Roma 4:1-25

  • Abraham dianggep bener merga nduwé iman (1-12)

    • Abraham kuwi bapaké kabèh wong sing nduwé iman (11)

  • Nampa janji merga nduwé iman (13-25)

4  Terus, Abraham nènèk moyangé awaké dhéwé éntuk apa?  Nèk Abraham dianggep bener merga tumindaké apik, dhèwèké nduwé alesan kanggo bangga. Ning, kanggoné Gusti Allah, dhèwèké ora nduwé alesan kanggo bangga.  Ana ayat sing kandha, ”Abraham nduwé iman marang Yéhuwah.* Kuwi sebabé Gusti Allah nganggep dhèwèké wong sing bener.”+  Nèk wong sing nyambut gawé diwènèhi bayaran, kuwi dudu merga majikané apikan banget, ning merga wong kuwi pancèn pantes nampa bayaran.  Ning, wong sing ora nyambut gawé tapi nduwé iman marang Gusti Allah bakal dianggep bener karo Gusti Allah merga imané. Gusti Allah isa nganggep wong dosa kuwi wong sing bener.+  Daud ya ngomongké soal wong sing ngrasa bahagia merga dianggep bener karo Gusti Allah tapi dudu merga tumindaké. Daud kandha,  ”Wong sing kesalahan lan dosané diapura bakal bahagia.  Wong sing dosané babar blas ora diéling-éling Yéhuwah* bakal bahagia.”+  Apa mung wong sing disunat sing isa ngrasa bahagia? Apa wong sing ora disunat ya isa bahagia?+ Aku wis tau ngomong kaya ngéné, ”Merga Abraham nduwé iman, Gusti Allah nganggep dhèwèké wong sing bener.”+ 10  Kapan Gusti Allah nganggep Abraham bener? Sakwisé Abraham disunat utawa sakdurungé? Sakjané Abraham durung disunat wektu Gusti Allah nganggep dhèwèké bener. 11  Gusti Allah ngongkon dhèwèké disunat, lan iki dadi tandha*+ nèk Abraham dianggep bener merga dhèwèké wis nduwé iman sakdurungé disunat. Mula, Abraham dadi bapaké kabèh wong sing nduwé iman+ senajan kabèh wong kuwi ora disunat. Kabèh wong kuwi dianggep bener karo Gusti Allah. 12  Dadi, Abraham, bapaké awaké dhéwé, dudu mung bapaké wong sing disunat. Dhèwèké kuwi ya bapaké kabèh wong sing niru imané, yaiku iman sing diduwèni Abraham+ kèt dhèwèké durung disunat. 13  Abraham utawa keturunané* nampa janji nèk dhèwèké bakal éntuk warisan donya anyar merga dhèwèké nduwé iman lan dianggep bener,+ dudu merga nindakké hukum.+ 14  Nèk sing éntuk warisan kuwi mung wong sing nindakké hukum, iman dadi ora ana gunané lan janji kuwi dadi ora ana artiné. 15  Wong bakal dihukum nèk nglanggar Hukum Musa.+ Tapi, nèk ora ana hukum, ora ana sing dilanggar.+ 16  Kuwi sebabé nèk nduwé iman, awaké dhéwé bakal nampa janji kuwi. Kuwi hadiah saka Gusti Allah kanggo* awaké dhéwé.+ Kabèh keturunané* Abraham isa nampa janji kuwi,+ ora mung sing nindakké Hukum Musa tapi ya sing nduwé iman kaya Abraham bapaké awaké dhéwé.+ 17  (Iki cocog karo ayat sing isiné, ”Aku wis ndadèkké kowé bapaké akèh bangsa.”)+ Abraham nduwé iman marang Gusti Allah, sing nguripké manèh wong mati lan sing ngomongké soal apa sing durung kelakon kaya-kayané kuwi wis kelakon.* 18  Senajan kétoké ora mungkin, ning Abraham tetep nduwé harapan lan iman nèk dhèwèké bakal dadi bapaké akèh bangsa. Dhèwèké percaya karo kata-kata iki, ”Ya semono kuwi akèhé keturunanmu* sukmbèn.”+ 19  Senajan imané tetep kuwat, Abraham mikir nèk dhèwèké kuwi wis tuwa banget merga umuré kira-kira wis 100 taun.+ Dhèwèké ya ngerti nèk Sara kuwi mandhul.+ 20  Ning, merga ngerti janjiné Gusti Allah, imané tetep kuwat lan dhèwèké ora ragu-ragu. Imané nggawé dhèwèké kuwat, lan dhèwèké ngluhurké Gusti Allah. 21  Dhèwèké yakin banget nèk Gusti Allah sanggup nepati kabèh janjiné.+ 22  Kuwi sebabé ”dhèwèké dianggep bener”.+ 23  Sakjané, kata-kata ”dhèwèké dianggep bener” kuwi ditulis ora mung kanggo dhèwèké thok,+ 24  ning ya kanggo awaké dhéwé. Awaké dhéwé bakal dianggep bener merga awaké dhéwé percaya marang Gusti Allah sing wis nguripké Yésus Gustiné awaké dhéwé.+ 25  Gusti Allah masrahké Yésus bèn dipatèni kanggo dosa-dosané awaké dhéwé.+ Terus, Gusti Allah nguripké manèh Yésus bèn awaké dhéwé isa dianggep bener.+

Katrangan Tambahan

Deloken Lamp. A5.
Deloken Lamp. A5.
Utawa ”meterai; jaminan”.
Lit.: ”benihé”.
Utawa ”Kuwi merga Gusti Allah apikan benget karo”.
Lit.: ”benihé”.
Utawa mungkin ”lan nggawé sing ora ana dadi ana”.
Lit.: ”benihmu”.