Пређи на садржај

Зашто ме родитељи никад не пуштају да се проведем?

Зашто ме родитељи никад не пуштају да се проведем?

Замисли следећу ситуацију:

Желиш да идеш на неку журку, али ниси сигуран да ће ти родитељи дозволити. Коју опцију ћеш изабрати?

  1.  НЕ ПИТАТИ – ЈЕДНОСТАВНО ОТИЋИ

  2.  НЕ ПИТАТИ – НЕ ОТИЋИ

  3.  ПИТАТИ – ПА ВИДЕТИ

 1. НЕ ПИТАТИ – ЈЕДНОСТАВНО ОТИЋИ

 Зашто можда размишљаш о овој опцији. Хоћеш да задивиш своје друштво тиме како си самосталан. Мислиш како знаш више од својих родитеља или слабо цениш њихово мишљење (Пословице 14:18).

 До чега води. Твоји пријатељи могу бити задивљени, али такође схватају још нешто – да си спреман да вараш. Ако си спреман да пређеш своје родитеље, онда си можда спреман да пређеш и њих. Ако твоји родитељи открију шта си урадио, биће повређени и видеће да си их преварио, а ти ћеш вероватно добити неке забране! (Пословице 12:15).

 2. НЕ ПИТАТИ – НЕ ОТИЋИ

 Зашто можда размишљаш о овој опцији. Питаш се да ли да изађеш с друштвом, али увиђаш да бисте радили нешто што је у супротности с твојим принципима или да неки позвани нису баш нај-друштво (1. Коринћанима 15:33; Филипљанима 4:8). С друге стране, можда ти се иде, али немаш храбрости да питаш родитеље.

 До чега води. Ако не идеш зато што видиш да би то било погрешно, имаћеш више самопоуздања када то и кажеш својим пријатељима. Али ако не идеш само зато што не смеш да питаш родитеље, можда ћеш се на крају смарати код куће и мислити како једино ти нигде не идеш.

 3. ПИТАТИ – ПА ВИДЕТИ

 Зашто можда размишљаш о овој опцији. Признајеш родитељски ауторитет и цениш њихово мишљење (Колошанима 3:20). Волиш своје родитеље и не желиш да их повредиш тиме што би радио нешто иза њихових леђа (Пословице 10:1). Такође имаш прилику да изнесеш своју молбу.

 До чега води. Родитељи увиђају да их волиш и поштујеш. Ако виде да је то што тражиш разумно, могли би те пустити да идеш.

Зашто родитељи можда кажу „не“

Попут спасиоца на плажи, твоји родитељи имају бољу прегледност да запазе опасност

 Један од разлога се може овако приказати: Уколико би могао да бираш, сигурно би радије пливао на плажи на којој постоје спасиоци. Зашто? Зато што док уживаш у води ниси довољно свестан могућих опасности. Али спасиоци имају одличан положај с ког имају бољу прегледност и могу запазити неку опасност. Слично томе, пошто имају веће знање и искуство, и твоји родитељи знају да постоје опасности које ти не видиш. Као ни спасиоци на плажи, ни они не желе да ти покваре уживање, већ само да ти помогну да избегнеш опасности које би ти могле покварити уживање у животу.

 Други разлог: Родитељи имају снажну жељу да заштите своје дете. Љубав их наводи да дају свој пристанак када могу, али и да нешто не дозволе када тако морају. Када их питаш за дозволу да нешто урадиш, они сами себе преиспитују да ли могу да ти удовоље и после живе са оним до чега би то могло довести. Одговориће потврдно и себи и теби само ако су у разумној мери сигурни да ти се ништа лоше неће десити.

Како да повећаш шансе да добијеш пристанак

Шта можеш урадити

 Искреност. Питај се: ’Који је прави разлог због чега желим да идем? Да ли зато што ми се иде или зато што желим да се уклопим у друштво? Да ли зато што ће тамо бити неко ко ми се свиђа?‘ А онда искрено поразговарај с родитељима. И они су некада били млади и добро те познају. Зато ће ионако провалити зашто желиш да идеш. Ако си искрен, они ће то ценити, а ти ћеш нешто научити од њих (Пословице 7:1, 2). С друге стране, ако си неискрен, они ће постати сумњичави и мање су шансе да те пусте.

 Прави тренутак. Немој гњавити родитеље чим дођу с посла или када су концентрисани на нешто друго. Приђи им кад су опуштени. Али немој чекати ни задњи минут и терати их да ти одмах одговоре. Они не воле да брзо доносе одлуке. Питај их довољно унапред, дајући им времена да размисле и они ће ценити што си тако пажљив.

 Праве речи. Немој бити неодређен. Јасно им изнеси шта желиш. Родитеље брину одговори типа: „Не знам“, посебно када те питају: „Ко ће тамо бити?“, „Да ли ће бити неко старији?“, „Када ћеш се вратити?“

 Став. Немој на своје родитеље гледати као на непријатеље. Гледај их као на део свог тима, јер кад се све узме у обзир, они то и јесу. Ако их видиш на својој страни, онда нећеш бити ратоборан, а они ће бити спремнији на сарадњу.

 Покажи родитељима да си довољно зрео да се помириш с њиховом одлуком и да је испоштујеш. Ако то чиниш, и они ће поштовати тебе. Онда ће следећег пута бити спремнији да те пусте.