Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да мудро располажем новцем?

Како да мудро располажем новцем?

 „Недавно сам отишао у једну продавницу само да разгледам. Изашао сам с нечим што је било веома скупо, а што уопште нисам имао намеру да купим“ (Колин).

 Колин признаје да не уме добро да располаже новцем. Да ли имаш сличан проблем? Ако имаш, овај чланак ти може помоћи.

 Зашто треба да пазиш како трошиш?

 Заблуда: Спутаваш се ако водиш рачуна о томе како трошиш новац.

 Чињеница: Кад пазиш како трошиш новац, имаћеш више, а не мање слободе. „Што боље располажеш новцем то га више имаш за ствари које желиш – и сада и у будућности“, каже се у једном приручнику (I’m Broke! The Money Handbook).

 Размисли: Ако пазиш како трошиш...

  •   имаћеш више новца када ти буде затребао. „Волела бих да једном одем у Јужну Америку“, каже тинејџерка по имену Инез. „Док одвајам новац, трудим се да задржим на уму тај циљ.“

  •   имаћеш мање дугова (или их нећеш имати уопште). Библија каже: „Ко узима зајам слуга је оном ко даје зајам“ (Пословице 22:7). Девојка која се зове Ана слаже се с тим. Она каже: „Дугови могу преузети контролу над твојим животом. Када ниси у дуговима, можеш се усредсредити на своје циљеве.“

  •   показујеш да си зрео. Онима који сада науче добро да располажу новцем биће лакше када одрасту. „То је добра припрема за будућност, када се будем сама издржавала“, каже двадесетогодишња Џин. „Трудим се да већ сада будем одговорна када је новац у питању, да бих и у будућности била таква.“

 Закључак: „Паметно располагање новцем је први корак ка независности“, каже се у једној књизи за тинејџере и студенте (The Complete Guide to Personal Finance: For Teenagers and College Students). „Добро располагање новцем је вештина која ће ти користити читавог живота.“

 Како да то радиш

 Откриј где су ти слабе тачке. Ако ти често брзо понестане пара, прво се запитај на шта ти одлази новац. Некима је замка куповина преко интернета. Другима представља проблем трошење на ситнице због чега им пре краја месеца новац просто „исцури“ из новчаника.

 „Кад сваког дана купиш по нешто, на крају ти се новац извуче. Купиш неки поклончић, платиш кафу, купиш нешто у продавници само зато што је на снижењу и на крају се питаш где је отишло сто долара“ (Хејли).

 Одреди буџет. Библија каже: „Замисли марљивог човека сигурно доносе корист“ (Пословице 21:5). Када одредиш буџет, неће ти се десити да ти трошкови буду већи од прихода.

 „Ако трошиш више него што зарађујеш, откриј где ти одлази новац и одрекни се ствари које ти нису потребне. Смањуј трошкове све док не постану мањи од прихода“ (Данијел).

 Води евиденцију. Постоји много начина да водиш рачуна о томе на шта ти одлази новац и избегнеш непотребне трошкове. Неким младима је помогло следеће:

  •  „Обично одмах уплатим новац на рачун јер сам тада у мањем искушењу да га потрошим“ (Дејвид).

  •  „Кад идем у продавницу не носим са собом пуно пара. Тако не могу да потрошим више него што сам намеравала“ (Елен).

  •  „Лакше ми је да реално сагледам да ли ми нешто уопште треба ако мало сачекам пре него што то купим“ (Џесаја).

  •  „Не морам да одем свуда где ме позову. У реду је нешто одбити уколико немаш новца за то“ (Џенифер).

 Закључак. Располагање новцем је велика одговорност. То је увидео и Колин кога смо цитирали на почетку. „Ако ћу једног дана бити глава породице, не могу тек тако да расипам новац“, каже он. „Ако сада док сам са̂м не умем да располажем новцем, ништа неће бити боље ни када се оженим.“

Савет: „Испричај некоме свој план и замоли га да с времена на време провери како ти иде. Добро је бити одговоран“ (Ванеса)