Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Досадно ми је – шта да радим?

Досадно ми је – шта да радим?

 За неке не постоји ништа горе него да су заробљени у кући док напољу пада киша, а они немају шта да раде нити где да оду. „У таквим тренуцима“, каже младић по имену Роберт, „једноставно седим и не знам шта ћу са собом“.

 Да ли си се икада тако осећао? Ако јеси, овај чланак ти може помоћи.

 Шта треба да знаш

  •   Технологија није увек од помоћи.

     Сурфовање по интернету може бити добар начин да убијеш време, али тако можеш убити и машту, због чега ће ти бити још досадније. „Ухватиш себе како само зуриш у екран док ти је мозак искључен“, каже Џереми који има 21 годину.

     С тим се слаже и девојка по имену Елена. Она каже: „Не можеш све помоћу технологије. Она те удаљава од реалности, тако да кад искључиш уређај, живот ти је још досаднији.“

  •   Све зависи од става.

     Да ли ћеш победити досаду једноставно тако што ћеш имати пуно обавеза? Много зависи од тога колико си заинтересован за оно што радиш. На пример, девојка по имену Карен каже: „У школи ми је било јако досадно иако ми је цео дан био испуњен обавезама. Мораш бити посвећен ономе што радиш да ти не би било досадно.“

 Да ли си знао? Доколица није препрека већ прилика – плодно тло за креативне идеје.

Твоје време је плодно тло за креативне идеје

 Шта можеш учинити

 Прошири видике. Упознај нове пријатеље. Нађи нови хоби. Научи нешто ново. Људима који се интересују за разне ствари углавном није досадно кад су сами, а ни другима није досадно у њиховом друштву.

 Библијска мисао: „Све што ти дође под руку да чиниш, чини то свом снагом својом“ (Проповедник 9:10).

 „Недавно сам почела да учим кинески мандарински. Пошто сам свакодневно вежбала језик, схватила сам да сам се ужелела таквог начина учења. Волим кад имам неки пројекат на коме радим. То ми окупира мисли и помаже ми да добро искористим време“ (Мелинда).

 Усредсреди се на циљ. Ако знаш зашто нешто радиш, бићеш заинтересованији за то. Чак ти ни школски задаци неће бити тако досадни кад имаш циљ пред собом.

 Библијска мисао: „Нема за човека ништа боље него да [...] му душа ужива у добру од труда његовог“ (Проповедник 2:24).

 „Пред крај школовања, учила сам осам сати дневно јер сам била у заостатку с градивом. Звучи досадно? Не, јер сам имала циљ. Била сам усредсређена на тај циљ – стицање дипломе – и то ме је мотивисало“ (Хана).

 Прихвати оно што не можеш да промениш. Чак и најзанимљивији подухвати на тренутке могу бити монотони. И најбољи пријатељи ће ти некад отказати договор и нећеш имати шта да радиш. Немој дозволити да постанеш жртва својих околности и да се препустиш негативним осећањима, већ покушај да на ствари гледаш из позитивног угла.

 Библијска мисао: „Ко је веселог срца, на гозби је без престанка“ (Пословице 15:15).

 „Пријатељица ме је посаветовала да научим да уживам кад сам сама. Рекла ми је да је у животу важно наћи равнотежу између времена које проводиш с другима и времена кад си сама“ (Ајви).