Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да разговарам с родитељима о правилима која постављају?

Како да разговарам с родитељима о правилима која постављају?

 „Можда су правила мојих родитеља имала смисла када сам имала 15 година, али сада имам 19 и мислим да треба да ми дају више слободе.“ (Силвија)

 Да ли се и ти осећаш као Силвија? Ако је тако, овај чланак ће ти помоћи да са својим родитељима разговараш о њиховим правилима.

 Шта треба да знаш

 Пре него што са својим родитељима будеш разговарао о правилима која постављају, узми у обзир следеће:

  •  Без правила не би постојао никакав ред. Шта мислиш, шта би се десило када у једној прометној улици не би било саобраћајних знакова, семафора нити ограничења брзине? Кућна правила су попут правила у саобраћају – захваљујући њима, у кући влада ред.

  •  Кућна правила су доказ да твоји родитељи брину о теби. Ако ти не би поставили никаква правила, то би могло значити да им је свеједно шта ти се догађа. То би сигурно створило ружну слику о њима као родитељима.

 ДА ЛИ СИ ЗНАО? И родитељи морају да поштују нека правила. Нека од тих правила можеш пронаћи у следећим стиховима: Постанак 2:24; Поновљени закони 6:6, 7; Ефешанима 6:4; 1. Тимотеју 5:8.

 Али шта ако ти се и даље чини да су кућна правила престрога?

 Шта можеш учинити

 Добро размисли пре него што доведеш у питање кућна правила. Како си се досад показао када је у питању поштовање правила? Ако баш и не можеш да се похвалиш, онда још није право време да тражиш више слободе. Могао би да погледаш чланак „Како могу задобити поверење својих родитеља?

 Али ако си досад поштовао кућна правила, размисли о томе шта би рекао родитељима. Ако унапред осмислиш шта ћеш рећи, моћи ћеш да процениш колико је оно што тражиш разумно. Након тога, питај родитеље када и где бисте могли разговарати на миру и у опуштеној атмосфери. Када дође тај тренутак, узми у обзир следеће савете:

 Покажи да их поштујеш. Библија каже: „Оштра реч изазива јарост“ (Пословице 15:1). Зато не заборави следеће: ако се свађаш са својим родитељима или их оптужујеш да су неправедни према теби, разговор ће брзо отићи у погрешном смеру.

 „Што више поштујем своје родитеље, то и они мене више поштују. Лакше се сложимо око нечега ако једни друге поштујемо.“ (Бјанка, 19 година)

 Слушај. Библија сваког саветује да „буде брз да чује, а спор да говори“ (Јаковљева 1:19). Не заборави, требало би да разговараш са својим родитељима, а не да им држиш предавање.

 „Док одрастамо, може нам се чинити да знамо више од својих родитеља. Али то сигурно није тачно. За наше је добро да прихватамо њихове савете.“ (Девон, 20 година)

 Пробај да их разумеш. Стави се у кожу својих родитеља. Послушај савет из Библије да не гледаш „само на своју корист него и на корист других“, у овом случају, корист својих родитеља (Филипљанима 2:4).

Шта мислиш, који би приступ био успешнији?

 „Раније сам мислио да родитељи и ја нисмо у истом тиму. Али сада ми је јасно да су се само трудили да буду добри родитељи, баш као што сам се и ја трудио да будем зрела особа. Све што су радили, радили су зато што ме воле.“ (Џошуа, 21 година)

 Понуди предлоге. На пример, замисли да ти родитељи не дозвољавају да идеш на неко дружење, јер се одржава касно увече. Сазнај шта их стварно брине. Да ли је проблем са̂мо дружење или време у које се оно одржава?

  •   Ако је у питању време дружења, да ли би променили одлуку ако би предложио да тамо идеш с неким?

  •   Ако је са̂мо дружење проблем, да ли би променили одлуку ако би им рекао ко ће све бити тамо и ко ће надгледати то дружење?

 Не заборави да треба да с поштовањем разговараш с њима и да их пажљиво слушаш. Поштовање према оцу и мајци покажи и речима и делима (Ефешанима 6:2, 3). Да ли ће променити одлуку? Можда хоће, а можда и неће. Коју год одлуку да донесу, било би добро да послушаш следећи савет.

 С поштовањем прихвати одлуку. Често се превиди чињеница да је овај корак веома важан. Ако не добијеш оно што желиш и почнеш да се свађаш с родитељима, следећи пут ће ти још теже изаћи у сусрет. С друге стране, ако прихватиш њихову одлуку, већа је вероватноћа да ће ти с временом дати више слободе.