Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли је то права особа за мене?

Да ли је то права особа за мене?

 Да ли мислиш да си пронашао особу с којом желиш да делиш живот? Како можеш знати да ли је то права особа за тебе?

 Важно је да гледаш испод површине. Најлепша девојка у крају не мора бити неко на кога се можеш ослонити и најпопуларнији дечко не мора бити примеран у моралном погледу. На крају крајева, ти желиш да то буде неко поред кога ћеш се лепо осећати – желиш да то буде неко ко заиста одговара теби као особи и твојим животним циљевима (Постанак 2:18; Матеј 19:4-6).

Гледај испод површине

 Гледај објективно на особу која ти се допада. Међутим, обрати пажњу да не гледаш само оно што желиш да видиш. Зато полако. Пробај да видиш право лице особе која ти се допада.

 Многи који се забављају не гледају испод површине. Уместо тога, веома брзо скрећу пажњу на оно што им је заједничко: ’Волимо исту музику.‘ ’Уживамо у истим стварима.‘ ’Ми се у свему слажемо!‘ Међутим, немој гледати тако површно. Треба да проникнеш у ’тајну особу срца‘ (1. Петрова 3:4; Ефешанима 3:16). Уместо да гледаш само оно у чему се слажете, биће корисно да видиш шта се дешава када се око нечега не слажете.

 На пример, размисли о следећем:

  •   Како се понаша кад вам се мишљења сукобљавају – да ли инсистира на свом мишљењу, можда чак прибегава ’изливима гнева‘ и ’погрдном говору‘? (Галатима 5:19, 20; Колошанима 3:8). Или показује разумност – спремност да ради мира попусти, када није у питању нешто заиста погрешно? (Јаковљева 3:17).

  •   Да ли је особа која ти се допада склона да прибегава лукавству како би спровела своју вољу, да ли је посесивна и љубоморна? Да ли захтева да зна сваки твој корак? „Знам за неке парове који се свађају зато што једно од њих захтева да зна сваки корак оног другог“, каже Никол. „То је по мом мишљењу лош знак“ (1. Коринћанима 13:4).

  •   Како други гледају на њу? Било би добро да поразговараш с неким ко неко време познаје ту особу, на пример, нека зрела особа из скупштине. Тако ћеш сазнати да ли се о њој ’добро говори‘ (Дела апостолска 16:1, 2).