Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли сам спреман за самосталан живот?

Да ли сам спреман за самосталан живот?

 Помисао на самосталан живот у исто време може бити узбудљива и застрашујућа. Како можеш знати да ли си спреман да се одселиш од куће?

 Преиспитај разлоге

 Постоји много разлога због којих би желео да одеш од куће, а неки од њих нису баш најпаметнији. Примера ради, младић по имену Марио признаје: „Желео сам да се одселим како бих побегао од кућних одговорности.“

 Чињеница је да ћеш вероватно имати мање слободе када не будеш живео код родитеља. „Ако будеш живео самостално“, каже 18-годишња Ања, „мораћеш сам да одржаваш стан, сам да куваш, сам да плаћаш рачуне, а родитељи неће бити у близини да ти прискоче у помоћ.“

 Закључак: Да би знао да ли си спреман да живиш самостално, прво мораш разумети зашто то желиш.

 Прорачунај трошак

 Исус је рекао: „Ко од вас, кад жели да гради кулу, најпре не седне и прорачуна трошак да види да ли има чиме да је доврши?“ (Лука 14:28). Како можеш прорачунати трошак? Преиспитај се на следећим подручјима:

ДА ЛИ УМЕШ ДА РАСПОЛАЖЕШ НОВЦЕМ?

 Библија каже: „Новац је заштита“ (Проповедник 7:12).

  •  Да ли умеш да штедиш?

  •  Да ли си купохоличар?

  •  Да ли често позајмљујеш новац од других?

 Ако си на неко од ових питања одговорио потврдно, онда се твој сан о самосталном животу може претворити у кошмар!

 „Мој брат је отишао од куће са 19 година. Након годину дана, потрошио је сву уштеђевину, банка му је одузела ауто, више није био кредитно способан и преклињао је родитеље да се врати кући“ (Данијела).

 Шта би могао да учиниш: Питај родитеље који су им уобичајени месечни трошкови. Колики су редовни рачуни и како распоређују приходе да би их платили. Како штеде?

 Закључак: Ако научиш да располажеш новцем док си још код куће, бићеш спреман да се ухватиш у коштац с трошковима живота кад се будеш одселио.

ДА ЛИ СИ ОДГОВОРАН?

 Библија каже: „Свако ће носити свој терет“ (Галатима 6:5).

  •  Да ли имаш навику да одуговлачиш?

  •  Да ли родитељи морају да те подсећају да обавиш кућне послове?

  •  Да ли често долазиш кући касније него што су ти родитељи дозволили?

 Ако си на неко од ових питања одговорио потврдно, вероватно ће ти бити још теже да поступаш одговорно када будеш живео самостално.

 „Када живиш сам, постоје ствари које нешто нарочито не волиш да радиш, али мораш да нађеш времена за њих. Нико ти неће рећи да их урадиш и зато мораш сам да се организујеш и да стекнеш рутину“ (Џесика).

 Шта би могао да учиниш: Током једног месеца потруди се да преузмеш што више кућних обавеза. На пример, чисти кућу, пери своју одећу, иди у набавку, спремај вечеру и затим пери судове. Тако ћеш стећи представу шта те очекује кад будеш живео самостално.

 Закључак: За самосталан живот мораш бити одговоран.

Ако одлучиш да живиш самостално а ниси се припремио, то је исто као да си скочио из авиона а не знаш да користиш падобран

ДА ЛИ СИ ЕМОЦИОНАЛНО СТАБИЛАН?

 Библија каже: „Одбаците све ово: срџбу, гнев, злоћу, погрдан говор“ (Колошанима 3:8).

  •  Да ли често долазиш у конфликт с другима?

  •  Да ли ти је тешко да обуздаш своју нарав?

  •  Да ли увек желиш да буде по твом?

 Ако си на неко од ових питања одговорио потврдно, вероватно ће ти бити тешко да живиш са цимером или касније с брачним другом.

 „Док сам живела са цимеркама, моје мане су изашле на видело. Научила сам да не могу очекивати од других да имају разумевања за моје промене расположења кад сам под стресом. Морала сам да нађем бољи начин да се изборим с тим“ (Хелена).

 Шта би могао да учиниш: Научи да се добро слажеш с родитељима и браћом и сестрама. На крају крајева, начин на који сада излазиш на крај с туђим несавршеностима показује како ћеш се касније у животу носити с несавршеностима онога с ким будеш живео.

 Закључак: Самосталан живот није бег од одговорности. Да би се осамосталио, мораш да будеш спреман за то. Зашто не би поразговарао са онима који већ живе самостално? Питај их шта би урадили другачије или шта би од онога што сада знају волели да су знали тада. Добро је поступити тако пре било које крупне одлуке.