Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да се правилно храним?

Како да се правилно храним?

 Вероватно знаш да неправилна исхрана може нашкодити твом здрављу. Када одмалена навикнеш да се нездраво храниш врло вероватно ћеш ту навику задржати и кад одрастеш. Зато је за твоје добро да већ сада почнеш здравије да се храниш.

 Шта је правилна исхрана?

 Библија нас подстиче да будемо умерени у свему, а ту спадају и наше навике исхране (1. Тимотеју 3:11). Са овим начелом на уму, добро је знати да...

 •   Правилна исхрана укључује свих пет група намирница. Оне укључују: млечне производе, намирнице богате протеинима, воће, поврће и житарице. Неки људи елиминишу једну или више група из своје исхране, мислећи да ће им то помоћи да смршају. Али то само лишава организам неопходних хранљивих састојака.

   Пробај следеће: Истражи или се посаветуј са лекаром како би сазнао коју улогу имају одређене хранљиве материје. На пример:

   Угљени хидрати ти дају енергију. Протеини помажу организму да се избори са инфекцијама и граде и обнављају ткива. Неке масти, у правилној количини, смањују ризик од срчаних проблема и помажу да се добро осећаш.

   „Трудим се да узимам уравнотежене оброке, који се састоје од свих група намирница. Мислим да нема ништа лоше у томе ако повремено поједеш неки слаткиш или брзу храну. Али није добро да се стално тако храниш. Треба бити умерен.“ (Бренда)

  Исхрана која не садржи све хранљиве састојке је као столица без једне ноге

 •   У правилној исхрани не иде се у крајности. Те крајности би биле да не једеш довољно, да се изгладњујеш па се онда преједеш или ускраћујеш себи повремена задовољства.

   Пробај следеће: Месец дана прати своје навике исхране. Колико често идеш у неки од екстрема који су горе описани? Које промене би могао да начиниш како би се правилније хранио?

   „Неких дана сам јела баш калоричну храну, а других дана сам се изгладњивала. На крају сам одлучила да престанем да бројим калорије, да се не преједам и да станем да једем кад сам сита. Требало је времена да се навикнем на то, али се сада коначно уравнотежено храним.“ (Хејли)

 Како да ми правилна исхрана пређе у навику?

 •   Унапред планирај. Библија каже: „Замисли [’планови‘, фуснота] марљивог човека сигурно доносе корист“ (Пословице 21:5). Да би ти прешло у навику да се здраво храниш, треба да размишљаш унапред.

   „Здрава исхрана подразумева планирање, јер често здраву храну мораш припремити код куће. Али вредно је труда на дуге стазе, а уједно и штедиш новац.“ (Томас)

 •   Замени нездраве оброке здравијим. Библија каже: „Сачувај [’практичну‘, фуснота] мудрост“ (Пословице 3:21). Практична мудрост ће ти помоћи да будеш креативан и нађеш методе које ти највише одговарају.

   „Почела сам да мењам по један нездрави оброк дневно здравим. На пример, уместо да поједем нешто слатко, јела сам јабуку. За кратко време сам пуно нездравих оброка заменила здравијим!“ (Киа)

 •   Буди разуман. Библија каже: „С радошћу једи хлеб свој“ (Проповедник 9:7). То што се здраво храниш не значи да више не смеш да уживаш у храни, нити да треба да се оптерећујеш око сваког залогаја који унесеш. Чак и када треба да смршаш, задржи на уму да је твој циљ да будеш здрав. Буди разуман у ономе што очекујеш од себе.

   „Недавно сам изгубила 13 килограма али нисам се изгладњивала, нити сам избацила из исхране неку групу намирница или слатко. Прихватила сам чињеницу да ово неће бити брз процес, већ промена начина живота.“ (Мелани)