Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Стварање или еволуција? (1. део): Зашто веровати у Бога?

Стварање или еволуција? (1. део): Зашто веровати у Бога?

 Стварање или еволуција?

 Да ли верујеш да је Бог све створио? Ако верујеш, ниси једини. Многи млади, као и старији, имају исто мишљење. Али неки кажу да су живот и свемир настали сами од себе, без утицаја „Врховног Бића“.

 Да ли си знао? И једни и други често су спремни да кажу у шта верују, али углавном не знају тачно зашто у то верују.

  •   Неки људи верују у стварање само зато што су томе поучени у цркви.

  •   Многи људи верују у еволуцију само зато што су то учили у школи.

 Ова серија чланака помоћи ће ти да учврстиш своје гледиште о стварању и да га објасниш другима. Међутим, прво треба да одговориш на једно важно питање:

 Зашто верујем у Бога?

 Зашто је ово питање важно? Зато што те Свето писмо подстиче да користиш свој разум (Римљанима 12:1). То значи да твоја вера у Бога не би требало једноставно да се темељи на

  •  осећањима (имам осећај да постоји нека виша сила)

  •  утицају средине (живим у религиозној средини)

  •  притиску (родитељи су ме поучили да верујем у Бога – или нешто друго)

 Заправо, треба да будеш уверен да Бог постоји и да имаш основане разлоге за своје веровање.

 Дакле, шта је тебе уверило да Бог постоји? Радни лист „Зашто верујем у Бога?“ помоћи ће ти да учврстиш своје уверење. Користиће ти и одговори неких младих на исто питање.

 „Док у школи слушам наставницу како објашњава функције нашег тела, немам ни најмању сумњу да Бог постоји. Сваки део тела обавља своју функцију до најситнијих детаља, а да ми тога углавном нисмо ни свесни. Људско тело ме заиста задивљује!“ (Тереза).

 „Кад видим облакодер, крстарицу или ауто, питам се: ’Ко је то направио?‘ На пример, ауто морају направити интелигентни људи, јер толико малих делова треба да ради складно да би цео ауто функционисао. Ако је неко потребан за прављење аутомобила, то исто важи и за људе“ (Ричард).

 „Када схватите да су највећим људским умовима требале стотине година да би разумели чак и најмањи део свемира, онда је идеја да за стварање тог свемира није била потребна интелигенција потпуно бесмислена“ (Карен).

 „Што сам се више бавио науком, еволуција је све мање имала смисла. На пример, размишљао сам о математичкој прецизности у природи и о томе колико смо као људска бића јединствени, између осталог због своје потребе да знамо ко смо, одакле потичемо и шта нас очекује у будућности. Еволуција настоји да све ово објасни принципима који владају у животињском свету, али никад није могла да објасни зашто су људи јединствени. Мислим да је потребно више ’вере‘ да се прихвати еволуција него постојање Створитеља“ (Ентони.)

 Објасни своја веровања

 Шта ако ти се школски другови ругају зато што верујеш у нешто што се не види? Шта ако кажу да је наука доказала еволуцију?

 Као прво, буди уверен у оно што заступаш. Не плаши се и не стиди се (Римљанима 1:16). Уосталом, имај на уму следеће:

  1.   Ниси једини; многи верују у Бога. Међу њима има веома паметних и стручних особа. На пример, доста научника верује у Бога.

  2.   Када неки кажу да не верују у Бога, понекад то заправо значи да не разумеју Бога. Они не износе доказе за своје гледиште, већ постављају питања, као што је: ’Ако Бог постоји, зашто допушта патњу?‘ Тако апелују на емоције уместо на разум.

  3.   Људи имају „духовне потребе“ (Матеј 5:3). То значи да имају потребу да верују у Бога. Ако неко каже да Бог не постоји, та особа треба да објасни како је дошла до тог закључка, а не ти (Римљанима 1:18-20).

  4.   Веровати у Бога је потпуно разумно. То је у складу са чињеницом да живот не може настати сам од себе. Не постоји ниједан доказ који подупире идеју да живот може спонтано настати из неживе материје.

 Шта онда можеш рећи ако ти неко каже зашто не треба веровати у Бога? Ево неколико предлога.

 Ако неко каже: „Само необразовани људи верују у Бога.“

 Можеш одговорити: „Тако се обично каже. Да ли стварно верујеш у то? Ја не. Видиш, у једном истраживању је учествовало више од 1600 доктора науке с разних познатих универзитета и једна трећина је рекла да нису ни атеисти ни агностици. a Да ли би рекао да ти професори нису интелигентни само зато што верују у Бога?“

 Ако неко каже: „Ако Бог постоји, зашто има толико патње у свету?“

 Можеш одговорити: „Можда си хтео да кажеш да не разумеш зашто Бог тако поступа, то јест зашто ништа не предузима, је л’ тако? [Дозволи одговор.] Пронашао сам логичан одговор на питање зашто има толико патње. Али пре тога треба узети у обзир неке ствари из Библије. Да ли би желео да сазнаш више о томе?“

 У следећем чланку ће бити речи о томе зашто теорија еволуције не пружа уверљиво објашњење о нашем постојању.

a Извор: Social Science Research Council, “Religion and Spirituality Among University Scientists”, од Елејн Хауард Екланд, 5. фебруар 2007.