Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Шта да радим ако ме неко сексуално узнемирава?

Шта да радим ако ме неко сексуално узнемирава?

 Шта је сексуално узнемиравање?

 Сексуално узнемиравање је свако сексуално понашање због ког се друга особа лоше осећа – укључујући и додиривање или само добацивање коментара са сексуалним призвуком. a Међутим, понекад није лако разграничити шта је удварање, шта је флертовање, а шта сексуално узнемиравање.

 Да ли ти знаш која је разлика између њих? Уради следећи  квиз и сазнај шта је сексуално узнемиравање.

 Нажалост, сексуално узнемиравање није везано само за школске дане. Али ако сада научиш како да станеш на пут сексуалном узнемиравању, бићеш спремнија да се с тим суочиш када крочиш у свет запослених. Можда чак зауставиш напасника да повређује друге!

 Шта ако сам жртва?

Сексуално узнемиравање ће теже престати ако не знаш шта оно подразумева и како да реагујеш на њега. Погледај следећа три случаја и шта би могла учинити у сваком од њих.

СЛУЧАЈ:

„На послу су ми неки много старији мушкарци говорили како сам лепа и да би волели да су 30 година млађи. Један од њих ми се чак толико приближио иза леђа да ми је помирисао косу!“ (Тијана, 20).

Тијана би могла помислити: ’Ако само стиснем зубе и игноришем га, све ће то можда престати.‘

Зашто то не би била добра опција: Стручњаци кажу да уколико жртве игноришу сексуално узнемиравање, оно се често наставља и чак постаје горе.

Боља опција: Реци оном ко те узнемирава – смирено али и јасно – да не може тако да се понаша. „Ако ме неко непристојно додирне“, каже 22-годишња Тина, „погледам особу директно у лице и кажем јој да се не усуђује да ме више икада додирне. Обично особа после тога остане у чуду.“ Ако узнемиравање не престане, буди одлучна и не повлачи се. Када је реч о држању високих моралних мерила, Библија саветује да ’чувамо зрелост и да имамо чврста уверења‘ (Колошанима 4:12).

Шта ако онај ко те узнемирава прети да те повреди? У том случају, избегавај га. Што пре се склони из неке претеће ситуације и потражи помоћ поуздане одрасле особе.

СЛУЧАЈ:

„Када сам имала 11 година, две цуре су ме шчепале у школском ходнику. Једна од њих је била лезбејка и хтела је да изађем с њом. Иако сам одбила, оне су ме и даље сваког дана на школским одморима узнемиравале. Једном су ме чак сатерале уза зид“ (Викторија, 18).

Викторија је могла помислити: ’Ако то неком кажем, прогласиће ме кукавицом, а можда ми нико неће ни веровати.‘

Зашто то не би била добра опција: Ако се устручаваш да пријавиш оног ко те узнемирава, он ће вероватно наставити да се тако понаша и чак ће можда узнемиравати друге (Проповедник 8:11).

Боља опција: Потражи помоћ. Родитељи и наставници могу ти пружити подршку која ти је потребна да би зауставила узнемиравање. Али шта ако они којима се повериш не схватају то озбиљно? Тада покушај следеће: Сваки пут када будеш узнемиравана запиши неке детаље као што су датум, време и место где си то доживела, као и шта је насилник рекао. Затим то дај својим родитељима или неком наставнику. Многи на притужбе у писаној форми гледају озбиљније него да су оне само изречене.

СЛУЧАЈ:

„Веома сам се плашила једног момка који је био члан рагби тима. Био је скоро два метра висок и имао је преко 130 килограма! Он је себи зацртао да ће ме ’имати‘. Целе године ме је салетао скоро сваког дана. Једном смо били сами у учионици и он је почео да ми се приближава. Скочила сам и побегла“ (Џулијет, 18).

Џулијет је могла помислити: ’Па, такви су момци.‘

Зашто то не би била добра опција: Онај ко сексуално узнемирава друге вероватно неће променити своје понашање ако мисли да је оно О.К.

Боља опција: Немој узнемиравање окренути на шалу и немој се смејати. Уместо тога, нека твоја реакција, укључујући и израз лица, јасно покаже насртљивцу да те остави на миру.

 Шта бих учинила ако ми се то деси?

ДОГАЂАЈ:

„Уопште не волим да будем груба према другима. Чак и кад су ме неки момци сексуално узнемиравали, нисам им довољно одлучно рекла да престану и често сам се смешкала кад сам им се обраћала. Они су мислили да флертујем“ (Тијана).

  • Да си била на Тијанином месту како би се поставила према тим момцима? Објасни своје гледиште.

  • Шта може навести напасника да помисли како флертујеш с њим?

ДОГАЂАЈ:

„Све је почело с неколико ружних коментара од неких момака на часу физичког. Неколико недеља сам игнорисала оно што су говорили, али бивало је све горе и горе. Онда су почели да седе поред мене и да ме грле. Ја сам их гурала од себе, али они су били упорни. Онда ми је један од њих дао папир на ком је писало нешто грозно. То сам проследила наставнику. Тај дечко је избачен из школе, а ја сам схватила да је требало да одмах одем код наставника“ (Сабина).

  • Шта мислиш зашто Сабина није одмах отишла код наставника? Да ли мислиш да је то била добра одлука? Објасни своје гледиште.

ДОГАЂАЈ:

„Мом брату Грегу је пришао један лик у ве-цеу, унео му се у лице и рекао: ’Пољуби ме.‘ Грег је одбио, али овај је био упоран. На крају је Грег морао да га одгурне од себе“ (Сузан).

  • Да ли мислиш да је Грег био жртва сексуалног узнемиравања? Објасни своје гледиште.

  • Шта мислиш зашто је неке момке блам да пријаве да их неки момак сексуално узнемирава?

  • Да ли се слажеш с тим како се Грег поставио? Шта би био твој поступак?

Сазнај више: „Како да се заштитим од сексуалног злостављања?“, 32. поглавље књиге Млади питају – практични одговори на њихова питања, 1. том

[Фуснота]

a У овом чланку ћемо говорити у женском роду, мада се информације односе на оба пола.