Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Помоћ младима да изађу на крај с малтретирањем у школи

Помоћ младима да изађу на крај с малтретирањем у школи

Једна хуманитарна организација из Велике Британије доделила је 2014. Дајанину награду десетогодишњем Хјугу зато што је помагао ученицима из своје школе да изађу на крај с малтретирањем.

Хјуго је рекао: „Ову награду сам добио захваљујући поучној анимацији Како без песница победити насилника. Због онога што сам научио на веб-сајту jw.org, постао сам прави борац против малтретирања у школи.“

„Млади широм света сваког дана доживљавају малтретирање [...] Ипак, можеш предузети нешто поводом тога.“ (Како без песница победити насилника)

Хјуго је прво пустио анимацију својим наставницима. Пошто им се веома допала, побринули су се да сви ученици имају приступ веб-сајту jw.org. Многи ђаци између осам и десет година из Хјугове школе сада редовно посећују тај веб-сајт. Они кажу да им је сајт помогао да се изборе с многим проблемима, као што је малтретирање у школи. Тамо су пронашли и практичне одговоре на разна питања, на пример: Ко је прави пријатељ?

Анимације које користе младима

У једној другој школи у Великој Британији, осмогодишњи Елајџа је трпео малтретирање. Са својом породицом је пажљиво погледао анимацију Како без песница победити насилника. Вежбали су шта би могао да каже и уради када га неко нападне. Елајџа је тако стекао самопоуздање да би се изборио с тим проблемом. Касније, током седмице која је била посвећена борби против малтретирања у школи, Елајџин разредни је целој школи приказао анимацију.

Наравно, малтретирање у школи се не дешава само у Великој Британији. То је проблем који је присутан у целом свету, а ова анимација помаже свим младима.

Десетогодишња Ајви из Сједињених Држава бојала се једне девојчице која ју је малтретирала. Након што је Ајви одгледала анимацију Како без песница победити насилника, скупила је храброст да предузме нешто. Такође је разговарала и са учитељем, који јој је помогао да реши проблем. Та девојчица јој се извинила и сада се њих две лепо слажу.

Јеховиним сведоцима је стало до добробити младих. И даље ћемо пружати практичне савете који им могу помоћи да изађу на крај са свакодневним проблемима, као што је малтретирање у школи.