Roma 3:1-31

  • ”Gusti Allah mesthi ngomongké apa sing bener” (1-8)

  • Wong Yahudi lan wong Yunani padha-padha nduwé dosa (9-20)

  • Dianggep bener merga nduwé iman (21-31)

    • Ora isa niru sipat-sipaté Gusti Allah sing mulya (23)

3  Mula, apa manfaaté dadi wong Yahudi? Apa manfaaté disunat?  Ana akèh banget. Manfaat sing paling gedhé yaiku omongané Gusti Allah dipercayakké marang wong-wong kuwi.+  Ning, piyé nèk ana wong Yahudi sing ora nduwé iman? Nèk wong-wong kuwi ora nduwé iman, apa kuwi berarti Gusti Allah ora setya?  Ora mungkin. Gusti Allah mesthi ngomongké apa sing bener+ senajan kabèh wong padha ngapusi.+ Iki sesuai karo tulisan iki, ”Mula nèk Njenengan ngomong, omongané Njenengan bener, lan Njenengan bakal menang wektu Njenengan diadili.”+  Nèk awaké dhéwé nindakké sing salah, kuwi nduduhké Gusti Allah bener. Apa Gusti Allah ora adil nèk ngukum awaké dhéwé? (Ana wong-wong sing mikir kaya ngono.)  Ning kuwi ora mungkin. Nèk Gusti Allah ora adil, lha terus piyé nèk mengko Dhèwèké ngadili donya?+  Nèk misalé omonganku sing ngapusi malah nduduhké nèk omongané Gusti Allah kuwi bener lan nggawé Dhèwèké diluhurké, ngapa kok aku dianggep dadi wong sing dosa?  Ngapa kok ora ngomong ngéné waé, ”Ayo nindakké kejahatan bèn ngasilké apa sing apik”? Ana wong-wong sing nudhuh aku ngomong kaya ngono. Wong-wong kuwi pantes dihukum.+  Apa awaké dhéwé sing dadi wong Yahudi luwih apik timbang wong liya? Ora. Kaya sing wis tau tak sebutké, wong Yahudi lan wong Yunani kuwi padha-padha nduwé dosa.+ 10  Iki sesuai karo ayat sing kandha, ”Ora ana wong sing bener, ora ana babar blas.+ 11  Ora ana sing nduwé pemahaman, lan ora ana sing nggolèki Gusti Allah. 12  Kabèh ora nindakké sing bener manèh, lan kabèh wong kuwi wis ora ana gunané. Ora ana sing apikan, ora ana babar blas.”+ 13  ”Cangkemé kaya kuburan sing mbukak. Wong-wong kuwi seneng ngapusi.”+ ”Omongané wong-wong kuwi kaya racuné ula beracun.”+ 14  ”Wektu ngomong, wong-wong kuwi terus-terusan ngutuk, lan omongané nduduhké rasa sengit.”+ 15  ”Wong-wong kuwi cepet-cepet matèni wong liya.”+ 16  ”Tumindaké wong-wong kuwi nggawé susah lan sengsara, 17  lan wong-wong kuwi ora ngrasa ayem.”+ 18  ”Wong-wong kuwi ora wedi marang* Gusti Allah.”+ 19  Awaké dhéwé ngerti nèk kabèh sing diomongké ing Hukum Musa kuwi kanggo wong-wong sing nindakké Hukum Musa. Tujuané yaiku bèn wong-wong ora nggolèk-nggolèk alesan manèh, lan kuwi nduduhké nèk kabèh wong ing sak donya kuwi salah lan pantes dihukum Gusti Allah.+ 20  Kuwi sebabé ora ana sing bakal dianggep bener karo Gusti Allah merga nindakké hukum.+ Hukum kuwi malah nggawé awaké dhéwé ngerti nèk awaké dhéwé kuwi wong dosa.+ 21  Dadi, wong isa dianggep bener karo Gusti Allah dudu merga manut karo hukum.+ Iki ya wis tau disebutké ing Hukum Musa lan Tulisané Para Nabi.+ 22  Kabèh wong sing nduwé iman isa dianggep bener karo Gusti Allah merga nduwé iman marang Yésus Kristus. Kabèh wong kuwi ora ana bédané.+ 23  Kabèh wong wis dosa lan ora isa niru sipat-sipaté Gusti Allah sing mulya.+ 24  Ning, wong-wong kuwi dianggep bener merga wis ditebus karo Kristus Yésus.+ Kuwi hadiah+ saka Gusti Allah merga Dhèwèké apikan banget.+ 25  Gusti Allah ngorbanké Kristus bèn manungsa isa nduwé hubungan sing apik manèh karo Gusti Allah. Ning, wong kuwi kudu nduwé iman marang getihé Kristus.+ Gusti Allah nindakké iki kanggo nduduhké nèk Dhèwèké kuwi bener. Dhèwèké kuwi sabar lan gelem ngapura dosa-dosa sing ditindakké ing jaman mbiyèn.+ 26  Ing jaman saiki, Gusti Allah ya nduduhké nèk Dhèwèké kuwi bener.+ Dhèwèké nganggep bener wong sing nduwé iman marang Yésus.+ 27  Mula, apa awaké dhéwé nduwé alesan kanggo bangga? Ora babar blas. Apa awaké dhéwé isa bangga merga manut karo hukum?+ Ora. Ning, awaké dhéwé bangga merga manut karo hukum sing ngutamakké iman. 28  Awaké dhéwé ngerti nèk wong dianggep bener merga nduwé iman, dudu merga manut karo hukum.+ 29  Apa Gusti Allah kuwi mung Gusti Allahé wong Yahudi?+ Dhèwèké kan ya Gusti Allahé bangsa-bangsa liya, ta?+ Ya, Dhèwèké kuwi ya Gusti Allahé bangsa-bangsa liya.+ 30  Gusti Allah kuwi siji.+ Dhèwèké bakal nganggep bener wong sing disunat+ lan wong sing ora disunat+ nèk wong kuwi nduwé iman. 31  Lha terus nèk awaké dhéwé nduwé iman, apa iki berarti awaké dhéwé nggawé hukum ora bernilai manèh? Ora babar blas. Awaké dhéwé malah ndhukung hukum.+

Katrangan Tambahan