Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како друштвене мреже утичу на мене?

Како друштвене мреже утичу на мене?

 Да ли ти родитељи дозвољавају да користиш друштвене мреже? Ако да, овај чланак ће ти помоћи на три важна подручја.

На овој страници

 Да ли ми друштвене мреже одузимају време?

 Наше навике коришћења друштвених мрежа могу се упоредити са јахањем коња – ако га не зауздаш, одвешће те куда он хоће.

 „Отворим друштвене мреже само да бацим око, а онда ми у томе прођу сати! Друштвене мреже стварају зависност и гутају време“ (Џоана).

 Да ли си знао? Друштвене мреже стварају зависност јер су тако и осмишљене. Њихови дизајнери знају да што је нека мрежа популарнија и што више времена људи проводе на њој, то ће они више зарађивати на рекламама.

 Питај се: „Да ли често изгубим појам о времену док сам на друштвеним мрежама? Да ли би део тог времена могао да посветим нечем продуктивнијем?“

 Шта можеш урадити. Одреди колико ћеш времена проводити на друштвеним мрежама и држи се тога.

Одреди колико ћеш времена проводити на друштвеним мрежама

 „Једно време сам укључивала тајмер на телефону који ми је после извесног времена блокирао одређене апликације. То ми је помогло да научим да се контролишем, тако да сада користим друштвене мреже, али не дозвољавам да ми превише времена оде на њих“ (Тина).

 Библијско начело: „Мудро користите време“ (Ефешанима 5:16).

 Да ли ми друштвене мреже ометају сан?

 Већина стручњака каже да је тинејџерима сваке ноћи потребно најмање осам сати сна. Међутим, многи не успевају толико да спавају, и то најчешће због друштвених мрежа.

 „Обично пред спавање бацим поглед на телефон, али то се често заврши тако што сатима прегледам разне постове. То је лоша навика које желим да се решим“ (Марија).

 Да ли си знао? Недостатак сна доприноси анксиозности и депресији. Професорка психологије Џин Твенги каже да недостатак сна више од било чега другог доприноси нерасположењу. Она још каже да ако то „траје дуже време“, може изазвати „озбиљне менталне проблеме“. a

 Питај се: „Колико обично спавам? Да ли време пред спавање, кад би требало да се опустим, проводим на друштвеним мрежама?“

 Шта можеш урадити. Кад год је могуће, два сата пре спавања немој користити електронске уређаје и немој их држати преко ноћи у соби у којој спаваш. Ако те ујутру буди аларм, пробај да користиш неки који није на твом телефону или таблету.

Немој користити друштвене мреже пре спавања

 „Деси ми се понекад да останем дуго будан због електронских уређаја, али трудим се да то променим. Знам да треба да се понашам зрелије и одговорније и да лежем раније како бих сутрадан могао нормално да функционишем“ (Џереми).

 Библијско начело: „[Просудите] шта је најважније“ (Филипљанима 1:10).

 Да ли друштвене мреже утичу на моје емоције?

 Скоро половина средњошколки које су учествовале у једном истраживању рекла је да „константно осећа тугу и безнађе“. Великим делом су за то криве друштвене мреже. „Што више времена проводите на друштвеним мрежама и упоређујете се с другима, већа је шанса да ћете пасти у депресију“, каже др Леонард Сакс. b

 „Млади иначе имају обичај да се упоређују с другима, а друштвене мреже их само још више наводе да то раде. Можеш сатима да гледаш постове разних људи и чини ти се да је свима живот занимљивији него теби, или гледаш постове својих пријатеља како се забављају и паднеш у бедак јер тебе тамо нема“ (Фиби).

 Да ли си знао? Премда ти друштвене мреже могу помоћи да останеш у контакту с пријатељима, оне не могу да замене лични контакт. „Комуникација преко електронских уређаја не задовољава нашу урођену потребу за блискошћу с другим људима јер на тај начин није могуће развити неко дубље пријатељство“, каже др Николас Кардарас. c

 Питај се: „Да ли се осећам усамљено након што на друштвеним мрежама видим шта моји пријатељи раде? Да ли имам утисак да је мој живот страшно досадан у поређењу с наизглед узбудљивим животом који они приказују на друштвеним мрежама? Да ли ми тешко пада кад добијем врло мало лајкова за своје постове?“

 Шта можеш урадити. Зашто не би пробао „детокс од друштвених мрежа“ – то јест да не користиш друштвене мреже неколико дана, читаву седмицу или читав месец? Труди се да више времена проводиш с пријатељима уживо или преко телефона. После тога размисли да ли си се лепше осећао и био под мањим стресом док ниси користио друштвене мреже.

Можеш ли више времена проводити уживо с пријатељима?

 „Док сам била на друштвеним мрежама, стално сам размишљала о томе шта раде други људи. Али након што сам избрисала свој профил с њих, као да ми је пао огроман терет с леђа и одједном сам имала времена за важније ствари“ (Бријана).

 Библијско начело: „Нека свако испита своје поступке, па ће разлог за задовољство наћи у самом себи, а не у упоређивању с другима“ (Галатима 6:4).

a Из књиге iGen.

b Из књиге Why Gender Matters.

c Из књиге Glow Kids.