Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да преживим раскид?

Како да преживим раскид?

 „Када смо раскинули“, каже Стивен, „најблаже речено био сам потпуно сломљен. Никада у животу нисам осетио такав бол.“

 Да ли си доживео нешто слично? Ако јеси, овај чланак ти може помоћи.

 Каква се осећања јављају

 Раскид је болан за обе стране.

 •   Ако си ти раскинуо везу, вероватно можеш да се поистоветиш са Џасмин, која каже: „Сазнање да сам повредила некога до кога ми је стало био је огроман терет на мојим плећима и надам се да више никада нећу морати да га носим.“

 •   Ако је друга страна раскинула везу, онда разумеш зашто неки који су то доживели кажу да су се осећали као да им је неко умро. „Буквално сам прошла кроз фазе жаљења“, каже девојка по имену Џенет, „укључујући и порицање, бес, преиспитивање, депресију и на крају, скоро годину дана касније, прихватање“.

 Закључак: Можда се после раскида осећаш као да су ти све лађе потонуле. Један библијски писац је рекао: „Сломљен дух суши кости“ (Пословице 17:22).

 Шта можеш учинити

 •  Разговарај са зрелом особом од поверења. Библија каже: „Прави пријатељ воли у свако доба, и у невољи брат постаје“ (Пословице 17:17). Отворен разговор са родитељем или зрелим пријатељем може ти помоћи да ствар сагледаш из правог угла.

   „Месецима сам избегавала друштво и ни са ким нисам разговарала о томе како се осећам. Али пријатељи ти могу помоћи да преболиш раскид. Тек када сам им се поверила било ми је мало лакше“ (Џенет).

 •  Извуци поуку из оног што се десило. Једна друга библијска пословица каже: „Стеци мудрост, стеци разборитост“ (Пословице 4:5). Болна искуства нам могу открити много о томе какви смо и могу нас научити како да се носимо с разочарањем.

   „Након раскида један пријатељ ме је питао: ’Шта си научио из те везе и како то можеш применити следећи пут кад се будеш забављао с неким?‘“ (Стивен).

 •  Моли се. Библија каже: „Баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети“ (Псалам 55:22). Молитва ти може помоћи да се избориш с тугом и да на раскид гледаш из другог угла.

   „Стално се моли. Јехова разуме твој бол и ситуацију у којој се налазиш боље и од тебе самог“ (Марша).

 •  Помажи другима. Библија каже: „Не гледајте само на своју корист него и на корист других“ (Филипљанима 2:4). Што се више трудиш око других то ћеш брже преболети раскид.

   „Раскид делује као крај света и боли више од свега. Али уверила сам се да време лечи све. Требало је само да будем стрпљива и сачекам да ране зарасту“ (Евелин).