Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли треба да се крстим? | 1. део: Значење крштења

Да ли треба да се крстим? | 1. део: Значење крштења

 Сваке године, многи млади који су одрасли у породицама Јеховиних Сведока доносе одлуку да се крсте. Да ли и ти размишљаш о томе? Ако размишљаш, најпре би требало да разумеш шта предање и крштење значе.

 Шта је крштење?

 Крштење које се спомиње у Библији подразумева потпуно подрањање под воду, а не само прскање водом и оно симболизује нешто веома важно.

  •   Подрањањем под воду током крштења показујеш пред другима да више не желиш да живиш тако да угађаш само себи.

  •   Израњање из воде означава почетак новог живота у коме ће ти бити најважније да угодиш Богу.

 Својим крштењем јавно обзнањујеш да Јехова има право да одређује шта је добро а шта је лоше и обећаваш да ћеш увек радити оно што он жели.

 За размишљање: Зашто пред другима треба да покажеш да си одлучио да живиш у складу с Јеховином вољом? Прочитај 1. Јованову 4:19 и Откривење 4:11.

 Шта је предање?

 Пре него што се крстиш, треба да предаш свој живот Јехови. Како то можеш учинити?

 Тако што ћеш у молитви обећати Јехови да ћеш му заувек служити и да ћеш чинити оно што он жели, без обзира на то у каквој се ситуацији нађеш и без обзира на то шта други раде.

 Крштењем показујеш другима да си свој живот предао Јехови и да више не живиш за себе већ за вршење Божје воље (Матеј 16:24).

 За размишљање: Зашто ће ти живот бити бољи ако се предаш Јехови? Прочитај Исаију 48:17, 18 и Јеврејима 11:6.

 Зашто је крштење важно?

 Исус је својим ученицима заповедио да се крсте (Матеј 28:19, 20). Зато се то и данас очекује од хришћана. Заправо Библија каже да је оно неопходно за спасење (1. Петрова 3:21).

 Међутим, твој мотив треба да буде то што волиш Јехову и то што цениш свој однос с њим. Треба да имаш став какав је имао псалмиста који је рекао: „Како да узвратим Јехови за све добро што је учинио за мене? [...] Призваћу Јеховино име. Испунићу своје завете Јехови“ (Псалам 116:12-14).

 За размишљање: Шта је све Јехова учинио за тебе и како можеш да му узвратиш? Прочитај Поновљене законе 10:12, 13 и Римљанима 12:1.