Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли си стабилна личност?

Да ли си стабилна личност?

 Колико тога можеш поднети? Да ли те је задесила...

 •   смрт драге особе?

 •   дуготрајна болест?

 •   природна катастрофа?

 Стручњаци кажу да нам прибраност није потребна само када доживљавамо велике проблеме. И мали, свакодневни стресови могу и те како утицати на наше здравље. Зато је важно да постанеш стабилна личност, без обзира на то с каквим ћеш проблемима морати да се суочаваш у животу.

 Шта значи бити стабилна личност?

 Стабилни људи успешно излазе на крај с променама и потешкоћама које их сналазе у животу. Њих не заобилазе проблеми, као што то можда изгледа, већ они само успевају да их превазиђу. Какав год ударац да им живот зада, они поново стају на ноге – можда са понеким ожиљком, али јачи него што су били.

Дрво се савија под налетима снажног ветра, али када олуја прође, оно се поново исправља. И ти исто тако можеш одолети снажним животним олујама

 Зашто је важно да постанеш стабилна личност?

 •   Проблеми никога не заобилазе. Библија каже: „Трку не добијају они који су брзи [...] нити су у милости они који имају знање; јер време невоље и непредвиђени догађаји сналазе свакога од њих“ (Проповедник 9:11). Шта учимо из ових речи? Чак и добри људи пате, а најчешће уопште нису криви за лоше ствари које им се догађају.

 •   Стабилност ће те штитити. Један педагог у средњој школи каже: „Никада до сада кроз моју канцеларију није прошло толико ученика који су били потпуно сломљени само зато што су добили лошу оцену или због тога што је неко написао нешто ружно о њима на друштвеним мрежама.“ Он каже да чак и тривијалне ствари попут споменутих могу довести до „различитих менталних и емоционалних поремећаја“, уколико ученици такве проблеме стављају под тепих и не науче да их решавају. a

 •   Стабилност ти треба како сада тако и кад одрастеш. О животним разочарањима доктор психологије Ричард Лернер, написао је: „Успешне и продуктивне особе умеју да превазиђу разочарања, поставе нове циљеве и пронађу друге начине да остваре своје замисли.“ b

 Како можеш постати стабилна личност?

 •   Покушај да реално сагледаш своје проблеме. Научи да препознаш шта су озбиљни проблеми, а шта није толико важно. Библија каже: „Безумник одмах открива свој гнев, а паметан покрива срамоту“ (Пословице 12:16). Нису сви проблеми вредни тога да се нервираш због њих.

   „Деца у мојој школи праве драму и жале се и за најмању глупост. А када на друштвеним мрежама добију и потврду да су у праву, њихов проблем прераста у праву катастрофу, и тако никако не успевају да препознају да ли је та ствар стварно битна или није.“ (Џоана)

 •   Учи од других. Једна библијска пословица каже: „Као што се гвожђе гвожђем оштри, тако човек оштри лице другог човека“ (Пословице 27:17). Много се може научити од оних који су већ прошли кроз неке тешке ситуације у животу.

   „Док разговараш с другима, можеш сазнати да су неки од њих прошли кроз разне животне олује, али да су сада добро. Питај их шта јесу а шта нису радили док су се борили с проблемима који су их задесили.“ (Џулија)

 •   Буди стрпљив. Библија каже: „Ако праведник и седам пута падне, опет ће устати, а зли ће посрнути у невољи“ (Пословице 24:16). Потребно је време да бисмо се помирили с неким проблемом и зато се немој изненадити ако понекад једноставно не желиш ни да устанеш из кревета. Али оно што је веома важно јесте да „поново устанеш“.

   „Када те нешто баш уздрма, биће потребно време да твоје емотивне ране зарасту и да се вратиш у нормалу. Схватила сам да време заиста лечи ране.“ (Андреа)

 •   Буди захвалан. Библија каже: „Будите захвални“ (Колошанима 3:15). Шта год да те тренутно мучи, увек има нешто за шта можеш да будеш захвалан. Пробај да се сетиш три ствари у свом животу због којих вреди живети.

   „Кад доживљаваш проблеме, тешко је не питати се: ’Зашто баш ја?‘ Међутим, стабилна особа се не задржава на проблемима већ је позитивна и захвална за оно што има или што може да уради.“ (Саманта)

 •   Буди задовољан. Апостол Павле је рекао да је научио да буде „задовољан у свакој прилици“ (Филипљанима 4:11). Он није имао контролу над оним што му се догађало, али имао је контролу над тим како ће реаговати.

   „С временом сам схватио да моја прва реакција на неки проблем није увек и најбоља реакција. Зато сам себи поставио циљ да будем позитиван ма шта да ми се дешава у животу. Тако ће бити лакше и мени, а и онима око мене.“ (Метју)

 •   Моли се. Библија каже: „Баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети. Неће никада дати да праведник посрне“ (Псалам 55:22). Молитва није само нешто што нам помаже да се осећамо боље. То је стварна комуникација са Створитељем, коме је стало до нас (1. Петрова 5:7).

   „Нема потребе да сам бијем своју битку. Када Богу у молитви искрено и отворено кажем шта ме тишти и затим му захвалим за све добро што ми је пружио у животу, осећам да више нисам негативан јер сам се усредсредио на оно чиме ме Јехова благословио. Молитва је много важна!“ (Карлос)

a Преузето из књиге Disconnected, од Томаса Керстинга.

b Преузето из књиге The Good Teen–Rescuing Adolescence From the Myths of the Storm and Stress Years.