Roma 2:1-29

  • Gusti Allah ngadili wong Yahudi lan wong Yunani (1-16)

    • Manfaaté hati nurani (14, 15)

  • Wong Yahudi lan Hukum Musa (17-24)

  • Tandha ing ati (25-29)

2  Mula, kowé ora nduwé alesan kanggo ngadili wong liya, ora soal kowé kuwi sapa.+ Nèk kowé ngadili wong liya, padha waé kowé ngukum awakmu dhéwé, merga tumindakmu ya kaya ngono.+  Ning, awaké dhéwé ngerti nèk Gusti Allah ngukum wong-wong sing tumindak kaya ngono, lan Dhèwèké adil* wektu ngadili.  Kowé ngadili wong sing tumindaké kaya ngono, ning kowé dhéwé ya nindakké kuwi. Apa mbok pikir kowé isa bébas saka hukumané Gusti Allah?  Apa kowé ngrèmèhké sipaté Gusti Allah sing apikan+ lan sabar?+ Apa kowé ora ngerti nèk Gusti Allah apikan karo kowé merga péngin mbantu kowé bèn mertobat?+  Merga kowé ndableg lan ora gelem mertobat, kowé nggawé Gusti Allah nesu. Pas Gusti Allah nesu, Gusti Allah bakal ngukum kowé wektu Dhèwèké ngadili manungsa, lan Dhèwèké bakal adil wektu ngadili.+  Gusti Allah bakal mbales saben wong sesuai karo tumindaké wong kuwi.+  Gusti Allah bakal mènèhi urip saklawasé lan badan sing ora isa rusak+ marang wong sing ngupaya éntuk kemuliaan lan sing terus nindakké apa sing apik.  Ning, Gusti Allah bakal nesu lan ngukum wong sing seneng padu, ora manut karo apa sing bener, lan nindakké apa sing salah.+  Wong sing nindakké apa sing jahat bakal sengsara lan susah. Wong sing pertama ngalami kuwi yaiku wong Yahudi, terus bar kuwi wong Yunani. 10  Ning, wong sing nindakké apa sing apik bakal dimulyakké lan ngrasa tentrem. Wong sing pertama ngalami kuwi yaiku wong Yahudi,+ terus bar kuwi wong Yunani.+ 11  Gusti Allah ora pilih kasih.+ 12  Wong sing ora ngerti hukum lan nindakké dosa bakal mati senajan ora ngerti hukum.+ Ning, wong sing ngerti hukum lan nindakké dosa bakal diadili menurut hukum.+ 13  Wong sing mung ngrungokké hukum ora bakal dianggep bener karo Gusti Allah. Ning, wong sing tumindaké cocog karo hukum bakal disebut wong sing bener.+ 14  Senajan ora ngerti hukumé Gusti Allah, wong-wong saka bangsa liya nindakké apa sing ana ing hukum kuwi.+ Senajan ora ngerti hukum, hukum kuwi ana ing atiné. 15  Liwat tumindaké, wong-wong kuwi nduduhké nèk hukum kuwi ditulis ing njero atiné. Hati nuraniné wong-wong kuwi nduduhké tumindaké wong-wong kuwi apik utawa èlèk, lan pikirané wong-wong kuwi nggawé wong-wong kuwi ngrasa salah utawa ngrasa bener. 16  Pas Gusti Allah ngadili liwat Kristus Yésus, kabèh rahasiané manungsa bakal diadili.+ Kuwi bakal kelakon kaya kabar apik sing tak wartakké. 17  Kowé disebut wong Yahudi,+ kowé ngendelké hukum, kowé bangga dadi umaté Gusti Allah, 18  kowé ngerti karepé Gusti Allah, lan kowé isa ngerti apa sing bener-bener penting, merga kowé wis diwulang soal Hukum Musa.+ 19  Kowé yakin nèk kowé kuwi wong sing nuntun wong wuta, cahaya kanggo wong sing ana ing petengan, 20  wong sing mulang wong bodho, lan guru sing mulang bocah-bocah. Kowé ya ngerti pengetahuan dhasar soal Gusti Allah lan soal apa sing bener sing ana ing Hukum Musa. 21  Kowé mulang wong liya, ning ngapa kok kowé ora mulang awakmu dhéwé?+ Kowé ngomong, ”Aja nyolong,”+ ning ngapa kok kowé dhéwé malah nyolong? 22  Kowé ngomong, ”Aja laku jina,”+ ning ngapa kok kowé dhéwé malah laku jina? Kowé sengit banget marang brahala, ning ngapa kok kowé dhéwé malah ngrampok kuil-kuil brahala? 23  Kowé bangga merga ngerti hukumé Gusti Allah, ning ngapa kok kowé malah nglanggar Hukum Musa lan ngrèmèhké Gusti Allah? 24  Iki sesuai karo ayat+ sing kandha nèk ”bangsa-bangsa ngèlèk-èlèk jenengé Gusti Allah merga tumindakmu”. 25  Sakjané, sunat+ mung ana gunané nèk kowé nindakké hukum.+ Ning, nèk kowé nglanggar hukum, kowé padha waé kaya ora disunat. 26  Nèk wong sing ora disunat+ nindakké préntahé Gusti Allah sing ana ing Hukum Musa, wong kuwi ya bakal dianggep dadi wong sing disunat, ta?+ 27  Kowé wis diwulang soal sunat lan Hukum Musa, ning kowé malah nglanggar hukum kuwi. Mula, nèk wong sing ora disunat nindakké Hukum Musa, tumindaké wong kuwi bakal nduduhké nèk kowé salah. 28  Kuwi sebabé wong isa dianggep dadi wong Yahudi sing sejati+ dudu merga penampilané utawa merga disunat.+ 29  Ning, wong isa dianggep dadi wong Yahudi sing sejati+ kuwi merga atiné. Tandhané wong Yahudi sing sejati kuwi ana ing atiné.+ Tandha kuwi ana merga roh suci, dudu merga hukum sing ditulis.+ Wong kuwi ora dialem manungsa, ning dialem Gusti Allah.+

Katrangan Tambahan

Lit.: ”sesuai karo apa sing bener”.