Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Шта ако о мени круже приче?

Шта ако о мени круже приче?

 Зашто ми то тешко пада

Неке приче су злобне, као што су лажи смишљене с намером да се наруши нечији углед. Али чак и када није тако озбиљно, приче о теби могу ти тешко пасти, посебно када их шири неко за кога си мислио да ти је добар пријатељ (Псалам 55:12-14).

„Сазнала сам да је једна пријатељица иза мојих леђа причала да ме није брига за друге. То ме је заиста повредило! Није ми јасно зашто је рекла тако нешто“ (Ешли).

Чињеница: Без обзира на то да ли ти је особа која шири приче добар пријатељ или не, уопште није пријатно када сазнаш да круже трачеви о теби.

 Лоша вест – не можеш увек спречити приче о теби

Људи шире приче из више разлога. Ево неких:

Занимање за друге. Људи су друштвена бића. Зато је сасвим природно да причамо једни с другима, као и једни о другима. Заправо, Свето писмо нас подстиче да у разумној мери будемо заинтересовани за друге (Филипљанима 2:4).

„Људи су увек најинтересантнија тема за разговор“ (Бјанка).

„Морам признати да ме занима шта се дешава код других и да о томе разговарам с другима. Не знам зашто, али једноставно је занимљиво“ (Кејти).

Досада. У библијска времена, било је људи који су ’трошили слободно време само да нешто ново кажу или чују, а ни на шта друго‘ (Дела апостолска 17:21). Тако је и данас.

„Понекад када се ништа занимљиво не дешава, људи измисле нешто само да би имали о чему да причају“ (Џоана).

Несигурност у себе. Свето писмо нас с разлогом саветује да се не упоређујемо једни с другима (Галатима 6:4). Нажалост, неки људи прикривају своју несигурност тако што шире трачеве о другима.

„Трачеви обично откривају нешто о ономе ко их шири. То често значи да та особа дубоко у себи завиди ономе кога оговара. Она шири гласине да би се боље осећала, то јест да би убедила себе да је боља од те особе“ (Фил).

Чињеница: Свиђало ти се то или не, људи ће свакако причати о другима, па и о теби.

 Добра вест – приче не морају да ти загорчају живот

Вероватно не можеш да спречиш све приче о теби, али можеш да утичеш на то како ћеш реаговати. Ако сазнаш да о теби круже приче, имаш најмање две могућности.

ПРВА МОГУЋНОСТ: Игнориши их. Често је најбоље решење да не обраћаш пажњу – посебно када се ради о празним причама. Примени библијски савет: „Немој се брзо вређати“ (Проповедник 7:9).

„Кружиле су приче да се забављам с неким дечком, ког чак и не познајем! То је била таква глупост да сам се само насмејала“ (Елиз).

„Најбоље оружје против гласина јесте да будеш на добром гласу. Чак и ако други преносе трачеве о теби, мало ко ће поверовати у то. Истина увек изађе на видело“ (Алисон).

Савет плус: Запиши (1) шта се прича о теби и (2) како се због тога осећаш. Када о свему размислиш „у срцу своме“, биће ти лакше да пређеш преко тога (Псалам 4:4).

ДРУГА МОГУЋНОСТ: Разговарај са особом која је покренула причу. У неким случајевима, када ти се чини да су приче озбиљне, можда ће бити потребно да разговараш са особом која их је покренула.

„Ако разговараш са особом која трачари о теби, можда ће схватити да оно што каже на крају ипак дође до особе о којој је причала. Осим тога, то може бити прилика да разјасниш ствари и вероватно решиш проблем“ (Елиз).

Пре него што приђеш особи која шири приче о теби, узми у обзир следећа библијска начела и постави себи наведена питања:

  • „Ко одговара пре него што саслуша, то му је лудост“ (Пословице 18:13). ’Да ли заиста знам све чињенице? Да ли је можда особа која ми је пренела причу погрешно разумела то што је чула?‘

  • ’Буди брз да чујеш, а спор да говориш и спор да се љутиш‘ (Јаковљева 1:19). ’Да ли је сада најбољи тренутак за разговор? Да ли сам сигуран да сам реално сагледао ситуацију? Или би било боље да пустим да прође неко време и да се моја осећања стишају?‘

  • „Што желите да људи чине вама, чините и ви њима“ (Матеј 7:12). ’Да је ситуација обрнута, како бих желео да ми се неко обрати? Када и где би ми било лакше да разговарам о том проблему? Које речи и какав став би били најделотворнији?‘

Савет плус: Пре него што разговараш са особом која шири приче о теби, запиши шта планираш да кажеш. Затим сачекај недељу-две, поново прочитај шта си написао и види да ли би нешто променио. Разговарај о томе с родитељем или зрелим пријатељем и питај их за савет.

Чињеница: Као ни много тога у животу, не можеш увек спречити друге да причају о теби. Али то не значи да те приче морају да ти загорчају живот.