Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како могу да смршам?

Како могу да смршам?

 Да ли стварно треба да смршам?

 Неки млади желе да смршају. Међутим...

 •   Многима је важнији изглед него здравље. Да би изгубили на тежини, неки прибегавају брзим решењима, као што су прескакање оброка или таблете за мршављење. Такве методе обично не дају резултате, а понекад могу да буду и опасне.

   „Да би брже смршале, неке девојке гладују. Али то се обично враћа као бумеранг, јер је организму након тога потребно много времена да се опорави од штете која му је нанета“ (Хејли).

 •   Многи су без разлога забринути због своје тежине. Њихова тежина је у границама нормале. Међутим, они сматрају да имају вишак килограма јер се пореде са вршњацима или са познатим личностима из света шоу бизниса који изгледају „савршено“.

   Када сам имала 13 година упоређивала сам се са својим пријатељима. Мислила сам да ће ме више волети ако будем изгледала попут њих, ако будем мршава“ (Паола).

 С друге стране, неки млади стварно треба да смршају. Према једном извештају Светске здравствене организације...

 •   Широм света, више од 340 милиона младих између 5 и 19 година има вишак килограма.

 •   Године 1975, само 4 процента младих поменутог узраста имало је прекомерну тежину. До 2016, тај број је порастао на 18 процената.

 •   У већини земаља широм света људи се много чешће боре с вишком него с мањком килограма.

 •   Вишак килограма је заступљен и у земљама са ниским приходима, па чак и у породицама у којима неки чланови пате од неухрањености.

 Који је најбољи начин да се смрша?

 Коју би методу ти изабрао?

 1.   Прескакање оброка.

 2.   Комбиновање вежбања и здраве исхране.

 3.   Таблете за мршављење.

 Тачан одговор: 2. метода: Комбиновање вежбања и здраве исхране.

 Прескакањем оброка или избегавањем одређених намирница можда можеш брзо да оствариш резултате. Међутим, те методе могу да угрозе здравље, а када се вратиш својим навикама исхране, могуће је да ће ти се вратити и килограми.

 С друге стране, ако ти је циљ да будеш здрав, осећаћеш се добро, а уједно ћеш и лепо изгледати. Др Мајкл Бредли у својој књизи у којој се бави проблемима тинејџера каже следеће: „Најдуготрајнији резултати са најмање ризика по здравље постижу се када [...] стекнеш навике којих можеш да се држиш до краја живота.“ a У чему је поента? Ако треба да смршаш, суштина није у избору дијете него у промени начина живота.

 Време је за акцију

 Свето писмо нас подстиче да будемо умерени у свему, а то обухвата и навике исхране (1. Тимотеју 3:11). У њему се јасно каже да не треба да будемо прождрљиви (Пословице 23:20; Лука 21:34). С тим на уму, покушај да примениш следеће предлоге и тако почнеш да водиш здравији начин живота:

 •   Информиши се шта подразумева здрава исхрана.

   Не треба да будеш фанатик када је у питању исхрана, али мало више информација може ти доста помоћи да се здравије храниш. А таква исхрана представља један од најбољих начина да тежину држиш под контролом.

 •   Редовно вежбај.

   Искористи свакодневне активности да би вежбао. На пример, уместо лифтом, иди степеницама. „Укради“ пола сата од играња видео-игрица и искористи их за брзо ходање.

 •   Брзу храну замени здравим намирницама.

   „Настојим да ми здрава ужина, попут воћа и поврћа, увек буде при руци“, каже тинејџерка по имену Софија. „Зато нисам у искушењу да једем храну која баш и нема неку нутритивну вредност.“

 •   Једи полако.

   Неки једу толико брзо да не примећују кад им тело сигнализира да треба да стану. Зато једи полако. Сачекај мало пре него што узмеш још. Можда ћеш установити да ниси толико гладан колико ти се чинило.

 •   Прати унос калорија.

   Стеци навику да прочиташ колико калорија садржи одређена намирница. Мала помоћ: заслађена безалкохолна пића, брза храна и слаткиши могу да садрже доста калорија и да ти додају још који килограм.

 •   Буди разуман.

   Сара, која има 16 година, каже: „Постала сам толико опседнута бројањем калорија да сам на тањиру видела само бројеве!“ Не дозволи да ти се живот претвори у бројање калорија. С времена на време можеш да се почастиш неким слаткишем.

 Савет: поразговарај са лекаром о свом проблему с тежином. Лекар може да размотри твоје здравствено стање и да ти помогне да направиш одговарајући режим исхране.

a Преузето из књиге When Things Get Crazy With Your Teen.