Roma 14:1-23

  • Aja ngadili wong liya (1-12)

  • Aja nggawé imané wong liya dadi lemah (13-18)

  • Kudu seneng rukun lan bersatu (19-23)

14  Kowé kudu ramah lan apikan karo wong sing imané lemah,+ lan aja ngadili wong liya nèk pendapaté béda karo kowé.*  Wong sing imané kuwat isa mangan apa waé. Ning, wong sing imané lemah mung mangan sayuran.  Wong sing mangan ora olèh ngrèmèhké wong sing ora mangan, lan wong sing ora mangan ora olèh ngadili wong sing mangan,+ merga Gusti Allah wis apikan lan wis nampa wong kuwi.  Kowé kuwi sapa ta kok nganti ngadili abdiné wong liya?+ Majikané kuwi dudu kowé, tapi Gusti Allah. Gusti Allah sing bakal mutuské wong kuwi bener utawa salah.+ Malah, merga Yéhuwah* mbantu dhèwèké, dhèwèké isa dianggep bener.  Ana sing nganggep salah siji dina luwih penting timbang dina liyané,+ ning ana wong sing nganggep kabèh dina kuwi padha waé.+ Saben wong kuduné bener-bener yakin karo keputusané dhéwé.  Wong sing nganggep salah siji dina kuwi luwih penting nindakké kuwi kanggo Yéhuwah.* Wong sing mangan nindakké kuwi kanggo Yéhuwah,* merga dhèwèké ngucap syukur marang Gusti Allah.+ Wong sing ora mangan ya nindakké kuwi kanggo Yéhuwah,* merga dhèwèké ya ngucap syukur marang Gusti Allah.+  Sakjané, ora ana wong sing urip kanggo dhèwèké dhéwé+ utawa mati kanggo dhèwèké dhéwé.  Nèk awaké dhéwé urip, awaké dhéwé urip kanggo Yéhuwah,*+ lan nèk awaké dhéwé mati, awaké dhéwé mati kanggo Yéhuwah.* Dadi, urip utawa mati, awaké dhéwé duwèké Yéhuwah.*+  Kuwi sebabé Kristus mati lan urip manèh, yaiku supaya dhèwèké dadi Gusti kanggo wong mati lan wong urip.+ 10  Dadi, ngapa kok kowé ngadili sedulurmu?+ Ngapa kok kowé ngrèmèhké sedulurmu? Awaké dhéwé kabèh bakal diadili karo* Gusti Allah.+ 11  Kitab Suci kandha, ”Yéhuwah* ngomong, ’Demi Aku sing urip,+ kabèh wong bakal sujud marang Aku lan bakal ngakoni nèk Aku iki Gusti Allah.’”+ 12  Mula, saben wong ing antarané awaké dhéwé bakal tanggung jawab marang Gusti Allah.+ 13  Dadi, aja ngadili wong liya manèh.+ Ning, kowé kudu nduwé tékad nèk ora bakal nggawé imané seduluré awaké dhéwé dadi lemah.* Kowé ya aja nggawé seduluré awaké dhéwé tiba.+ 14  Merga aku iki pengikuté Gusti Yésus, aku ngerti lan yakin nèk sakjané ora ana sing najis.+ Ning, nèk ana wong sing nganggep salah siji panganan kuwi najis, kuwi ora éntuk dipangan karo wong kuwi. 15  Nèk sedulurmu tersinggung merga apa sing mbok pangan, kuwi berarti kowé ora nresnani wong liya.+ Kristus wis mati kanggo dhèwèké,+ mula aja ngrusak imané sedulurmu kuwi merga apa sing mbok pangan. 16  Dadi, aja nganti tumindakmu sing apik nggawé wong liya ngomong sing èlèk soal kowé. 17  Bèn isa mlebu ing Kerajaané Gusti Allah, sing penting kuwi dudu mangan lan ngombé,+ ning nindakké apa sing bener, urip rukun, lan bahagia merga roh suci. 18  Wong sing dadi budhaké Kristus lan nduwé sipat-sipat kuwi nggawé Gusti Allah lan manungsa seneng. 19  Mula, kowé kudu nindakké apa waé sing nggawé rukun+ karo wong liya lan sing nguwatké wong liya.+ 20  Aja ngrusak hasil gawéané Gusti Allah mung merga panganan.+ Pancèn, kabèh panganan kuwi éntuk dipangan, tapi nèk ana panganan sing isa nggawé imané wong liya dadi lemah,* kuwi ora éntuk dipangan.+ 21  Mendhing ora mangan daging, ora ngombé anggur, lan ora nindakké apa waé sing isa nggawé imané sedulurmu dadi lemah.*+ 22  Imanmu kuwi urusanmu dhéwé karo Gusti Allah. Kowé bakal bahagia nèk kowé ora ngrasa salah merga nindakké apa sing mbok anggep bener. 23  Tapi, nèk ana wong sing isih ragu-ragu arep mangan apa ora, lan dhèwèké tetep mangan, dhèwèké salah merga dhèwèké nindakké kuwi tanpa iman. Dadi, nèk wong tumindak tanpa iman, kuwi dosa.

Katrangan Tambahan

Utawa mungkin ”nèk dhèwèké isih nduwé akèh pertanyaan ing njero atiné”.
Deloken Lamp. A5.
Deloken Lamp. A5.
Deloken Lamp. A5.
Deloken Lamp. A5.
Deloken Lamp. A5.
Deloken Lamp. A5.
Deloken Lamp. A5.
Lit.: ”bakal ngadeg ing ngarep kursi pengadilané”.
Deloken Lamp. A5.
Lit.: ”nggawé seduluré awaké dhéwé kesandhung”.
Lit.: ”nggawé wong liya kesandhung”.
Lit.: ”nggawé sedulurmu kesandhung”.