Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да научим да се концентришем?

Како да научим да се концентришем?

 Зашто не могу да се концентришем?

 „Више не читам књиге као раније. Чак се ужасавам дугачких одломака.“ (Елејн)

 „Убрзам филм ако ми се чини да се радња споро одвија.“ (Миранда)

 „Чак и кад радим нешто важно, ако чујем телефон, само размишљам о томе ко ли ми пише.“ (Џејн)

 Да ли нам електронски уређаји отежавају да се концентришемо? Неки би рекли да је тако. „Што више користимо интернет, то више навикавамо мозак да размишља на сто страна – да брзо и ефикасно обрађује информације али да се не удубљује“, написао је Николас Кар, писац и консултант за менаџмент. a

 Погледајмо три ситуације у којима електронски уређаји могу да ти ремете концентрацију.

 •   Кад с неким разговараш. „Многи пишу поруке, играју игрице или проверавају друштвене мреже чак и док разговарају с неким лицем у лице, што значи да баш и не прате разговор“, каже девојка која се зове Марија.

 •   Кад си на часу. У једној књизи пише да „већина ученика каже да на часу користе електронске уређаје да би се дописивали, претраживали интернет или прегледали постове на друштвеним мрежама“. Међутим они то не раде „у образовне сврхе“ (Digital Kids).

 •   Док учиш. „Најтеже ми је да не погледам телефон сваки пут кад се огласи“, каже 22-годишњи Крис. Кад ти електронски уређаји одвраћају пажњу, онда знаш како се сат времена колико ти треба за домаће задатке брзо претвори у три сата или чак и више.

 Закључак: Биће ти тешко да се концентришеш ако дозволиш да ти разни уређаји одвраћају пажњу и да управљају тобом.

Деконцентрисан ум је попут дивљег коња – он управља тобом, а не ти њим

 Како побољшати концентрацију

 •   Кад с неким разговараш. Библија каже: „Немојте мислити само на своју корист него и на корист других“ (Филипљанима 2:4). Буди обзиран и слушај свог саговорника. Гледај га у очи и не дозволи да ти електронски уређаји одвраћају пажњу.

   „Док с неким разговараш, немој проверавати телефон. Покажи поштовање према тој особи тако што ћеш јој поклонити неподељену пажњу.“ (Томас)

   САВЕТ: Док с неким разговараш, склони телефон негде где ти неће бити при руци. Стручњаци кажу да нам само то што видимо телефон одвраћа пажњу јер нам ствара осећај да ће нас убрзо нешто прекинути.

 •   Кад си на часу. Библија каже: „Пазите како слушате“ (Лука 8:18). Имајући у мислима ово начело, ако је у учионици дозвољен приступ интернету, немој проверавати поруке, играти игрице или се дописивати с неким него се концентриши на наставу.

   „Пробај да будеш пажљивији на часу. Хватај белешке. Ако је могуће, седи у неку од првих клупа да ти што мање ствари одвраћа пажњу.“ (Карен)

   САВЕТ: Хватај белешке на папиру, а не на телефону или таблету. Истраживања показују да ћеш се тако лакше концентрисати и боље упамтити оно што учиш.

 •   Док учиш. Библија каже: „Стеци мудрост, стеци разборитост“ (Пословице 4:5). Да би то постигао није довољно да само прелетиш градиво како би прошао на неком испиту.

   „Кад учим, подесим таблет на режим рада у авиону и концентришем се на градиво. Не гледам обавештења. Ако се сетим нечег важног, запишем то.“ (Крис)

   САВЕТ: Потруди се да ту где учиш буде чисто и уредно, без разбацаних ствари које би ти одвраћале пажњу.

a Из књиге Плитко – како интернет мења начин на који мислимо, читамо и памтимо.