Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Шта треба да знам о мултитаскингу?

Шта треба да знам о мултитаскингу?

 Да ли сматраш да си добар у мултитаскингу?

 Да ли волиш мултитаскинг – да радиш више ствари у исто време? Многи људи сматрају да су генерације које су одрасле уз технологију, генерације које се понекад називају „дигитални домороци“, боље у мултитаскингу од такозваних „дигиталних имиграната“, то јест генерација које су почеле да користе технологију касније у животу. Али да ли је то стварно тако?

 ТАЧНО ИЛИ НЕТАЧНО?

 •   Мултитаскинг ти помаже да брже обављаш ствари.

 •   Уз мало вежбе, можеш се побољшати у мултитаскингу.

 •   Млади се боље сналазе у мултитаскингу.

 Ако сматраш да су ове изјаве тачне, може се рећи да си поверовао у „мит о мултитаскингу“.

 Мит о мултитаскингу

 Да ли сматраш да можеш да радиш две ствари у исто време? Можда можеш да радиш две ствари у исто време ако једна од њих не захтева неку посебну концентрацију. На пример, ако слушаш музику док чистиш своју собу, вероватно ћеш успети да је добро очистиш.

 Али ако покушаваш да радиш истовремено две ствари које захтевају концентрацију, вероватно ниједну нећеш урадити како треба. Можда је то разлог зашто је девојка по имену Кетрин овако описала мултитаскинг: „То је способност да забрљаш више ствари у исто време.“

 „Једном сам разговарао с неким, а онда ми је стигла порука на коју је требало да одговорим. Покушао сам да радим и једно и друго. Међутим, нисам чуо већину онога што ми је особа рекла и погрешно сам откуцао скоро сваку реч у поруци.“ (Кејлеб)

 Стручњак на пољу технологије Шери Теркл написала је: „Током мултитаскинга [...] наше способности да добро обавимо неки задатак смањују се са сваким новим задатком који радимо истовремено. Мултитаскинг нам даје лажни осећај да ствари обављамо све боље, док их заправо обављамо све горе.“ a

 „Понекад ми се чини да успевам да се дописујем с једном особом и да истовремено разговарам с другом. А онда укапирам да сам управо рекла наглас оно што је требало да откуцам у поруци, а да сам откуцала оно што је требало да кажем наглас!“ (Тамара)

 Они који воле мултитаскинг непотребно компликују себи живот. На пример, обично им треба више времена да ураде домаћи задатак. Или су га можда лоше урадили па морају да га ураде поново. У сваком случају, мултитаскинг оставља људима мање слободног времена за ствари које стварно желе да раде.

 Психотерапеут и школски психолог Томас Керстинг с добрим разлогом каже: „Ако бисмо мозак упоредили са фиоком у којој су уредно сложени документи, онда бисмо за мозак људи који воле мултитаскинг могли рећи да је у потпуном хаосу.“ b

 „Што више тога покушаваш да радиш истовремено, то ти више важних детаља промакне. На крају само направиш себи више посла и изгубиш време за које си мислио да ћеш га уштедети.“ (Тереза)

Мултитаскинг је као да покушаваш да возиш на два пута истовремено

 Бољи начин

 •   Научи да се усредсредиш само на једну ствар. То неће бити лако, нарочито ако си навикао да радиш више ствари истовремено. На пример, можда се дописујеш док учиш. Библија нас подстиче да просудимо „шта је најважније“ (Филипљанима 1:10). Није све што радимо подједнако важно. Зато одлучи шта ћеш урадити прво и буди усредсређен само на то све док не завршиш с тим.

   „Ако није усредсређен, наш ум је попут малог детета. Понекад мораш да му кажеш ’Не!‘, иако делује лакше да му допустиш да ради шта хоће.“ (Марија)

 •   Потруди се да те ништа не омета. Да ли ти је тешко да се одупреш томе да провераваш поруке на телефону док учиш? Однеси га у другу собу. Искључи ТВ, а на друштвене мреже немој ни да помишљаш. Библија каже: „Искупљујте себи време“ (Колошанима 4:5).

   „Схватила сам да ми је лакше да ствари обављам једну по једну. Волим тај тренутак када са свог списка прецртавам ствар коју сам завршила, а затим прелазим на следећу. То ми пружа осећај задовољства.“ (Оња)

 •   Учествуј у разговору неподељене пажње. Навика да гледаш у свој телефон док неко прича с тобом отежава разговор. Осим тога, то је и некултурно. Библија каже да се према другима понашамо онако како бисмо желели да се они понашају према нама (Матеј 7:12).

   „Дешава се да кад разговарам са сестром, она шаље поруке или ради нешто друго на свом телефону. То ме излуђује! Али морам да признам да и ја понекад радим то исто.“ (Дејвид)

a Преузето из књиге Reclaiming Conversation.

b Преузето из књиге Disconnected.