помоћ

 Шта ако ти је потребна стручна помоћ?

 Уколико си сваки дан депресиван, можда имаш здравствени проблем, као што је клиничка депресија, и потребна ти је стручна помоћ.

 Током адолесценције, симптоми клиничке депресије могу подсећати на нерасположење које је код тинејџера уобичајено, али су осећања много јачег интензитета и дуже трају. Према томе, ако је туга коју осећаш веома дубока и дуго траје, зашто не би разговарао с родитељима о посети лекару?

 БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Не треба лекар здравима, него болеснима“ (Матеј 9:12).

 Уколико ти је постављена дијагноза клиничке депресије, нема разлога да се стидиш. Депресија код тинејџера је честа и може се лечити. Прави пријатељи неће због тога имати лоше мишљење о теби.

 Савет: Буди стрпљив. Потребно је време да би се опоравио од депресије и можеш очекивати повремене успоне и падове. a

 План опоравка

 Независно од тога да ли ти је потребна стручна помоћ или није, постоје ствари које можеш учинити да би се изборио с дуготрајним осећањем туге. На пример, редовно вежбање, здрава исхрана и довољно сна могу ти помоћи да уравнотежиш своја осећања (Проповедник 4:6; 1. Тимотеју 4:8). Поред тога, може се показати корисним ако водиш дневник у који ћеш записивати своја осећања, план опоравка, неуспехе и успехе.

 Патиш ли од клиничке депресије или само пролазиш кроз емотивно тежак период, упамти: ако прихватиш помоћ и сам предузмеш нешто да би се осећао боље, можеш се изборити с депресијом.

 Библијски цитати који ти могу помоћи

  •  „Јехова је близу оних који су сломљеног срца, и спасава оне који су скрханог духа“ (Псалам 34:18).

  •  „Баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети. Неће никада дати да праведник посрне“ (Псалам 55:22).

  •  „Јер ја, Јехова, твој Бог, држим те за десницу и кажем ти: ’Не бој се. Ја ћу ти помоћи‘“ (Исаија 41:13).

  •  „Не брините се, дакле, за сутрашњи дан“ (Матеј 6:34).

  •  „Изнесите своје молбе Богу. И Божји мир који превазилази сваки ум чуваће ваша срца“ (Филипљанима 4:6, 7).

a Уколико ти се јављају самоубилачке мисли, одмах тражи помоћ од одрасле особе у коју имаш поверења. Нешто више о овој теми говори се у серији чланака „Зашто не одустати од живота?“, у издању Пробудите се! од априла 2014.