Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да своје обавезе завршавам на време?

Како да своје обавезе завршавам на време?

Да ли ти се смучило да обавезе завршаваш у задњи час? Време је да ставиш тачку на то! Овај чланак ће ти помоћи да престанеш са одуговлачењем, чак и ако те

Кад прочиташ чланак, уради следећи  квиз.

 Библија описује до чега води одлагање. „Ко пази на ветар никад неће сејати, и ко гледа на облаке никад неће жети“ (Проповедник 11:4).

 Погледај шта може бити узрок тога да све ствари обављаш у задњи минут и како то можеш променити.

 Убија те у појам тежина обавезе.

 Чињеница је да су неке обавезе попут планина и да ти изгледа да је најлакше одложити их за касније. Али пробај нешто боље. На пример:

  •   Оно што треба да урадиш подели на ситније делове. „Чак и ако знам да нешто нисам почела на време, трудим се да стигнем тако што радим стварчицу по стварчицу“, каже девојка по имену Мелинда.

  •   Одмах крени. „Чим сазнаш за неку обавезу, одмах нешто уради, чак и ако то значи да је само додаш на списак или да запишеш идеје како то можеш остварити“ (Вера).

  •   Затражи помоћ. Твоји родитељи, чланови породице и старији пријатељи вероватно су имали сличан проблем. Зашто се не би окористио њиховим искуством? Они ти могу помоћи да све лепо испланираш и запишеш своје идеје.

 Савет плус. „Направи план. Истина, то значи да мораш бити организован и решен да га спроведеш у дело, али то пали. Тако ћеш све завршити на време“ (Аби).

 Немаш воље.

 Веома често оно што мораш да урадиш садржи и нешто што највише мрзиш. Шта можеш учинити ако ти се једноставно не мили да то урадиш? Пробај следеће.

  •   Размисли зашто је добро да што пре завршиш. На пример, замисли колико ћеш се сјајно осећати кад то откачиш. „Предиван је осећај кад знаш да нешто стижеш на време или чак и раније, а после можеш да се опустиш“, каже девојка по имену Ема.

  •   Узми у обзир последице. Кад стално одуговлачиш, повећаваш стрес и умањујеш шансе за успех. У Библији стоји: „Шта човек посеје, то ће и пожњети“ (Галатима 6:7).

  •   Замисли да имаш краћи рок. „Мени помаже кад замислим да је рок дан или два краћи“, каже девојка по имену Алиса. „Онда могу још једном све да преконтролишем и дан-два да се излуфтирам.“

 Савет плус. „Све је у глави. Реци себи да ћеш урадити то што треба и ништа ти неће стати на пут. Кад себи тако кажем, тако и буде“ (Алексис).

 Презаузет си.

 „Људи ме често прозивају због одлагања“, каже дечко по имену Никола, „али то није фер! Они не схватају колико сам заузет!“ Ако је и теби попут Николе, пробај следеће.

  •   Прво уради оно што је лакше. „Једном сам чула мисао да ако ти за нешто треба мање од пет минута, онда то одмах уради“, каже девојка по имену Амбер. „То може бити чишћење, склањање гардеробе у ормар, прање судова и телефонирање.“

  •   Постави приоритете. У Библији стоји: ’Просудите шта је најважније‘ (Филипљанима 1:10). Како то можеш спровести у стварном животу? „Ја ставим на папир све што треба да урадим као и рок докле мора бити готово“, каже девојка по имену Ана. „Али што је најважније забележим и када планирам да радим на томе и да то завршим.“

 Да ли ово звучи превише строго? Можда, али размисли мало! Када имаш план, ти контролишеш своје време и не допушташ да оно контролише тебе. Због тога осећаш мањи притисак. „Планирање ме смирује и помаже ми да ствари видим из правог угла“, каже девојка по имену Кели.

  •   Нека те ништа не омета. „Свима у кући кажем кад почињем нешто да радим“, каже Џенифер. „Ако им нешто требам, замолим их да то урадимо пре него што почнем са својим обавезама. Такође утишам мобилни.“

 Савет плус. „Оно што треба да урадиш неће нестати већ ће чекати да га урадиш. Уместо да допустиш да ти виси над главом, једноставно заврши посао. Тако можеш остатак дана да се опустиш“ (Џордан).