Nehemia 8:1-18

  • Popullit i lexohet dhe i shpjegohet Ligji (1-12)

  • Kremtohet Festa e Kasolleve (13-18)

8  Pastaj gjithë populli u mblodh si një trup i vetëm në sheshin përballë Portës së Ujërave+ dhe i tha kopistit* Ezdra+ të sillte librin e Ligjit të Moisiut,+ që përmbante urdhërimet e Jehovait për Izraelin.+  Kështu, ditën e parë të muajit të shtatë,+ prifti Ezdra e solli Ligjin para kongregacionit+ të burrave e të grave, si edhe para të gjithë atyre që mund të dëgjonin e të kuptonin.  Ai ua lexoi me zë librin e Ligjit+ në sheshin përballë Portës së Ujërave, nga agimi deri në drekë, burrave, grave, si edhe të gjithë atyre që mund të kuptonin, dhe populli dëgjonte me vëmendje.+  Kopisti Ezdra qëndronte mbi një podium druri të bërë për këtë rast, dhe përkrah tij, në të djathtë, qëndronin Matitiahu, Shemai, Anajahu, Uriahu, Hilkiahu dhe Masejahu; kurse në të majtë, Pedajahu, Mishaeli, Malkijahu,+ Hashumi, Hash-Badanahu, Zakaria dhe Meshulami.  Ezdra e hapi librin përpara syve të të gjithë popullit, sepse ndodhej më lart se ata, dhe sa e hapi, i gjithë populli u çua në këmbë.  Atëherë Ezdra lëvdoi Jehovain, Perëndinë e madh e të vërtetë, dhe tërë populli u përgjigj «Amin!* Amin!»+ duke ngritur duart lart. Pastaj u përkulën thellë me fytyrë përtokë para Jehovait.  Jeshuai, Bani, Sherebiahu,+ Jamini, Akubi, Shabetai, Hodjahu, Masejahu, Kelitai, Azariahu, Jozabadi,+ Hanani dhe Pelajahu, që ishin levitë, i shpjegonin popullit Ligjin,+ ndërsa populli rrinte në këmbë.  Ata vazhduan të lexonin me zë librin, Ligjin e Perëndisë së vërtetë, duke e shpjeguar qartë dhe duke i zbërthyer domethënien, kështu e ndihmuan popullin të kuptonte atë që po lexohej.+  Nehemia, që në atë kohë ishte guvernatori,* prifti dhe kopisti* Ezdra,+ si dhe levitët që po mësonin popullin, u thanë të gjithëve: «Kjo ditë është e shenjtë për Jehovain, Perëndinë tuaj.+ Mos mbani zi, as mos qani.» Tërë populli në fakt qante kur dëgjonte fjalët e Ligjit. 10  Nehemia u tha: «Shkoni, hani ushqime të zgjedhura,* pini pije të ëmbla, dërgojuni ushqime+ atyre që nuk kanë asgjë, sepse kjo ditë është e shenjtë për Zotërinë tonë, dhe mos u trishtoni, pasi gëzimi i Jehovait është kalaja* juaj.» 11  Edhe levitët e qetësonin popullin me fjalët: «Mos qani, sepse kjo ditë është e shenjtë! Mos u trishtoni!» 12  Kështu, të gjithë njerëzit shkuan të hanin, të pinin, të shpërndanin ushqime dhe të festonin gjithë gëzim,+ sepse i kuptuan fjalët që u kishin shpjeguar.+ 13  Ditën e dytë, krerët e shtëpive atërore të të gjithë popullit, priftërinjtë dhe levitët u mblodhën te kopisti* Ezdra që t’i kuptonin më thellë fjalët e Ligjit. 14  Pastaj gjetën të shkruar në Ligj se Jehovai kishte urdhëruar me anë të Moisiut që izraelitët duhej të banonin në kasolle* gjatë festës së muajit të shtatë+ 15  dhe duhej të shpallnin+ e të përhapnin në gjithë qytetet e tyre e në gjithë Jerusalemin këtë thirrje: «Shkoni në rajonin malor dhe merrni degë të dendura ulliri, pishe, mërsine e palme, si edhe degë të dendura nga pemë të tjera për të bërë kasolle, ashtu siç është shkruar.» 16  Kështu njerëzit shkuan dhe i morën që të bënin kasolle për veten, secili mbi tarracën e vet, si edhe në oborret e veta, në oborret e shtëpisë së Perëndisë së vërtetë,+ në sheshin e Portës së Ujërave+ dhe në sheshin e Portës së Efraimit.+ 17  Tërë* ata që ishin kthyer nga robëria, bënë kasolle dhe banuan në to. Izraelitët nuk e kishin festuar kështu festën që nga koha e Josiut,+ birit të Nunit, e deri në atë ditë, prandaj fluturonin nga gëzimi.+ 18  Libri i Ligjit të Perëndisë së vërtetë u lexua+ ditë për ditë, nga dita e parë deri në ditën e fundit. Ata e kremtuan festën shtatë ditë, dhe ditën e tetë kremtuan një asamble solemne siç e kërkonte Ligji.+

Shënime në fund të faqes

Ose «skribit».
Ose «Ashtu qoftë!»
Ose «tirshata», titull në gjuhën perse për guvernatorin e një province.
Ose «skribi».
Fjalë për fjalë «gjëra të yndyrshme».
Ose «forca».
Ose «skribi».
Ose «strehë të përkohshme».
Fjalë për fjalë «Tërë kongregacioni».