Roma 7:1-25

  • Bébas saka Hukum Musa (1-6)

  • Ngerti soal dosa saka Hukum Musa (7-12)

  • Berjuang nglawan dosa (13-25)

7  Sedulur-sedulur, apa kowé ora ngerti nèk Hukum Musa nguwasani wong saksuwéné wong kuwi urip? (Aku ngomong marang wong-wong sing ngerti hukum.)  Contoné, menurut hukum, wong wédok sing wis nikah kuwi dadi siji karo bojoné saksuwéné bojoné isih urip. Ning, nèk bojoné mati, wong wédok kuwi bébas saka hukumé* bojoné.+  Dadi, nèk wong wédok kuwi nikah karo wong lanang liya wektu bojoné isih urip, wong wédok kuwi laku jina.+ Tapi nèk bojoné wis mati, wong wédok kuwi bébas saka hukumé bojoné. Mula, nèk wong wédok kuwi nikah karo wong lanang liya, wong wédok kuwi ora laku jina.+  Sedulur-sedulurku, badané Kristus sing wis dikorbanké mbébaské kowé saka Hukum Musa. Mula, kowé isa dadi duwèké Kristus,+ sing wis diuripké manèh saka antarané wong mati.+ Dadi, saiki awaké dhéwé isa ngluhurké Gusti Allah.+  Mbiyèn, wektu awaké dhéwé urip mung nuruti kepénginan sing salah, Hukum Musa nggawé awaké dhéwé sadhar nèk awaké dhéwé nduwé kepénginan kanggo nindakké dosa. Dosa kuwi isa nggawé awaké dhéwé mati.+  Ning, awaké dhéwé wis bébas saka Hukum Musa,+ merga hukum kuwi ora nguwasani awaké dhéwé. Mula, awaké dhéwé iki budhak sing dituntun roh suci,+ dudu budhak sing dituntun Hukum Musa.+  Dadi, apa ana sing salah karo Hukum Musa?* Ora. Nèk ora ana hukum kuwi, aku ora ngerti soal dosa.+ Misalé, nèk hukum kuwi ora kandha, ”Aja péngin ngepèk duwèké wong liya,” aku ya ora bakal ngerti nèk kuwi salah.+  Ning, dosa nggunakké hukum kuwi bèn aku nduwé kepénginan sing mentingké awakku dhéwé. Sakdurungé ana hukum, dosa kuwi mati.+  Sakjané, sakdurungé ana hukum, aku urip. Ning, sakwisé ana hukum lan dosa urip manèh, aku mati.+ 10  Hukum sing kuduné nggawé aku tetep urip+ malah nggawé aku mati. 11  Merga hukum kuwi, dosa dadi isa nggodha lan matèni aku. 12  Sakjané, Hukum Musa dhéwé kuwi suci. Préntah sing ana ing hukum kuwi suci, bener, lan apik.+ 13  Nèk ngono, apa kuwi maksudé sing apik* kuwi sing matèni aku? Ora. Dosa sing matèni aku. Hukum Musa kuwi apik,+ tapi hukum kuwi nduduhké nèk dosa kuwi sing matèni aku lan nèk dosa kuwi jahat banget.+ 14  Awaké dhéwé ngerti nèk Hukum Musa kuwi saka Gusti Allah. Ning, masalahé kuwi aku ora sampurna lan wis diedol dadi budhaké dosa.+ 15  Aku ora nindakké apa sing tak péngini, ning malah nindakké apa sing tak sengiti. Aku ora ngerti ngapa kok aku kaya ngono. 16  Aku nganggep nèk Hukum Musa kuwi apik, tapi aku isih nindakké apa sing ora tak péngini. 17  Dadi, dudu aku sing nindakké kuwi, tapi dosa sing ana ing njero awakku.+ 18  Aku ngerti nèk ing njero awakku sing dosa iki ora ana sing apik. Senajan aku péngin nindakké apa sing apik, aku ora sanggup nindakké kuwi.+ 19  Aku péngin nindakké apa sing apik, ning malah ora tak tindakké. Aku ora péngin nindakké apa sing èlèk, ning malah kuwi sing tak tindakké. 20  Dadi, nèk aku nindakké apa sing ora tak péngini, kuwi berarti dudu aku sing nindakké kuwi, tapi dosa sing ana ing njero awakku. 21  Mula, iki sing tak rasakké: Wektu aku péngin nindakké apa sing bener, sing ana ing njero awakku malah kepénginan kanggo nindakké apa sing èlèk.+ 22  Ing njero atiku, aku seneng banget karo hukumé Gusti Allah.+ 23  Ning, aku ngerti nèk ing njero awakku ana hukum liya sing nglawan hukum sing nguwasani pikiranku+ lan nggawé aku dadi tawanan hukum dosa+ sing ana ing njero awakku. 24  Aku iki wong sing sengsara banget. Sapa sing bakal nylametké aku saka badan sing nyebabké aku mati? 25  Aku ngucap syukur marang Gusti Allah sing nylametké aku liwat Yésus Kristus Gustiné awaké dhéwé. Mula, pikiranku iki dikuwasani* hukumé Gusti Allah, tapi awakku dikuwasani hukum dosa.+

Katrangan Tambahan

Utawa ”wewenangé”.
Lit.: ”Apa Hukum Musa kuwi dosa?”.
Maksudé, Hukum Musa.
Lit.: ”pikiranku iki budhaké”.