Пређи на садржај

Шта ако ми се родитељи разводе?

Шта ако ми се родитељи разводе?

Шта можеш урадити

 Разговарај о оном што те брине. Реци родитељима колико си тужан и збуњен. Можда ће моћи да ти објасне шта се дешава, па ћеш бити мање узнемирен.

 Уколико видиш да не могу да ти пруже потребну подршку, потражи неког зрелог пријатеља (Пословице 17:17).

 Изнад свега, твој небески Отац ће те радо саслушати будући да он „слуша молитве“ (Псалам 65:2). Изливај му своје срце, јер се он ’брине за тебе’ (1. Петрова 5:7).

Шта не треба да радиш

Опоравак после развода родитеља јесте попут опоравка након прелома руке – болно јесте, али на крају прође

 Немој бити зловољан. „Моји родитељи су били себични“, каже Данијел чију су се родитељи развели када је имао седам година. „Нису довољно мислили на нас и како ће то што чине утицати на нас.“

 До којих би последица могло доћи ако Данијел не би одагнао гнев и огорчење? (Одговор: Прочитај Пословице 29:22.)

 Зашто би за Данијела било добро да покуша да опрости својим родитељима што су му нанели бол? (Одговор: Прочитај Ефешанима 4:31, 32.)

 Избегавај понашање које ти штети. „Био сам несрећан и депресиван након развода својих родитеља“, присећа се Денис. „Почео сам да правим проблеме у школи и пао сам једну годину. После тога... постао сам такорећи дворска луда у разреду и учествовао сам у многим тучама.“

 Шта је по твом мишљењу Денис настојао да постигне тиме што је од себе правио дворску луду?

 Како би начело из Галатима 6:7 могло помоћи особама попут Дениса да избегавају понашање које може да им штети?

 За емоционалне ране је потребно време да зацеле. Како се твој живот буде враћао у нормалу и ти ћеш почети да се осећаш добро као и раније.